Întrecere între producătorii locali
0Cele mai vizitate standuri la târgul „Fabricat în Moldova“ au fost cele de carne şi mezeluri.Cei circa 300 de agenţi economici din diverse ramuri ale economiei, care participă în aceste zile la expoziţia „Fabricat în Moldova“, au expus cele mai bune produse pe care le au.
Totuşi, mulţi vizitatori au rămas dezamăgiţi, susţinând că aşteptările le-au fost mai mari. Majoritatea s-au înghesuit la rafturile cu mezeluri.
Printre participanţii la târg l-am întâlnit pe Alexandru Crudu, din Orhei, deţinătorul titlului „Polobocul de aur“ mai mulţi ani la rând. Ţăranul propunea spre vânzare vin de casă, cabernet şi saperavi. „Vinul produs de mine nu are adaosuri. E bun de leac. Saperavi, bunăoară, se recomandă oamenilor cu tensiune mică şi cu hemoglobina scăzută. Aşa vin beau numai preoţii“, îşi laudă marfa Alexandru Crudu.
Pământeanul său Ion Coşneanu a venit la expoziţie cu un produs nou pe piaţa din Republica Moldova. El şi-a deschis la Orhei o fabrică de ambalare şi procesare a produselor apicole. El propune spre vânzare miere naturală cu ados de vitamine şi minerale. Mierea are gust de măcieş, polen, scorţişoară, mentă şi ardei iute, în funcţie de preferinţe. Produsele lui pot fi găsite în bisericile din Chişinău şi în farmacii.
Metode de ademinire a cumpărătorilor
Ca să atragă cumpărătorii, unii producători îşi făceau reclamă strigând în gura mare. Mihaela Saghin, consultant la „Franzeluţa“, invita oamenii să guste un nou fel de pâine numită „de Riga“, preparată după o reţetă letonă din secolul XVIII. „Pâinea cu un gust dulce-acrişor conţine smalţ de secară, coreandru şi este fermentată natural“, explică Mihaela Saghin.
Consiului raional Criuleni a venit la Moldexpo cu un ansamblu etno-folcloric, ce îi ademenea pe vizitatori cu cântece de petrecere.
În cadrul expoziţiei a fost organizată şi bursa locurilor de muncă. „Insula speranţelor“, de exemplu, invita tinerii la cursuri de scurtă durată de frizer, masor, chelner, bucătar, secretar. Studiile sunt cu plată, dar şi gratuite pentru tinerii care ajung aici prin intermediul Oficiului de Ocupare a Forţei de Muncă.