Republica Moldova marchează 33 de ani de la proclamarea independenței. Manifestările fără Maia Sandu care are COVID VIDEO
0Republica Moldova împlinește 33 de ani de la proclamarea independenței, iar la manifestările dedicate aniversării participă liderii țărilor baltice care au semnat o declarație comună prin care-și reiterează sprijinul pentru parcursul european al țării care a început recent negocierile de aderare.
De dimineață, primele persoane în stat, precum premierul Dorin Recean și președintele speakerul Igor Grosu au depus flori la „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”, dar și la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.
Ulterior, șeful Cabinetului de miniștri a avut o întrevedere cu președintele Estoniei, Alar Karis, președintele Letoniei, Edgars Rinkeviks și președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, cei trei lideri baltici felicitând moldovenii cu prilejul aniversării și accentuând că țara ,,a avansat considerabil în realizarea reformelor democratice, consolidarea statului de drept și promovarea drepturilor omului”.
În această zi importantă, cei trei șefi de stat au semnat o declarație comună prin care-și exprimă ,,sprijinul puternic” pentru parcursul european al Republicii Moldova.
„Ne angajăm să aprofundăm cooperarea bilaterală în domenii, precum comerțul, investițiile, securitatea energetică, educația și schimburile culturale, consolidând în continuare legăturile dintre popoarele noastre. Considerăm că o Moldovă unită, democratică și prosperă este în beneficiul nu doar al cetățenilor săi, ci și al întregului continent european. Susținem pe deplin viitoarea aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se arată în actul proaspăt semnat.
Totodată, liderii baltici au reiterat că vor oferi în continuare suport și experiență, inclusiv pentru reziliența Chișinăului contra amenințărilor hibride și a dezinformării.
De asemenea, au îndemnat moldovenii să participe în număr cât mai mare la referendumul privind aderarea țării la UE din toamna acestui an, astfel încât calea europeană să devină ireversibilă.
Țările baltice, o sursă de inspirație
Premierul moldovean, Dorin Recean, a afirmat că vizita liderilor baltici reprezintă ,,dovada sprijinului constant și consistent pe care țările baltice îl acordă Republicii Moldova în parcursul european”.
„Pe drumul nostru spre o viață mai bună, nu suntem singuri. Avem alături prieteni adevărați, care ne susțin și ne arată, prin propriul exemplu, că viitorul este în mâinile noastre. Astăzi, sărbătorim nu doar Ziua Independenței, ci și parteneriatele puternice pe care le-am construit cu prietenii noștri din Lituania, Letonia și Estonia”, a spus Dorin Recean.
Șeful Guvernului a mai declarat că statele baltice, membre cu acte în regulă ale UE de două decenii, sunt o sursă de inspirație pentru Republica Moldova.
„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că instituțiile sunt puternice și transparente, că legea este respectată, că în societatea noastră nu este loc pentru corupție și că drepturile fiecărui cetățean sunt protejate. Prietenii noștri baltici ne pot spune că fiecare acest pas merită efortul, iar beneficiile sunt clare și concrete - ele înseamnă locuri de muncă sigure și bine plătite, drumuri spitale și școli mai bune, sate și orașe moderne”, a completat șeful Cabinetului de miniștri.
Felicitarea Maiei Sandu
De la manifestările dedicate Zilei Indepedenței a lipsit președintele țării Maia Sandu, care fiind infectat cu noul coronavirus este în izolare. Șeful statului a felicitat cetățenii prin intermediul unui mesaj video publicat pe internet.
,,Mereu există opțiunea să renunțăm. Deciziile, pe care le luăm, ne pot ține pe loc. Am fi putut abandona. Drumul pe care-l alegem poate fi greu. Ar fi putut să ne pese mai puțin. Am fi putut să renunțăm și să ne pierdem curajul, iar fiecare decizie pe care o luăm ne ține pe loc sau ne duce înainte. Suntem ceea ce alegem zi de zi. Alegem să ne ridicăm oricât de greu ar fi, alegem să muncim pentru viitorul nostru, perseverăm pentru copiii noștri. Alegem speranța și viața. Credem în puterea neamului nostru”, a afirmat lidera de la Chișinău.
La final, Maia Sandu a menționat că ,,Moldova este casa noastră și alegem un viitor în pace și bunăstare. Ne scrie istoria. La mulți ani, Moldova”.
În data de 27 august, Republica Moldova celebrează a 33-a aniversare de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă faţă de Uniunea Sovietică, România fiind prima țară care a recunoscut independenţa statului moldovean, acțiunea având loc în aceeaşi zi în care ea a fost proclamată.
Republica Moldova şi-a proclamat independenţa după destrămărea Uniunii Sovietice, fiind una dintre cele nouă ex-republici sovietice care s-au desprins de Moscova după lovitura de stat eşuată din data de 21 august 1991 pe fundalul tentativei conservatorilor comunişti privind înlăturarea de la putere a preşedintelui Mihail Gorbaciov.
În acest context, în inima Chişinăului a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar Parlamentul, convocat într-o şedinţă extraordinară, a adoptat Declaraţia de Independenţă, drapelul tricolor si imnul „Deşteaptă-te române”, acesta fiind înlocuit în anul 1995 cu ,,Limba Noastră”.
Un an mai târziu, proaspătul stat a devenit membru al ONU, iar peste alți patru- membru al Consiliului Europei.