Exemplu de atitudine civică: parc cu bănci şi coşuri de gunoi dintr-o vale cu spini şi gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Bulai din satul Cenuşa, raionul Floreşti, au curăţat de gunoi şi buruiene sălbatice o muchie de pe valea malului drept al râului Râut şi au instalat trei bănci de lemn din bani personali. În urma acestei iniţiative civice, pe valea râului Râut va fi amenajat un parc cu copaci de tei şi salcâm.

Proiectul „Scaunul Satului” a fost iniţiat din dorinţa familiei Bulai de a rezolva problema gunoiului aruncat de localnici pe malul râului Răut. În cadrul unei reuniuni de familie au luat decizia de a desfăşura o acţiune civică prin care să sensibilizeze oamenii prin implicare lor în lucrările de salubrizare a zonei. Mihai Bulai, feciorul lui Dumitru şi Veronica Bulai, originar din satul Cenuşa, şi-a mobilizat părinţii şi a mers în satul Cuhureşti, Floreşti, de unde a cumpărat lemn pentru construcţia băncilor. Apoi, tot la Cuhureşti, a găsit un lemnar iscusit, care pentru o sumă de bani simbolică a acceptat să le confecţioneze cele trei bănci.

Schimbarea vine de la oameni

„Oamenii din sat au inimă mare. Părinţii mei cu ajutorul oamenilor din sat au făcut toate lucrările de muncă fizică, curâţind malul râului Răut de spini, buruiene sălbatice şi a fost evacuat gunoiul”, ne spune Mihai Bulai.

După finalizarea lucrărilor de amenajare, familia Bulai a hotârât să organizeze şi o mică lansare de deschidere a zonei de relaxare cu mult soare şi împrejurimi pitoreşti, dar şi pentru a-i face pe oameni să se implice şi să-i convingă că doar ei pot schimba lucrurile în ţară. Aceştia au invitat elevii din gimnaziul local şi localnicii, care au acceptat cu bucurie ca pe viitor să aibă grijă de întreţinerea râului prin organizarea periodică a unei zile de curăţenie generală.

image

De asemenea, familia Bulai îşi doreşte amenajarea unui mic parc şi continuarea acţiunilor de spirit civic în satul natal şi de către alţi oameni. În curând, vor planta copaci de tei, salcâm, pini şi arbuşti pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi. Nu au calculat cheltuielile exacte, dar spun că bugetul este nesemnificativ.

„Fiecare locuitor din sat sau din afara satului este încurajat să contribuie la amenajarea zonei. Deja avem un bărbat care vrea să instaleze încă două scaune şi urne de gunoi. El nu este originar din sat, dar i-a plăcut ideea şi peisajul oferit de râul Răut”, ne spune cu bucurie Mihai Bulai.

Proiectul „Scaunul satului” a fost transmis în gestiunea primăriei locale pentru a avea grijă de zonă să nu fie vandalizată.

Incursiune istorică prin satul Cenuşa

Satul Cenuşa din raionul Floreşti datează din anul 1479. Este situat pe malul drept al râului Răut şi se află la 16 kilometri de oraşul Floreşti şi la 125 kilometri de oraşul Chişinău pe drumul naţional Chişinău-Soroca. Râul Răut înconjoară o parte din sat. Cele mai vechi case sunt aşezate în zona râului. Conform recensământului din anul 2004, populaţia satului este de 935 locuitori.

Satul este atestat prima oară cu denumirea Borodniceni într-un act de pe timpul lui Ştefan cel Mare din 11 mai 1479. Denumirea de Borodniceni se menţine până la începutul secolului al XIX-lea, dar în documente apare şi denumirea Cenuşa. În anul 1804, este sfinţită biserica de lemn. În anul 1817, este construită biserica din piatră cu hramul Sf. Mihail şi Gavriil. Din anul 1859, în actele oficiale este utilizată denumirea Cenuşa. În anul 1970, la Cenuşa, în curtea unui localnic a fost găsit un tezaur cu 13 monede poloneze şi olandeze din argint emise între anii 1587-1633. În sat a fost construită o răstignire şi memorialul eroilor participanţi la războiul din Afganistan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite