Klaus Iohannis: Învestirea guvernului de la Chişinău cu votul comuniştilor a fost o soluţie de compromis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis va vizita Republica Moldova în perioada 24-25 februarie FOTO: Alexandru Tarlev
Klaus Iohannis va vizita Republica Moldova în perioada 24-25 februarie FOTO: Alexandru Tarlev

Varianta cea mai bună pentru Republica Moldova ar fi fost constituirea şi învestirea unui guvern format din partidele pro-europene. La această concluzie a ajuns preşedintele României Klaus Iohannis în cadrul unui interviu pentru Digi24.

„E bine ca există un guvern. Tranziţia a durat prea mult. Varianta cea mai bună ar fi fost ca partidele pro-europene să formeze acest guvern. Nu a fost aşa, s-a ajuns la această poziţie de compromis. Marţi voi face o vizită la Chişinău şi-mi voi exprima speranţa că guvernul va duce Moldova spre Vest”, a declarat Iohannis. 

În opinia liderului de la Cotroceni, guvernul de la Chişinău ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi să-şi stabilească drept prioritate integrarea europeană. „Dacă o majoritate a votat pro-european, aceea trebuie să fie pentru viitor direcţia predilectă”, a precizat Klau Iohannis. Totodată, şeful statului român a accentuat că nu face parte din categoria „celor care cred că România trebuie să le dicteze moldovenilor ce să facă”, atunci când jurnalistul a făcut referire la declaraţiile fostului preşedinte, Traian Băsescu, potrivit căruia „se putea face mai mult pentru Moldova”. „Eu am altă evaluare. Noi am folosit toate instrumentele corecte, democratice, pentru a-i încuraja”, a concluzionat Klaus Iohannis.

Acordul de la Minsk este „o rază de speranţă”

În contextul conflictului din Ucraina, preşedintele României s-a referit la strategia de apărare a ţării. El a menţionat că abordarea acestui subiect „ţine cont de noile ameninţări, de războiul hibrid prin care acţionează Federaţia Rusă. Vom ţine cont de toate aceste realităţi, vom avea propuneri de la instituţii de forţă”.

Klaus Iohannis a mai spus că pe 17 martie va efectua o vizită la Kiev. România se va implica în soluţionarea conflictului din Ucraina „împreuna cu partenerii, ca şi până acum. Avem o colaborare tot mai bună cu Ucraina, colaborare tot mai bună cu americanii şi europenii. SRI se implică în apărarea cibernetică a Ucrainei. Este interesul nostru să sprijinim Ucraina, este vecinul nostru”.

Preşedintele României nu ştie dacă acordul de la Minsk va fi respectat, dar crede că „este o rază de speranţă”. Totodată, Iohannis nu crede că acest conflict va putea ajunge la graniţa României, „dar e clar că s-a ajuns prea departe cu implicarea forţelor armate”.

În ceea ce priveşte livrarea de armament Ucrainei, ar fi o opţiune pripită. „După părerea noastră, această opţiune trebuie lăsată pentru mult mai încolo. Livrările de armament nu duc la pacificare. Dar trebuie să ne lăsăm cu toţii un spaţiu de manevră. Dacă situaţia se schimbă mult mai în rău, atunci situaţia se poate schimba”.

Situaţia românilor din Ucraina va fi unul din subiectele care va fi abordat în cadrul vizitei lui Iohannis la Kiev. „Din datele primite nu am putut să constat că există o apăsare cu conotaţie etnică. Nu se susţine afirmaţia că unii sunt chemaţi la arme mai mult decât alţii. Dar e una din temele pe care le voi aborda în vizita din Ucraina”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite