Igor Dodon, finanţat de afacerişti apropiaţi regimului de la Kremlin
0Igor Dodon, vizat în mai multe dosare penale, primește lunar un salariu de peste 52.000 lei pentru funcția de șef al Asociației Obștești ,,Uniunea de Afaceri Moldo- Rusă”. Banii provin inclusiv de la afaceriști ruși, potrivit unei investigații media.
Igor Dodon, fost preşedinte al Republicii Moldova, care din anul 2021 deține funcția de șef al asociației obștești ,,Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, primește un salariu de zeci de ori mai mare decât cel pe care a avut-o în perioada în care a ocupat fotoliul de șef de stat. Mai exact, 202.000 de lei moldoveneşti pe luna, echivalentul a peste 52.000 de lei româneşti, salariu pe care singur l-a aprobat, iar banii au provenit inclusiv de la oameni de afaceri apropiați Kremlinului, arată o investigație a jurnaliștilor RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul ,,Dossier”.
Asociația a fost înregistrată în data de 30 iunie 2021, zi în care socialiștii și comuniștii au chemat oamenii la marșul „Iubesc Moldova”, organizat la Chișinău în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. La scurt timp, asociația, care îl avea administrator și beneficiar pe Igor Dodon, începe să primească milioane din străinătate, potrivit sursei citate.
Prima informație oficială despre lansarea noii asociații a apărut discret pe site-ul „Delovaia Rossia” la 5 iulie. În comunicare se menţionează că printre principalele activităţi ale asociaţiei sunt „apărarea drepturilor și intereselor legale” ale antreprenorilor din Rusia și din Moldova. Iar primul cuvânt, în comunicat, i-a fost oferit lui Igor Chaika, prezentat drept ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Republica Moldova și Transnistria și președinte al Consiliului public din cadrul Rossotrudnicestvo.
Potrivit datelor Centrului „Dossier”, organizația „Rossotrudnicestvo” reprezintă motorul principal de promovare a intereselor Kremlinului prin așa-numita metodă a „forței blânde”, ea având reprezentanțe în 134 de țări ale lumii, iar sub „umbrela” ei activând ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) și ai Serviciului de Informații Externe rus.
Comunicatul „Rossotrudnicestvo” îl citează și pe Igor Dodon, în calitate de președinte al asociației obștești. „Federația Rusă este partenerul strategic al Republicii Moldova, de aceea, dezvoltarea cooperării multilaterale, în primul rând, în domeniul economic și al afacerilor, a fost și va fi prioritatea mea”, a declarat Dodon.
Igor Chaika, cel prezentat drept ambasadorul de afaceri al „Delovaia Rossia”, este fiul mai mic al lui Iurii Chaika, procurorul general al Rusiei în 2006-2020. Fratele său mai mare, Artiom, și el om de afaceri, a fost inclus de SUA, în decembrie 2017, în „lista Magnițki”, pe motiv că „a folosit poziția tatălui său și capacitatea acestuia de a-și recompensa subalternii, ca să obțină pe nedrept bunuri de stat, ca să câștige contracte publice și să facă presiune asupra concurenților de afaceri”.
Igor Chaika poate fi considerat partenerul de afaceri strategic al familiei Dodon. Încă în perioada în care Igor Dodon era președintele Republicii Moldova, fratele lui, Alexandr, s-a asociat cu Igor Chaika în două companii din Moscova. Una este specializată în construcții și darea în arendă a imobilelor (Arhplay Development OOO), iar alta colectează deșeuri nepericuloase (OОО “ПЭО”), menţionează sursa citată.
În luna octombrie 2022, Chaika, ca și alți trei „polit-tehnologi” din Rusia (Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin) au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Moldova.
20 de milioane de ruble pentru asociaţia lui Dodon
Datele analizate arată că, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în doar 7 luni, pe contul moldovenesc al asociației obștești condusă de Igor Dodon au intrat peste 20 de milioane de ruble rusești (aproximativ cinci milioane de lei moldovenești).
În ultimele trei luni ale anului 2021, Asociația „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” a primit peste 9 milioane de ruble din Rusia (peste 2,3 milioane de lei moldovești).
În anul 2021, veniturile oficiale ale familiei Dodon au constituit 410 mii de lei moldovenești. Soția sa, Galina, a adus cei mai mulți bani din această sumă (296 mii de lei). La rândul său, Dodon nu a declarat deocamdată niciun leu primit de la Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă.
Însă în primăvara anului 2022, RISE a intrat în posesia unei liste de cheltuieli ale Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Conform documentului, toate cheltuielile organizației planificate pentru cinci luni a anului 2021 trebuiau să constituie peste 2,7 milioane de lei.
În ce privește anul 2022, bugetul asociației deja constituie peste 37,5 milioane de ruble (peste 9 milioane de lei). De notat că în buget există o rubrică specială semnată „Fondul de rezervă pentru realizarea proiectelor de importanță socială și de caritate”. În acest scop, se preconizau cheltuieli de 2,1 milioane de ruble (506 mii de lei).
De asemenea, bugetul include o sumă care depășește planul asociației de jumătate de milion prevăzut pentru caritate pe întreg anul 2022. Este vorba de rubrica „Salariul Președintelui asociației obștești”, spun jurnaliştii.
Pentru salariul anual al lui Igor Dodon, în bugetul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a fost planificată suma de 1,6 milioane de lei (6,7 milioane de ruble). Deci, câte 135 de mii de lei lunar. Însă, pe lângă salariul de bază, Dodon și-a aprobat un premiu suplimentar în mărime de 50 la sută din salariul de bază, adică plus 67.500 de lei lunar. Astfel, în 2022, veniturile lunare planificate ale lui Igor Dodon constituie 202 mii de lei lunar (840 mii de ruble).
RISE are la dispoziție confirmări precum că Dodon a participat personal la aprobarea salariului său și a sporului financiar. Conform documentului, salariul lui Dodon pentru anul 2022 constituie 202.500 de lei lunar. Suma reprezintă echivalentul a circa 20 de salarii medii lunare pe economie sau aproape 90 de pensii minime.
Pe lângă bani, din Rusia „este trimisă” o persoană care să ocupe funcția de adjunct al lui Dodon în asociația pe care o conduce. Îl cheamă Vadim Iurcenko, iar doi interlocutori ai RISE din serviciile speciale l-au numit „agent” al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.
Investigația mai arată că, în asociația moldo-rusă condusă de Igor Dodon mai sunt persoane care au interacționat cu grupul secret de consultanți ruși desantați în Moldova la alegerile prezidențiale din 2020.
În prezent, Igor Dodon se află în arest la domiciliu și figurează în mai multe dosare penale, inclusiv cel numit generic ,,Sacoșa neagră”, în care este acuzat că ar fi primit până la un milion de dolari de la fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc. Fostul președinte al Republicii Moldova pledează nevinovat.