Încercarea de a rezolva rapid problema transnistreană înseamnă război

0
0

Igor Grosu a mai remarcat că formatul de negocieri „5+2” dedicat reglementării transnistrene a încetat să mai existe.

Igor Grosu. Foto: Arhiva Adevărul
Igor Grosu. Foto: Arhiva Adevărul

O încercare de a rezolva rapid conflictul transnistrean ar putea duce la război, ceea ce nu este în interesul Moldove, a afirmat președintele Parlamentului Republicii Moldova și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, de guvernământ, Igor Grosu, într-un interviu publicat duminică pe portalul românesc G4media.

Conflictul transnistrean nu poate fi soluționat rapid”, a spus el. „Vocile care spun acum a venit timpul pentru asta, că se poate rezolva dintr-o pocnire de degete. <...> O soluție rapidă. înseamnă război. Nu vrem război. Am reușit să menținem calmul și stabilitatea până acum și vom face tot posibilul să le păstrăm și în viitor."

Vorbitorul moldovean a mai remarcat că formatul 5+2 al negocierilor dedicat reglementării transnistrene (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din SUA și UE) a încetat să mai existe. „În prezent, formatul 5+2 este mort”, a spus Grosu, adăugând că „nu poate fi activat” din cauza conflictului din Ucraina.

După finalizarea operațiunii militare rusești în Ucraina, părțile din aranjamentul 5+2 vor trebui „să se întoarcă și să discute dacă să păstreze acest format, sau cum să-l reîmprospăteze, să-l restructureze astfel încât să devină viabil”, a menționat președintele parlamentului.

Grosu a menţionat că Chişinăul se pregăteşte să ia o decizie privind participarea Republicii Moldova la CSI. „În prezent, practic ne-am oprit activitățile în CSI, nu participăm la ședințele președinților de parlament, ale președinților de țări, ale prim-miniștrilor și așa mai departe”, a spus el. „Pot spune că acum evaluăm toate acordurile care au fost semnate de Moldova cu țările participante sau pe platforma CSI, urmând ca ulterior să decidem asupra prezenței noastre viitoare în această organizație”. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri