FOTO Lei moldoveneşti falşi de vânzare, chiar sub nasul autorităţilor din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancnotele moldoveneşti sunt vândute la discreţie, cu 1 leu bucata, împreună cu dolari şi euro Foto: Andrei Rizescu
Bancnotele moldoveneşti sunt vândute la discreţie, cu 1 leu bucata, împreună cu dolari şi euro Foto: Andrei Rizescu

Vândute pe post de suvenire identice cu banii reali, la 1 leu bucata, sau oferite sub formă de cupoane de reduceri, hârtiile în formă de bani cu însemnele Băncii Naţionale sunt tot mai des întâlnite pe străzile din Chişinău.

La o patiserie de pe strada Armenească, peste drum de Piaţa Centrală, sunt oferite cupoane de un leu în scopuri promoţionale. Au forma şi culoarea unei bancnote reale. Au întipărite stema naţională, emblema Băncii Naţionale a Moldovei, exact ca pe bancnota originală, şi elementul grafic cu mioriticele versuri „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai...“.

Reporterii „Adevărul“ au mers, sub acoperire, la plăcintăria în cauză, unde au descoperit că „banii gratis“ sunt utilizaţi într-o campanie în care obţii reduceri pentru produsele de patiserie pe care le cumperi. Încă de pe scările plăcintăriei am fost întâmpinaţi de o femeie care ne-a dat trei astfel de „bancnote“ de câte 1 leu, pentru plăcinte.

„Anul trecut, de pe 24 decembrie, eram îmbrăcată în Moş Crăciun şi împărţeam la oameni hârtii de-acestea. Acum două săptămâni am reluat campania. Nu ştiu unde sunt produse, fiindcă patronul ni le aduce“, a spus angajata patiseriei, care ţinea într-o mână o cărămidă de hârtii lucioase à la 1 leu. În interiorul plăcintăriei, aceeaşi poveste. I-am dat vânzătoarei o bancnotă reală de 5 lei şi una contrafăcută, cu denumirea firmei pe ea, şi am primit în schimb plăcinta solicitată.

bani

L-am telefonat apoi pe patronul firmei, care ne-a pus în legătură cu firma care le-a produs. Acesta susţine că ceea ce distribuie patiseria sunt simple hârtii utilizate în scop publicitar.

„Cuponul despre care vorbiţi este un prototip făcut la cererea clientului nostru, dar nu e răspunderea noastră. L-am anunţat pe client că s-ar putea expune unor riscuri, dar a insistat că aşa vrea“, a spus Viorica Didic, designer la firma de producţie publicitară în cauză.

1.000 de lei moldoveneşti, la preţ de 1 leu

În centrul Chişinăului, chiar peste drum de Primărie, printre tarabele cu flori am găsit o vânzătoare ambulantă care comercializa steguleţe ale mai multor ţări şi hârtii de câte 10, 50 şi 100 de dolari sau de 50, 100 şi de 500 de euro. Asta nu e tot. La aceeaşi tarabă am găsit şi o veritabilă colecţie de „bancnote“ moldoveneşti, de câte 50, 100, 200, 500 şi 1.000 de lei, cu portretul lui Ştefan cel Mare, sigla Moldovei, elemente grafice şi sigla BNM, semnătura fostului guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci şi cuvântul „suvenir“, scris în limba rusă.

bani

Spre deosebire de cupoanele de 1 leu de la plăcintărie, acestea au pe ele întipărite imaginile faţă şi verso identice, putând fi uşor confundate cu bancnotele reale. „De o săptămână le vând aici. Costă 1 leu bucata. Le-am adus din Odesa“, ne-a spus vânzătoarea.

„Am documentat mii de astfel de cazuri. Chiar recent am avut un caz cu dolari falşi, la Bălţi. Producerea sau comercializarea de hârtii cu însemne care pot induce în eroare cetăţenii sunt sancţionate penal“, a spus ofiţerul de presă al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Natalia Golovco, adăugând că punerea în circulaţie a banilor falşi se sancţionează cu până la 10 ani de închisoare sau, în cazul persoanelor juridice, cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 60.000 de lei.

Banii în scop publicitar, interzişi de lege

Potrivit ofiţerului de presă al BNM, Rodica Teleucă, banca centrală nu are capacitatea de a verifica circulaţia falselor bancnote pe piaţă, însă cazurile de acest fel sunt sesizate Poliţiei. „În legea cu privire la BNM este specificat că orice reproducere color a bancnotelor şi a monedelor metalice, cu dimensiunea de la 2/3 la 4/3, parţială sau integrală, în scop publicitar, de informare sau în alte scopuri comerciale este interzisă“, a precizat aceasta.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite