Jurnalistul Serghei Ilcenco, deţinutul politic de la Tiraspol, cere ajutorul autorităţilor constituţionale din Republica Moldova
0Nicolae Ilcenco, fiul jurnalistului deţinut ilegal în Transnistria, Serghei Ilcenco, se teme că KGB-ul de la Tiraspol ar putea să-l aresteze şi pe el, chiar dacă locuieşte acum în Chişinău. Serghei Ilcenco va depune săptămâna viitoare o cerere la CEDO prin intermediul Asociaţiei Promo-Lex. Totodată, Procuratura Generală nu oferă nici un detaliu referitor la reţinerea lui Ilcenco.
Învinuit de extremism
Nicolae Ilcenco a organizat o conferinţă de presă în care a declarat că tatăl sau, Serghei Ilcenco, este deţinut ilegal de către aşa-numitele autorităţi transnistrene deja de o lună. Serghei Ilcenco, jurnalist din Tiraspol, a fost reţinut de KGB-ul transnistrean acum o lună pe 18 martie fiind învinuit de extremism. Totodată, nici până astăzi instanţele de drept autoproclamate nu i-au adus învinuiri oficiale. Mai mult, şedinţa de judecată asupra lui Serghei Ilcenco a fost amânată de şase ori. Motivul real al arestului ar fi redactarea şi publicarea unor articole critice în adresa liderului transnistrean, Evgheni Şevciuk, dar şi publicarea materialelor video de la un protest împotriva autorităţilor autoproclamate.
„Colaboratorii KGB l-au ameninţat pe tatăl meu. După protestul din Tiraspol din februarie, la noi acasă au venit şase colaboratori şi ne-au indicat să ştergem toate materialele video realizate în timpul protestului. El a refuzat să şteargă materialele, chemând vecinii în ajutor. Tatăl meu a povestit despre acest incident pe reţelele de socializare. Ulterior, acesta a mai publicat câteva articole critice despre situaţia economică din Transnistria, inclusiv materiale critice la adresa lui Evgheni Şevciuk”, a povestit tânărul.
Recent, Serghei Ilcenco a fost tranferat din carcera penitenciarului nr. 3 din Tiraspol într-o celulă de 18 metri, în care sunt deţinute 11 persoane. Deşi suferă de astm, Serghei nu are acces la medicamente, fiindcă administraţia penitenciarului ar fi interzis rudelor să i le transmită.
Fiul ar putea fi răpit
Nicolae Ilcenco, fiul jurnalistului reţinut de miliţia transnistreană FOTO Alexandru Tarlev
Instanţele de judecată din Transnistria au dispus reţinerea lui Serghei Ilcenco pentru 2 luni. După acest termen, instanţele din stânga Nistrului trebuie să-i aducă o învinuire oficială sau să-l elibereze. Vadim Vieru, avocatul Promo-Lex al lui Nicolae Ilcenco, a declarat că instanţele din stânga Nistrului pot să prelungească acest termen de 2 luni la nesfârşit.
Acum, Nicolae locuieşte la Chişinău, dar se teme că ar putea fi răpit de KGB-ul de la Tiraspol. Miliţia transnistreană are experienţa răpirii oamenilor de pe malul drept al Nistrului. La începutul lunii aprilie un bărbat şi o femeie au fost „arestaţi” de miliţia transnistreană în satul Vertiujeni, raionul Floreşti. Cetăţenii moldoveni au fost eliberaţi peste o săptămână.
Reacţia Ambasadei ruse
Nicolae Ilcenco, cu ajutorul Asociaţiei Promo-Lex, a trimis scrisori către ambasadele Federaţiei Ruse, Ucrainei şi SUA. Ambasada rusă a fost prima care a răspuns: Tot ce se întâmăplă cu Serghei Ilcenco este responsabilitatea Republicii Moldova. Totodată, Serghei Ilcenco, pe lângă cetăţenia Republicii Moldova, deţine şi cetăţenia Federaţiei Ruse. Ambasadele SUA şi Ucrainei au dat asigurări că monitorizează cazul. Potrivit lui Vadim Vieru, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a declarat recent la Odesa că Serghei Ilcenco trebuie să fie eliberat cât mai curând. Jurnalistul de la Tisapol este în proces de obţinere a cetăţeniei ucrainene.
Potrivit lui Nicolae Ilcenco, chiar dacă Procuratura Generală de la Chişinău a deschis un dosar penal pe faptul reţinerii ilegale a cetăţeanului Republicii Moldova Serghei Ilcenco, Nicolae nu a fost audiat ca martor în acest caz şi nici nu cunoaşte nimic despre mersul anchetei. Singura autoritate de stat care a reacţionat prompt este Biroul pentru Reintegrare. Nu se cunoaşte dacă subiectul Ilcenco a fost discutat în cadrul reuniunii nefociale în cadrul formatului 5+2 de la Viena pe 21 aprilie.
„Noi am depus plângere la Procuratura Federaţiei Ruse prin care am solicitat să fie pornită o cauză penală şi să fie trasă la răspundere penală persoanele care sunt vinovate de privarea de libertate a jurnalistului. Evident, am depus şi o plângere la Procuratura Republicii Moldova. A fost depus un denunţ de către Nicolae Ilcenco în care a descris faptele şi a solicitat să fie trase la răspundere persoanele vinovate. Din partea oficialilor noştri nu am avut nicio reacţie”, explică avocatul Vadim Vieru.