FOTO Trotuarele din Chişinău, acaparate de localuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pizzeria italiană de pe bulevardul Moscovei şi-a întins mesele pe trotuar Fotografii: Tudor Iovu
Pizzeria italiană de pe bulevardul Moscovei şi-a întins mesele pe trotuar Fotografii: Tudor Iovu

Odată cu încălzirea vremii, cafenelele şi restaurantele din Chişinău îşi scot mesele în stradă. În timp ce unii orăşeni se bucură de localurile în aer liber, alţii susţin că terasele le stau în cale pietonilor.

Săptămâna trecută, pe strada Mihai Eminescu din Capitală, vizavi de Teatrul Naţional, a apărut peste noapte o terasă de vară, care se mărgineşte direct cu bordura trotuarului. Noutatea a stârnit discuţii aprinse pe reţelele de socializare. Unora nu le-a plăcut că pietonii vor trece pe lângă mese, alţii şi-au imaginat „cafeaua cu aromă de gaze de eşapament“ ori s-au gândit la probabilitatea mare ca, în caz de accident, maşina să ajungă pe terasa respectivă. „Nu poţi trece? Zborul este soluţia. Terasele mereu au fost bine primite în Chişinău, însă ele trebuie amplasate cu cap“, s-a dat cu părerea Elena Railean, pe Facebook. „Peste tot în lume mesele cafenelelor sunt scoase vara afară, chiar şi pe trotuare minuscule. Numănui nu-i trece prin cap să se supere. Aşa e în Franţa, Spania, Italia, peste tot“, a replicat specialista în PR Ludmila Andronic. „Înainte, maşinile erau parcate chiar sub pereţii magazinelor şi era imposibil de trecut. Acum e drăguţ, civilizat, poţi să savurezi o cafea“, ne-a spus şi tânăra mămică Galina Petrov, care trecea prin preajmă cu căruciorul.

terasa chisinau

FOTO: Terasa amenajată pe strada Eminescu lasă spaţiu pentru pietoni

Proprietarul localului susţine că a coordonat amenajarea terasei cu direcţiile municipale de Transport, Urbanism, comunal-locativă şi cu Inspectoratul de Poliţie. „Am respectat toate normele, inclusiv suprafaţa prevăzută pentru trecerea pietonilor. În plus, am schimbat din cont propriu pavajul şi am eliberat zona de automobilele care ingnorau semnul «interzis»“, ne-a declarat Mihai M., reprezentantul companiei.

„În oraşul ăsta, trăim după regulile bogătanilor“

O altă terasă va apărea în curând şi în faţa unui karaoke de pe bulevardul Constantin Negruzzi. Construcţia din metal şi lemn se înghesuie printre copaci, acoperind gazonul de iarbă verde. Reprezentanţii cafenelei au refuzat să spună când vor termina lucrările, dacă deţin o autorizaţie şi dacă terasa va dispărea după încheierea sezonului estival. „E incredibil! Nu-mi vine să cred că cineva a aprobat o astfel de construcţie“, s-a indignat Alexander Spatari, pe Facebook. „E prea mult! Avem localuri de băut cât duce trenul şi prea puţine instituţii de menire educativă“, a adăugat Natalia Doronin. 

terasa chisinau

FOTO: Pe bulevardul Negruzzi, o terasă creşte direct pe gazon

Situaţia este şi mai gravă pe strada Tricolorului 34, unde unul dintre cele mai fiţoase cluburi din Moldova a acaparat complet trotuarul. De trei ani, oamenii sunt nevoiţi să meargă printre maşini sau să traverseze strada. „Ocolesc şi eu, de parcă aş avea de ales... În oraşul ăsta, înveţi să trăieşti după regulile bogătanilor. Ei dictează ce, unde şi cum va arăta“, ne-a mărturisit Vera Gavrilov, o pensionară care trăieşte în apropiere.

terasa chisinau

FOTO: Clubul de fiţe din strada Tricolorului a acaparat tot trotuarual

Administratorul localului ne-a asigurat, însă, că totul este legal şi că cei câţiva centimetri de trotuar care se mai zăresc le-ar fi de ajuns pietonilor. „Mai mult, am instalat peste drum bare roşii care nu permit şoferilor să ocupe tot spaţiul şi lasă un metru de trotuar pentru pietoni“, a explicat Mihai Pihot.

Lupta cu anexele neautorizate

Verandele dau bătăi de cap şi municipalităţii. Un exemplu e cea de la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Tighina, pe care autorităţile publice locale au încercat s-o demoleze anul trecut, în ajun de Paşte. Totuşi, localul extins şi-a deschis uşile pentru clienţi. Câteva luni mai târziu, primarul Capitalei cerea să fie interzisă eliberarea autorizaţiilor pentru deschiderea teraselor. „Ei cer autorizaţii, apoi înalţă construcţii de două sau trei etaje şi se extind pe trotuar“, declara atunci Dorin Chirtoacă.

terasa chisinau

FOTO: Terasa neautorizată din Centru s-a transformat într-o construcţie capitală

La începutul acestui an, procedura s-a schimbat. „Proprietarul depune o cerere, responsabilii de la Primărie merg la faţa locului şi stabilesc în ce categorie se include terasa. Ulterior, el achită o taxă, dar nu intră în posesia terenului“, explică arhitectul-şef al Capitalei, Ion Carpov.

Show-ul „demolarea“ unei terase din Chişinău, blocat de instanţă

Terasa cu bucluc îl nemulţumeşte pe Dorin Chirtoacă. Funcţionarii Primăriei sunt chemaţi la Procuratură pentru explicaţii

Taxa anuală vărsată în bugetul municipal este de 200 de lei pentru un metru pătrat. Potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Municipal Chişinău, terasele pot funcţiona din aprilie până octombrie şi de sărbătorile de iarnă, dar nu mai târziu de ora 22.00 în cazul celor amplasate în preajma blocurilor locative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite