În Republica Moldova, Aviasan mai zboară doar pe liniile telefonice. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autospeciala neonatală este cel mai modern mijloc de intervenţie al Aviasan
Autospeciala neonatală este cel mai modern mijloc de intervenţie al Aviasan

În lipsa unei aeronave speciale, serviciul medical cu aripile frânte poate deservi spitalele raioanale şi prelua urgenţele chiar și în două ore.

Până când va fi rezolvată problema, medicii se descurcă așa cum pot: oferă consultaţii la telefon și, la nevoie, se deplasează cu una dintre cele cinci mașini de salvare pe care le au la dispoziţie.

În Republica Moldova, drumul dintre viaţă şi moarte străbătut de un pacient e plin de gropi. Are pante abrupte, curbe periculoase, drumuri în reparaţie şi, în majoritatea cazurilor, durează aproximativ o oră până când cursa inter-raională a vreuneia dintre autospecialele Aviasan se încheie la Spitalul Republican din Chişinău. Alteori, pacientul pur şi simplu nu poate fi transportat.

Incubatorul autospecialei neonatală funcționează independent restul mașinii Medicii pot folosi dotările ambulanței neonatale pentru cel mult patru ore O ambulanță de acest fel costă aproximativ 50.000 de euro

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Cel mai recent caz s-a petrecut în urmă cu nouă zile, când un nou-născut de la maternitatea Spitalului Clinic Municipal din Bălţi a murit sub ochii doctorilor.

„Băiatul s-a născut pe 17 octombrie. Patru zile mai târziu, starea lui s-a agravat. Au apărut convulsii neonatale şi am primit consultaţii prin telefon de la Aviasan. Copilului i s-au administrat perfuzii anticonvulsive, terapie antibacteriană mixtă, a fost intubat. Pe scurt s-au luat toate măsurile de restabilizare a sănătăţii lui. Nu a supravieţuit", spune Grigorie Chetrari, directorul instituţiei. În replică, Mihai Ouş, director Aviasan, spune că bebeluşul nu a putut fi adus la Chişinău, deşi serviciul pe care îl conduce are în dotare o autospecială neonatală. „Copilul nu putea fi transportat nici pe cale terestră, nici pe cale aeriană. Este primul caz de acest fel din ultimii doi ani", precizează el.

Citește și:

Bursa şpăgii în spitale

Un cutremur ar face praf multe spitale din Republica Moldova

GALERIE FOTO Iată ce spitale de lux şi-au construit demnitarii din Republica Moldova!

INTERVIU cu ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Andrei Usatâi: „În spitalele noastre raionale şuieră vântul"

Ambulanţe moderne, donate de Turcia pentru spitalele din Republica Moldova

Fără mijloace de transport aeriene încă din 1992, Serviciul Aviasan se bazează pe cinci autospeciale moderne care acoperă toată ţara. Condiţiile, însă, lasă de dorit. De la Bălţi către Capitală un echipaj ajunge cam într-o oră şi jumătate. De la Cahul la Chişinău durează cel puţin două ore, cu girofarele pornite. Timp în care un medic, un felcer şi şoferul de serviciu trebuie să ţină în viaţă un pacient, înainte de a fi internat într-o instituţie sanitară mai bine dotată.

Oficialii caută un elicopter

„Un elicopter închiriat ne-ar costa peste 10.000 de lei pe oră. În plus, se aterizează doar pe aeroport, de unde se ajunge în 15 minute la spital", mai spune Mihai Ouş încercând să acopere în cuvinte deficitul de aripi al diviziei pe care o conduce. După o tentativă eşuată cu un producător australian care n-a vrut să dea „în probă" o aeronavă cu două locuri, acum Ministerul Sănătăţii are un proiect de achiziţie a unui elicopter sanitar pentru Aviasan. Dar, cu nişte condiţii. „Căutăm un partener care să ofere un grant sau o cofinanţare cât mai nesubstanţială din partea Ministerului Sănătăţii. Sper ca până la sfârşitul anului să avem un elicopter. Vom vedea cum va fi", precizează ministrul Andrei Usatâi.

Aviasan, în cifre

În primele nouă luni ale anului în curs, serviciul „aerian" a transportat 1.103 de pacienţi, din totalul de 2.911 de solicitări. 20% dintre cazurile operate au fost de neurochirurgie, iar 18 procente au implicat proceduri de reanimare și terapie intensivă.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite