Un restaurant i-a cerut 2000 de euro suplimentar pentru că e rom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantul care nu face petreceri pentru romi
Restaurantul care nu face petreceri pentru romi

Deşi un cetăţean al R. Moldova de etnie romă a acceptat să pletească dublu pentru serviciile restaurantului, administratorul localului i-a mai cerut încă 2000 de euro motivând că ţiganii fumează mult.  Restaurant din or. Drochia a fost obligat de către Consiliul pentru asigurarea egalităţii să înceteze practica discriminatorie faţă de romi şi să asigure accesul la serviciile prestate tuturor, indiferent de apartenenţă etnică.

Bucur Ion este cetăţean de etnie romă, originar din r-nul Drochia. În luna octombrie 2014, acesta a avut o întâlnire cu administraţia unui local din oraş pentru a discuta detaliile organizării unei eveniment de familie.

Potrivit declaraţiilor petiţionarului, în timpul discuţiilor telefonice cu administraţia localului nu a existat nici o problemă, cu toate acestea când s-a prezentat la întâlnirea stabilită, atitudinea administraţiei s-a schimbat foarte mult. I-a fost recomandat să meargă într-un alt local, pentru că acesta ar fi mai prestigios, de asemenea i s-a spus că preţurile pentru evenimentele organizate de Romi sunt duble faţă de cele obişnuite.

Deşi petiţionarul a acceptat să plătească dublu pentru serviciile restaurantului, 200 de euro pentru două locuri în restaurant în loc de 100, i-a fost cerută o taxă suplimentară de 2000 de euro, administraţia motivând-şi decizia prin faptul că romii fumează mult şi ar putea deteriora covoarele foarte scumpe. Ion Bucur a fost de acord cu toate condiţiile impuse, cu toate acestea, după mai multe discuţii proprietarul localului a declarat că s-a răzgândit şi nu va permite organizarea evenimentului.

La întrebarea petiţionarului de ce preţul pentru Romi este dublu, proprietarul restaurantului nu a putut explica din start, ulterior a spus că acest fapt se datorează mesei mai bogate pe care o solicită romii. Petiţionarul a indicat că doreşte o masă standard, fără servicii sau produse suplimentare. Totuşi, proprietarul localului a rămas pe poziţia sa că preţul pentru Romi este dublu, adică 200$ per pereche invitată. Petiţionarul a acceptat preţul dublu de 200$ stabilit de proprietarul restaurantului „Steaua Nordului” şi era de acord să încheie contractul necesar, însă proprietarul restaurantului a mai solicitat o taxă suplimentară de 2000 EURO pentru că Romii fumează mult şi există riscul să cadă scrumul pe covor, care este adus din Anglia şi este foarte scump şi dacă va fi deteriorat suma de 2000 EURO nu va fi restituită. Deşi petiţionarul a fost de acord şi cu ultima condiţie, proprietarul restaurantului ”Steaua Nordului”, după mai multe discuţii, a declarat că sa răzgîndit şi că nu va accepta la el în local nunţi de Romi, acesta a menţionat jurnalistei N.G. care a venit împreună cu petiţionarul să documenteze cazul: „Nu fac nunţi de Romani (Romi) deloc” 

În decembrie 2014, Ion Bucur a înregistrat o plângere la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii (CPEDAE), unde a invocat discriminare în acces la serviciile disponibile publicului pe criteriu de origine etnică. Petiţionarul susţine că a fost tratat mai puţin favorabil (diferit), fără o justificare rezonabilă şi obiectivă.

La 13 februarie 2015, CPEDAE a constatat faptul discriminării în cazul lui Ion Bucur, pe criteriu de etnie, conform Art. 1, 2 coroborat cu Art. 8 lit g) şi h) din Legea nr. 121 privind asigurarea egalităţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite