Guvernul Gaburici a fost învestit cu votul comuniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiril Gaburici este noul prim-ministru al Republicii Moldova FOTO Alexandru Tarlev
Chiril Gaburici este noul prim-ministru al Republicii Moldova FOTO Alexandru Tarlev

Parlamentul Republicii Moldova a învestit Guvernul Gaburici cu 60 de voturi, comuniştii votând alături de PLDM şi PD. Iurie Leancă nu l-a votat pe Gaburici.

      Vladimir Voronin a anunţat că PCRM votează Guvernul Gaburici.

Preşedintele PDM, Marian Lupu consider că în aceste condiţii de astăzi, votul va demonstra o mare încredere. Lupu este convins că Guvernul va crea condiţiile necesare privind stabilizarea situaţiei financiare din R. Moldova. „Sunt absolut sigur că există instrumentele şi posibilităţile necesare. Un Executiv profesionist va face faţă situaţiei dificile. În sală au sunat astăzi idei bune care vor fi susţinute pentru asigurarea securităţii sociale. Suntem diferiţi prin modul de a privi aceste probleme”. 

Valeriu Munteanu, PL, consideră că Chiril Gaburici va fi un prim-ministru comod şi tăcut. Potrivit lui Munteanu guvernul condus de un candidat necunoscut este periculos. PLDM şi PD au sfidat electoratul pentru că au promis că nu vor coaliza cu PCRM.

Liberalul este convins de faptul că manevrele PD şi PLDM vor arunca R. Moldova într-o criză fără de precedent de la independenţă. Republica Moldova nu poate supraveţui fără finanţarea externă. Singura şansă a Republicii Moldova este finanţarea din partea UE. Dar europeni nu vor veni din motivul realizării coaliţiei cu PCRM. Cetăţenii noştri au votat pentru continuarea reformelor şi edificarea statului de drept.

„Credeţi că veţi transpune aceste obiective stringente? Nu vă pasă de aspiraţiile şi doleanţele celor care v-au votat! Cum veţi privi în ochii celor care au avut de suferit la 7 aprilie? Ce le veţi spune urmaşilor celor deportaţi? În ultimile zile au apărut mai multe informaţii despre deturnarea cursului european. Judecata istorică nu iartă. Aţi fugit de o alianţă cu PL pentru aface pe placul Kremlinului.

Noi am fost intrasigenţi în ce priveşte viitorul R.Moldova. Zarurile au fost aruncate cu mult timp înainte. Vă asigur, că indiferent de jocurile murdare, liberalii nu vor capitula”, a declarat Munteanu. 

Igor Dodon către Gaburici: „Nu aveţi idee unde vârâţi capul. Veţi rămâne în istorie ca un prim-ministru care va fi demis în câteva luni.  Jucaţi rolul de şoarece. Ieri Draguţanu a declarat că e portar, iar d-vstră veţi fi o minge. Peste câteva luni, când situaţia va fi gravă şi presiunile vor creşte. Veţi fi sacrificat”. 

Vadim Pistrinciuc, PLDM se initeresează dacă viitorul Guvern are o politică cu privire la sistemul asigurărilor sociale şi în special al pensiilor.

Gaburici spune că în planul de guvernare este inclusă şi această propblemă. Guvernul va discuta cu oamenii pentru a vedea care sunt necesităţile acestora. În mod de urgenţă, Guvernul va introduce un adaos la pensii, reieşind din cursul valutar. Acest lucru se va discuta la primele şedinţe ale Guvernului.

Pistrinciuc se interesează care este viziunea lui Gaburici cu privire la sectorul IT.

Gaburici: „IT-ul va deveni tot mai important în Republica Moldova. IT-ul va deveni una dintre direcţiile principale ale Guvernului. Vom atrage investiţii şi condiţii favorabile pentru investitori”.

Vladimir Voronin nu adresează întrebări lui Gaburici, dar preşedintelui Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca .„Dl. Duca, de ce avem nevoie de aceste investiţii pe care statul le face în AŞM?”

Duca: „280 de milioane de lei bani publici, 16 milioane de euro sunt banii pentru ştiinţă. În Estonia se alocă 60 de milioane de euro. Savanţii noştri au câştigat 4 milioae de euro. 25% din banii pe care îi câştigă academia sunt extrabugetari”.

Nicolae Juravschi, PLDM, îl întreabă pe Gaburici cum vede acesta eventualitatea unui proiect pentru susţinerea sportului în RM. Gaburici spune că va căuta buget pentru acest domeniu. 

Socialistul Ion Ceban a întrebat dacă guvernul Gaburici va pleda pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia. Candidatul la funcţia de premier a răspuns că a adăugat anumite rectificări la programul de guvernare, fiind important ca RM să aibă relaţii bune diplomatice cu toţi partenerii. Gaburici crede că: migranţii din Rusia trebuie să se simte bine în Federaţia Rusă ca să poată trimite bani în Republica Moldova.

Referitor la informaţia că ar fi căutat de autorităţile ruse pentru fals în acte, Chiril Gaburici a răspuns că nu a fost citat de organele de drept din Federaţia Rusă, ci doar că a fost un caz când a avut nişte neplăceri la frontieră, dar s-a rezolvat pe loc.

Deputatul Stati, PCRM a întrebat cum Gaburici vede dezvoltarea industriei în RM şi care vor fi acţiunile în acest sens. Răspunsul candidatului la funcţia de premier: „Este important să atreagem investitori ceea ce va duce la o creştere economică. Vom face tot posibillul pentru a atrage investiţii în industria RM”.

Au fost reluate dezbaterile parlamentare.

Fracţiunea PLDM a solicitat o pauză de 30 de minute.

Candidatul la funcţia de premier Chiril Gaburici a declarat că a venit să identifice o soluţie pentru impasul politic şi a acceptat oferta pentru fotoliul de prim-ministru după o analiză a situaţiei politice din Republica Moldova. „Înţeleg că de prestaţia mea şi a echipei mele depinde viitorul RM. În calitatea mea de prim-ministru voi continua procesele asumate anterior, ca să trăim într-un stat liber, democratic şi prosper”.

Gaburici propune drept obiectiv al guvernului consolidarea statului de drept, eliminarea constrângerilor ce stau la baza funcţionării domeniului de afaceri: „Business-ul este încătuşat. Business-ul este sub presiune birocratică. Acest lucru trebuie eliminat”. O altă prioritate este lupta cu corupţia. Gaburici spune că va lupta pentru iradicarea sărăciei, iar dezvoltarea agriculturii va constitui un obiectiv principal.

În domeniul politicii externe Chiril Gaburici a dat asigurări că va continua parcursul european, apreciind că în câţiva ani Republica Moldova va deveni membru deplin al UE. Totodată, Gaburici a susţinut că trebuie menţinute relaţii de colaborare cu Ucraina, Rusia, China şi Japonia. Referitor la chestiunea transnistreană, Chiril Gaburici a cerut retragerea trupelor şi armamentului rus, aşa cum s-a stabilit la Istanbul în 1999.

Liberalul Mihai Ghimpu: ”E cunoscut faptul că se speculează cu privire la guvernatorul bancii nationale că este omul PL. Domnul Drăguţanu nu mai aparţine nici Parlamentului, nici lui Ghimpu, nici lui Voronin. Ei activează în baza legii. O data pe an BNM prezintă raportul in fata parlamentului. Ca să scoatem speculatii. Toata lumea uita de 18 miliarde de lei si incearca sa scoate toata rezerva pentru a salva cursul. Banca nationala isi indeplineste mai bine sau mai rau datoria”.

Propunerea socialiştilor a fost adoptată.

Liderul PLDM Filat a replicat: ”Înţeleg gravitatea problemei, situaţia din sistemul bancar. Trebuie să spunem respnsabil, nu putem rezolva aceste probleme fără instituţii funcţionale. Oameni au nevoie de soluţii, decizii. Din punctul nostru de vedere este important să finalilzăm procedura de investire a Guvernului”.

Echipa Gaburici

Echipa cu care s-a prezentat Gaburici în faţa deputaţilor este aceeaşi cu care a căzut Iurie Leancă, singura excepţie fiind revenirea lui Oleg Efrim pentru portofoliul Justiţiei.

Echipa pentru care Chiril Gaburici cere votul deputaţilor:

Ministerul Sănătăţii - Mircea Buga

Ministerul Afacerilor Externe - Natalia Gherman

Ministerul Educaţiei - Maia Sandu

Ministerul Mediului - Sergiu Palihovici

Ministerul Finanţelor - Anatol Arapu

Ministerul Justiţiei - Vladimir Grosu

Ministerul Agriculturii - Ion Sula

Ministerul de Interne - Oleg Balan

Ministerul Economie - Stephane Christophe Bride

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Ruxanda Glavan

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale - Vasile Bîtcă

Ministerul Tehnologiei Informaţiilor - Pavel Filip

Ministerul Transporturilor - Vasile Botnari

Ministerul Culturii - Monica Babuc

Ministerul Tineretului şi Sportui - Serghei Afanase

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite