Gazprom negociază cu ginerele milionarului moldovean Nicolae Ciornâi achiziţia de benzinării în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma petrolieră sârbeasca NIS, controlată de gigantul rus al gazelor Gazprom, negociază achiziţia unui lanţ format din opt benzinării aparţinând firmei Western Group Energy (WEG) SRL din Bucureşti.

Benzinăriile Western Energy Group care au ajuns în vizorul NIS se află în diferite locaţii din România, de la judeţul Ilfov, judetul Cluj, judetul Bacău până pe Trasfagărăşsan, acestea numărându-se printre locaţiile cele mai noi şi cu vânzări bune din reţeaua de benzinării operate de către Lukoil. Potrivit Antena3 pe staţiile deţinute de WEG scrie Lukoil deoarece fac parte din reţeaua Lukoil România în baza unui contract de închiriere a acestor benzinării.

Biroul de presă al companiei sârbeşti a precizat că "România este printre direcţiile prioritare de dezvoltare a businessului NIS, nu doar în sectorul de explorare si producţie, ci şi în zona operaţiunilor de retail (benzinarii - n.r.). În ceea ce priveste dezvoltarea retelei de benzinării, în acest moment compania face o analiza detaliată a pieţii".

Firma WEG, înfiinţată în 2006, este deţinută de către Hystria Expert SRL din Bucureşti. Sergiu Bulăţel, directorul general al producătorului de sticla Gerom Buzau, este acţionar la Hystria Expert cu 0,24% din acţiuni, în timp ce restul actiunilor sunt controlate printr-un vehicul offshore inregistrat in Cipru, RTZEN Import Export Limited. Pe lista administratorilor de la Western Energy Group, proprietarul benzinăriilor, apar Sergiu Bulăţel şi Marcel Leşan, cetăţeni ai Republicii Moldova, potrivit datelor de la Registrul Comertului.
Reprezentantii WEG recunosc ca sunt interesati de vanzarea acestor statii, însă afirmă că sunt deschişi la discuţii atât cu NIS sau cu Gazprom, cu Lukoil, precum şi cu alte companii.

Sergiu Bulăţel lasă însă să se înâeleagă că pe lângă vânzare ar putea fi si asocierea pentru dezvoltarea de noi locaţii. "Noi suntem gata să vindem toate benzinăriile. De asemenea, suntem gata să discutam şi privitor la dezvoltarea unor noi benzinării, deoarece avem cunostinţe şi experienţă în acest domeniu".

15 milioane de euro pentru opt benzinării

Pe piața românească, valoarea de piața a unei stații trece de 1 milion de euro și poate ajunge până la 1,9 milioane de euro în funcție de locație și de media de vânzări pe care o obține, potrivit estimărilor unor experți în domeniu.

În ceea ce privește valoarea celor opt benzinării aflate în proprietatea WEG, însă care opereazî sub brandul Lukoil, reprezentantul WEG are propria evaluare: "După estimarea mea personală, benzinăriile WEG ar costa nu mai puțin de 15 milioane de euro din următoarele considerente: locațiile au fost selectate cu multă grijă și au o perspectivă de creștere mare, activele sunt noi și au cea mai modernă tehnologie, iar prețul la petrol crește și va crește, implicit, vor crește și veniturile . Deci, au o perspectivă de creștere a veniturilor pe același loc".

Potrivit ultimului bilanț, WEG a înregistrat în 2010 o pierdere de 587.247 de lei (circa 140.000 euro) la venituri totale de 7,2 milioane de lei (1,7 milioane de  euro). De asemenea, din datele existente în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare rezultă că în februarie 2008, compania WEG a contractat trei credite în valoare totală de circa 12 milioane de euro de la Banca Românească, și care au fost garantate cu pachetul de acțiuni al Hystria Expert, de 100% din WEG, contracte asupra cărora au fost operate mai multe modificări, unele dintre acestea vizând acceptarea de către bancă a unor garanții care priveau active ale lanțului de benzinării.

Ginerele milionarului Nicolae Ciornâi, negociază cu NIS

Fostul şef al Lukoil Romania, Nicolae Ciornâi, care a fost şi vicepreşedinte al gigantului petrolier rus Lukoil, afirmă că nu este acţionar la WEG şi ca discutiile cu NIS referitoare la grupul de benzinarii apartinand WEG au fost purtate de către ginerele său Andrei Cecetov şi Sergiu Bulăţel.


"Eu nu sunt acţionar (la WEG - n.r.). Am acţiuni la Gerom. Stiu ca au avut discutii acum 3 - 4 luni, dar nu s-a facut nimic (nu s-a semnat - n.r.) pana acum. Cecetov si Bulăţel discuta cu NIS. Cred ca nu s-au inteles la pret. Eu nu am nici o legatura", a declarat telefonic Nicolae Ciornai. Acesta sustine ca, in afara actiunilor la Gerom, nu are alte afaceri acum în România.

Gerom Buzău este controlată în proporție de peste 80% de către firma Hystria Expert, aceeași companie care deține și WEG, proprietarul benzinăriilor care au atras atenția NIS. Din acționariatul Gerom Buzău mai fac parte Valeriu Guma (cu 15% din acțiuni), fost consul onorific al Republicii Cipru la Chișinău și deputat în Parlamentul moldovenesc, condamnat de Tribunalul București într-un dosar de cumpărare de influență, complicitate la luare și dare de mită legat chiar de Gerom.

Acesta este acuzat că ar fi dat mită în 2006 unui fost director din AVAS. În același dosar a fost cercetat de către DNA și Sergiu Bulăţel, care în final a fost achitat. SIF Muntenia deține 3,8% din Gerom, iar un pachet de 0,9% din acțiuni este în posesia unor acționari persoane fizice.

În afara benzinăriilor WEG, NIS caută și alte opțiuni de intrare pe piață, în vizor fiind până acum mai mulți așa - numiți benzinari particulari. De asemenea, în presă au apărut informații potrivit cărora ar exista negocieri cu Petrom pentru a prelua circa 130 de benzinării, însă atât reprezentanții Petrom, cât și cei ai NIS au negat existența unor asemenea discuții.

Moldoveanul Victor Jumbei a ajuns prim-vicepreşedinte al companiei Lukoil-Ukraina

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite