Încă un campion mondial pe care Moldova l-a pierdut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova se nasc oameni talentaţi care duc faima ţării dincolo de hotarele sale. Situaţia politică şi economică însă îi determină pe mulţi dintre ei să părăsească ţara şi să-şi manifeste aptitudinile în cadrul altor state. Este şi cazul lui Alexandru Chirilov, tânărul moldovean care a devenit campion mondial la karate, categoria master (36-45 ani), reprezentând Italia.

Campionul este stabilit în Italia, ţară pentru care participă la competiţii din anul 2002. A plecat acolo în anul 1999, în căutarea unor condiţii de trai care i-ar asigura viitorul. Tânărul plin de viaţă şi mereu optimist este originar din satul Ustia, raionul Dubăsari. Antrenamentele le-a început în anul 1992, la vârsta de 14 ani. Acum este foarte mulţumit de rezultatele sale şi spune că acestea se datorează inclusiv antrenorilor pe care i-a avut. În Moldova, Alexandru a fost antrenat de Valeriu Cernei şi de Sergiu Coropceanu, actualul preşedinte al Federaţiei de Karate Shotokan din ţară.

Războiul de pe Nistru l-a făcut campion 

Alexandru Chirilov ne-a povestit că a ajuns campion mondial datorită eforturilor depuse, a seriozităţii de care a dat dovadă, dar şi datorită plăcerii cu care s-a dedicat acestui sport. Dar ceea ce l-a făcut să practice karate tradiţional a fost războiul de pe Nistru. „Era război în Transnistria şi eu, având 14 ani, mă gândeam că trebuie să mă pot apăra. Şi de atunci a început totul”, spune Alexandru.

La casa părintească se păstrează premiile

De la diplome de menţiune la medalii şi cupe, campionul păstrează la casa părintească toate premiile obţinute la competiţiile din Republica Moldova. Printre acestea se numără medalia de argint la categoria individual, câştigată la Campionatul Naţional de Karate din anul 1993, precum şi medalia de aur câştigată de echipa din care a făcut parte la aceeaşi competiţie. Doi ani mai târziu, la acelaşi campionat, Alexadru avea să obţină medalia de bronz şi, din nou, - medalia de aur pentru echipă. Până la plecarea sa din ţară a participat şi la alte concursuri, unde a avut mereu de câştigat. De când se află în Italia a reuşit să adune numeroase premii, păstrate cu sfinţenie drept mărturii ale timpurilor bune.

Moldoveanul care apără culorile Italiei

Moldova nu l-a chemat niciodată să participe la competiţii sub drapelul său, ne-a spus campionul atunci când ne-a vorbit despre anumite resentimente care se nasc în inima sa atunci când câştigă medalii pentru Italia. Prima dintre acestea a fost în anul 2002, când a terminat pe podium Campionatul Regional la Roma, reprezentând regiunea Lazio. 

image

Antrenamentele serioase au continuat alături de actualul antrenor, Alesandro Cilla, în cadrul Shotokan Karate Club Ravenna, regiune în care s-a stabilit definitiv din anul 2004. Până în prezent, Alexandru Chirilov a câştigat patru campionate naţionale italiene, la toate obţinând aurul. Au urmat apoi două medalii de bronz la campionate mondiale. Şi iată că finalul anului 2014 i-a adus moldoveanului şi medalia de aur la Campionatul Mondial de Karate între cluburi, desfăşurat la Trieste, Italia, în perioada 22-23 noiembrie.

Nu de voie, de nevoie

Alexandru Chirilov spune că nu a plecat în Italia de voie bună. „Situaţia economică şi politică a ţării m-a determinat să-mi i-au într-o zi geanta şi să plec”. El adaugă că dacă ar fi chemat, într-o zi, să participe la competiţii pentru Republica Moldova, nu ar ezita.

image

Imn italian, campion moldovean

La ultima competiţie - Campionatului Mondial la Karate între cluburi - Alexandru Chirilov a fost supus unui „interogatoriu” - nu doar de jurnalişti, ci şi de un sportiv al Georgiei, câştigătorul locului trei: „Numele ţi-i străin, dar răsună imnul Italiei. De unde eşti?”. „Sunt moldovean, cu nume rusesc, dar de câţiva ani - şi italian”, i-a răspuns Chirilov.

Student la Universitatea de Arte Marţiale

La cei 36 de ani ai săi, campionul a devenit antrenor de rang internaţional la Karate tradiţional Shotokan. Pentru obţinerea acestui titlu, Alexandru a fost student timp de doi ani la Universitatea de Arte Marţiale de la Milano. Iar meritele lui nu se opresc aici, deoarece Alexandru este şi deţinătorul centurei negre, 3 dan.

Aşa tată, aşa fiu 

Tânărul poate spune că are o viaţă împlinită, deoarece pe lângă frumoasele rezultate obţinute în acest domeniu, Alexandru are o soţie iubitoare, dar şi un fecior de un an jumătate pe care vrea, de asemenea, să-l facă campion. „Mai creşte puţin şi îl iau cu mine la antrenamente. Maxim trebuie să fie campion ca tata”, zice plin de speranţă Alexandru. Iar în Moldova, deocamdată, nu vrea să revină. Europa i-a oferit ceea ce a căutat: condiţii decente de trai şi posibilităţi de afirmare.

Cel care face karate se numeşte karateka (kara-te ka). În funcţie de nivelul de pregătire, în urma unui examen, sportivului i se acordă grade. Gradele inferioare (descrescătoare - de la 9 la 1) se numesc kyu. Gradele superioare (crescătoare - de la 1 la 9) se numesc dan. Fiecărui grad îi corespunde o centură de o anumită culoare. Sistemul de culori poate fi diferit de la un stil la altul, dar culorile de bază sunt albă, galbenă, portocalie (roşie) aka , verde, albastră, maro (pentru kyu), neagră pentru dan, cu un număr de trese transversale corespunzător gradului dan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite