Kievul se opune separării de Chișinău în parcursul său spre aderarea la Uniunea Europeană

0
0
Publicat:

Olga Stefanishyna, viceprim-ministrul ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, se arată convinsă că Chișinăul și Kievul vor adera împreună la Uniunea Europeană, subliniind că este împotriva separării lor. Afirmația a fost făcută la Chișinău în cadrul unei conferințe de presă.

Olga Stefanishyna a efectuat prima sa vizită la Chișinău. FOTO: Facebook
Olga Stefanishyna a efectuat prima sa vizită la Chișinău. FOTO: Facebook

,,Ucraina și Republica Moldova merg mână în mână, cot la cot. Sunt convinsă că împreună vom respecta această politică de a fi împreună mai puternici și să ajungem împreună în familia Uniunii Europene. Acest scop este de a ne readuce la originile atât principiilor familiilor europene, dar și a principiilor de securitate și siguranță pentru Ucraina, și Republica Moldova. Aceasta este perspectiva pe care noi am avut-o de ceva timp și vom trece împreună pe acest drum, sprijinindu-ne unii pe alții. Obiectivul nostru trebuie să rămână neschimbat. Obiectivul, pe care l-am asumat în iunie 2022, că vom fi împreună, vom merge împreună înainte în pofida la circumstanțe și puteți conta mereu pe noi”, a afirmat Olga Stefanishyna.

Viceprim-ministrul ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică a mai declarat că țara sa va face tot posibilul pentru a schimba opinia Budapestei, astfel încât aceasta să susțină aderarea Kievului la Uniune. 

,,Este prea devreme să vorbim despre decizii finale, deci am convenit să avem încă o ședință în data de 12 mai la Ujgorod și doar după acea ședință vom putea trage niște concluzii”, a transmis viceprim-ministrul ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică. 

Ea a precizat că a aflat despre anunțul UE privind posibila separare a celor două state în timp ce se afla în Ungaria, unde participa la o ședință în contextul aderării țării sale la Uniunea Europeană.

,,Nu am perceput foarte bine acea declarație de ieri pentru că eram în Budapesta, având negocieri cu Guvernul ungar cu privire la angajamentul nostru de a face față calendarului pe care l-am asumat, calendarul de negocieri”, a conchis Olga Stefanishyna.

Prețul întârzierii 

Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul moldovean pentru Integrare Europeană, a subliniat că Republica Moldova și Ucraina privesc UE ca pe un proiect de pace și că ambele state își doresc să fie parte a ei cât mai curând posibil.

,,Mai avem de lucru, o știm cu toții, dar vrem să ne regăsim acolo în familia europeană, nu cândva ci cât mai curând posibil pentru că fiecare zi de întârziere costă vieți în Ucraina pentru că fiecare zi de nesiguranță în ziua de mâine hrănește nedreptatea în Moldova pentru că Europa este întreagă și mai puternică doar când Moldova, Ucraina și țările din Balcanii de Vest sunt acasă în Europa”, a adăugat Cristina Gherasimov.

Olga Stefanishyna, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, precum și ministru al Justiției al Ucrainei, a efectuat în data de 30 aprilie prima sa vizită în Republica Moldova. 

Anunțul Martei Kos

Uniunea Europeană ar putea decide în această vară să avanseze în negocierile de aderare cu Republica Moldova separat de Ucraina, semnalând astfel o schimbare importantă de strategie în politica de extindere a blocului comunitar. Anunțul a fost făcut recent de comisarul european pentru extindere, Marta Kos. Iar motivul este o poziționare clară a Ungariei, care blochează procesul de integrare al Ucrainei din considerente interne și geopolitice, în timp ce Chișinăul nu se confruntă cu nicio opoziție din partea statelor membre.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, la mai bine de o săptămână de la începerea războiului din Ucraina. Chișinăul a obținut statutul de țară candidată la Uniune în luna iulie a aceluiași an, în același timp cu Kievul.

Pe 15 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au dat „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Președinția belgiană a Consiliului UE.

Însă, la masa de tratativelor, cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și putând dura mult, durata acestora variind în funcție de mai multe aspecte.


Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite