FOTO Şanse reale de reintegrare a deţinuţilor minori de la Goian: au fost inaugurate atelierele de terapie ocupaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ateliere renovate, echipamente noi şi mult entuziasm. De toate acestea au parte, începând de ieri, deţinuţii minori de la Penitenciarul din Goian, pentru desfăşurarea programelor de formare profesională. Astfel, minorii îşi vor putea ocupa timpul liber cu prelucrarea lutului, a lemnului şi cu arta fotografică.

În demisolul Penitenciarului din Goian, deţinuţii minori lucrează cu spor. Acolo sunt amenjate mai multe ateliere, unde tinerii îşi pot „etala” talentul în lemn, lut şi artă fotografică.

Ilie este pasionat de lemn. Atent, deţinutul stă aplecat peste bucata netedă de lemn şi încearcă, cu ajutorul unui instrument ascuţit, din metal, să zgârie desenul de pe suprafaţa netedă a plăcii.

Pasiunile se nasc în atelierele renovate

„Acest proces se numeşte ardere. Cu acest instrument mai trec o dată peste desenul pictat, iar dâra lăsată nu se poate şterge. Pe urmă dăm cu lac si compoziţia e gata. La o astfel de lucrare muncesc câteva ore. Depinde de complexitatea desenului. Sincer, mă bucur că s-au deschis aceste ateliere, deoarece avem cu ce ne ocupa timpul liber, dar e şi o plăcere a sufletului”, spune minorul, care ar vrea să continue în acest domeniu după ce va ieşi peste doi ani din închisoare.

În penitenciarul pentru minori au fost inaugurate şi alte ateliere, care vor fi utilizate pentru a instrui viitori cizmari, bucătari, lăcătuşi auto, frizeri, precum şi pentru alte activităţi, cum ar fi arta ceramică şi cea fotografică.

   

image

Crearea şi renovarea atelierelor au drept scop creşterea ratei de reintegrare cu succes a foştilor deţinuţi în societate. Totodată, după absolvirea cursurilor, care durează între trei luni şi un an, minorii primesc certificate. Documentele confirmă calificarea, iar ulterior se pot angaja în câmpul muncii. „Munca joacă un rol important în obţinerea şi dezvoltarea de aptitudini şi competenţe care le vor fi utile copiilor din instituţia noastră şi după eliberare, iar programele de instruire vocaţională îi ajută să se dezvolte pe plan personal şi social, astfel încât aceşti tineri să-şi poată asuma responsabilitatea propriei vieţi, să trăiască cu demnitate fără a se mai întoarce după gratii. Mă bucur enorm că instituţia penitenciară le va putea oferi acestor tineri o gamă largă de activităţi de instruire vocaţională, ce vor contribui la gestionarea corectă a timpului petrecut în detenţie, precum şi la reintegrarea eficientă în societate”, a spus Ana Dabija, directorul Departamentului Instituţiilor Penitenciare.

Angajaţii, cu un pas mai aproape de cei lipsiţi de libertate

Angajaţii penitenciarului au fost instruiţi de către experţii români cum să dezvolte şi să aplice programe de schimbare de comportament, cu un accent special pe două tehnici: gestionarea furiei, reducerea violenţei şi interviul motivaţional. Acest lucru va ajuta angajaţii penitenciarului să abordeze problemele şi necesităţile deţinuţilor minori într-un mod personalizat, dar şi să-i pregătească pentru reintegrarea în societate după liberare.

„Începând de astăzi, minoriide la Penitenciarul din Goian dispun de spaţii adecvate pentru instruirea vocaţională, precum şi de ateliere renovate pentru perfecţionarea unor abilităţi şi deprinderi profesionale necesare în viaţa de zi cu zi. Aceste abilităţi le vor facilita reintegrarea viitoare în societate, în special pe piaţa muncii. Guvernul României este dispus să ofere în continuare sprijin pentru perfecţionarea personalului din penitenciar, precum şi pentru diversificarea capacităţilor folosite pentru dezvoltarea aptitudinilor şi abilităţilor profesionale ale minorilor de la Goian”, a spus Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova.

Calificări profesionale

Penitenciarul pentru minori Goian este primul din Republica Moldova care funcţionează în baza conceptului de securitate dinamică, ceea ce înseamnă că personalul penitenciarului observă în mod activ şi interacţionează frecvent cu deţinuţii, pentru a-i înţelege mai bine şi pentru a evalua riscurile potenţiale pe care ar putea să le reprezinte.

În prezent, 29 de minori îşi ispăşesc pedeapsa penală în cadrul Penitenciarului din Goian. În 2014, zece deţinuţi minori din această închisoare au primit calificarea profesională de cizmar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite