Fostul ministru al Apărării Valeriu Pasat cere Parlamentului să nu o promoveze pe judecătoarea Liliana Catan la Curtea Supremă de Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2005, Pasat a fost acuzat de spălări de fonduri în sumă de 53 de milioanede dolari FOTO: Adevărul
În 2005, Pasat a fost acuzat de spălări de fonduri în sumă de 53 de milioanede dolari FOTO: Adevărul

Fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi ex-ministru al Apărării Valeriu Pasat a adresat o scrisoare deschisă conducerii Parlamentului şi Guvernului, dar şi liderilor partidelor din Coaliţia Pro-Europeană, cu solicitarea de a nu o promova pe judecătoarea Liliana Catan la Curtea Supremă de Justiţie.

Liliana Catan a fost judecător raportor în cauza penală a lui Valeriu Pasat, iar acesta o acuză de executarea „docilă şi obedientă a indicaţiilor fostei guvernări de a menţine în vigoare sentinţa de 10 ani privaţiune de libertate, adoptată într-un proces închis, în lipsa unei apărări calificate”.

În scrisoare Pasat vorbeşte despre încălcarea unde decizii a Curţii de Apel Chişinău şi lipsa calităţilor morale, încălcând, în opinia lui, „normele etice, morale, deontologice inerente unui magistrat”.

Prin urmare, Valeriu Pasat îţşi exprimă speranţa că Parlamentul nu o va numi pe judecătoarea Catan la Curtea Supremă de Justiţie.

Citiţi în continuare textul complet al scrisorii:

«Stimaţi domni,

Mă adresez dumneavoastră în calitate de lideri politici ai Republicii Moldova, în calitate de persoane care, în acest moment, pot influenţa cele mai importante decizii din ţara noastră.  Motivul pentru care am decis să vă adresez aceasta scrisoare deschisă ţine de calvarul prin care mi-a fost dat să trec eu şi familia mea în perioada guvernării Voronin. Mă refer la simulacrul de proces judiciar, organizat de guvernarea comunistă în spiritul anilor 30 ai secolului trecut. 

Astăzi, cînd se împlinesc exact şase ani de cînd am fost eliberat din detenţie ilegală şi arbitrară, am aflat că în şedinţa CSM din 2 iulie 2013 judecătoarea Liliana Catan a fost propusă Parlamentului Republicii Moldova pentru promovare la Curtea Supremă de Justiţie, mă văd obligat faţă de propria familie, faţă de oameni în general şi faţă de posteritate să reamintesc cine este acest judecător.

Fiind judecător raportor în cauza mea penală, doamna Liliana Catan a executat docil şi obedient, indicaţiile fostei guvernări de a menţine în vigoare sentinţa de 10 ani privaţiune de libertate, adoptată într-un proces închis, în lipsa unei apărări calificate.

La data de 16 decembrie 2009 Curtea Supremă de Justiţie m-a achitat pe toate capetele de acuzare în legătură cu semnarea Acordului din 10.10.1997 cu Departamentul de Stat al SUA, constatînd ilegalitatea deciziei adoptate de judecătoarea Liliana Catan. 

Ulterior, în octombrie 2010, Guvernul a fost obligat să recunoască în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (cererea nr. 15594/06) încălcarea drepturilor mele în cadrul acestui proces şi să achite prejudicii. În plus, exercitîndu-mi dreptul de a cere prejudicii pentru acţiunile ilegale ale procuraturii şi ale instanţelor de judecată în conformitate cu Legea nr. 1545, în iunie 2013 am obţinut o recunoaştere suplimentară a violării drepturilor mele şi un prejudiciu suplimentar. 

Liliana Catan  a încălcat decizia Curţii de Apel Chişinău de a permite accesul unei comisii independente de medici pentru a mă consulta, în condiţiile în care sănătatea mea se deteriora din cauza condiţiilor inumane de detenţie şi lipsei cu desăvîrşire a asistenţei medicale în penitenciar.

Suplimentar la răspunderea doamnei judecător pentru prejudiciile aduse mie, familie mele (dar şi bugetului de stat), ţin să vă comunic şi despre calităţile morale ale candidatului la funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie.

În luna aprilie 2006, soţia mea, epuizată de stres şi de nesomn, alerga cu rugăminţi oficiale la doamna judecător pentru a obţine autorizare de a mă vizita în penitenciar. Nu a avut nici o ocazie ca să-i fie semnată cererea de întrevedere fără batjocură şi umilire din partea doamnei judecător, aceasta permiţîndu-şi să discute detalii ale vieţii noastre de familie, să-i arunce soţiei cererea în faţă şi să o aducă pînă la lacrimi, atunci cînd ea nu solicita decît să mă viziteze pentru a-mi aduce mîncare sau pentru a mă convinge să renunţ la greva foamei. Comportamentul  judecătoarei L. Catan a lăsat mai multe sechele psihologice membrilor familiei mele care nu se vor vindeca niciodată. Nici atunci şi nici acum nu pot înţelege cum un judecător a putut călca în picioare elementarele norme etice, morale, deontologice inerente unui magistrat.

Nu am nici o iluzie referitor la calităţile morale ale doamnei Catan şi că acestea nu corespund celor necesare unui judecător şi în special unui judecător de la Curtea Supremă de Justiţie. Mai mult ca atît, promovarea dnei  Liliana Catan la Curtea Supremă de Justiţie ar reprezenta un mesaj de încurajare a abuzurilor pentru restul corpului de judecători şi un semnal demoralizant pentru societate.

Reamintind aceste fapte, îmi exprim speranţa că Parlamentul Republicii Moldova nu va numi la Curtea Supremă de Justiţie un judecător care a pronunţat hotărîri vădit ilegale, care a executat docil comenzile politice ale fostului regim, încălcînd  drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului»

În anul 2005, Valeriu Pasat a fost acuzat că a prejudiciat în anul 1997 bugetul de stat cu 53 de milioane de dolari SUA, prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MiG-29. Acesta a fost condamnat de 10 ani la închisoare. În 2006, acuzaţiile au fost retrase ca neconfirmate, iar  termenul de detenţie redus de la 10 la 5 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite