Edilul Chișinăului, care și-a angajat rudele la Primărie, anunță că și-a concediat nașul. Ce spun experții despre anunțul lui Ceban
0Ion Ceban a anunțat concedierea nașului său de cununie, Ruslan Garbalî, consilier la „Apă-Canal Chișinău”, invocând „suspiciuni rezonabile”. Unii experți susțin că Garbalî ar fi omul lui Ilan Șor, iar Ceban încearcă să-și curețe imaginea înainte de alegeri.

,,Am dispus concedierea nașului meu, Ruslan Garbali, pentru suspciuni rezonabile la Apa Canal”, a anunțat edilului Chișinăului pe canalul său de Telegram.
Mai mult, acesta a recunoscut că și alte rude de-ale sale au fost angajate în cadrul structurilor aflate în subordinea primăriei pe care o conduce, printre care și întreprinderea municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.
,,Anterior a fost destituită nașa surorii mele și fratele mamei, pentru aceleași suspiciuni. Toată conducerea întreprinderii Spații Verzi, a fost revocată, pentru aceleași suspiciuni”, a punctat primarul Ion Ceban.
Andrei Spînu, fost ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susține că Ion Ceban trebuie să răspundă public la mai multe întrebări în contextul anunțului privind concedierea rudelor sale
,,Domnule Ceban, suspiciunile rezonabile invocate vizează posibile acte de corupție comise de rudele dumneavoastră? Domnule Ceban, aceste suspiciuni au legătură cu relațiile pe care rudele dumneavoastră le-ar putea avea cu grupul criminal condus de Ilan Șor? Domnule Ceban, mai există și alte persoane din anturajul dumneavoastră – angajate în cadrul Primăriei municipiului Chișinău – în privința cărora aveți suspiciuni rezonabile? Domnule Ceban, care sunt motivele pentru care evitați să explicați clar opiniei publice care sunt aceste suspiciuni rezonabile ce au dus la demiterea rudelor dumneavoastră?Întreaga situație pare desprinsă dintr-un pamflet. Din păcate, suspiciunile rezonabile privind corupția, trădarea intereselor naționale și conexiunile cu indivizi controversați sunt, în primul rând, asupra dumneavoastră, domnule primar, și abia apoi asupra rudelor și celor care vă încojoară”, a notat Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.
Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cere convocarea unei ședințe extraordinare, iar Ion Ceban să vină cu explicații în acest sens în cadrul întrunirii.
,,Anunțul lui Ivan Ceban despre faptul că l-a concediat pe nașul său, Ruslan Garbalî, e doar un gest disperat de a-și acoperi iresponsabilitatea, după ce ani la rând a acoperit, protejat și tăcut în fața neregulilor din Apă-Canal și Spații Verzi.Să fim sinceri, nu e niciun fel de curaj. Este panică și frică de criză de imagine. Pentru că da, domnul Ceban știa de ani buni cine sunt „nașii, finii și cumetrii” pe care i-a adus în funcții. Știa ce fac și a fost complice prin inacțiune. Apă-Canal Chișinău are cele mai mari pierderi din întreaga țară: doar în 2021, 20,5 milioane de metri cubi de apă s-au scurs – la propriu – prin găurile unei administrații incompetente și corupte. Așa arată „profesionalismul” de cumetrie al lui Ion Ceban, iresponsabil”, au menționat reprezentanții PAS.
Explicația expertului
De cealaltă parte, Andrei Rusu, expert în monitorizarea spațiului informativ al comunității WatchDog.md, susține că, de fapt, primarul Chișinăului vrea să-și curețe imaginea de persoane apropiate oligarhului fugar Ilan Șor înainte de alegerile parlamentare din acest an, printre acestea numărându-se și nașul său de cununie, Ruslan Garbalî.
,,Ruslan Garbali este unul dintre liderii grupării Șor din Găgăuzia, acesta deține funcția de șef al Oficiului Teritorial Vulcănești al partidului Renaștere încă din 2023, iar la Apă-Canal activa din 2019. Anul trecut, Garbali a participat la Moscova la așa-zisul congres de opoziție al politicienilor de opoziție din Republica Moldova, eveniment organizat de Ilan Șor și serviciile speciale rusești, atunci în cadrul întrunirii a fost anunțată crearea Blocului Politic Victorie. Ceban a spus că și-a demis nașul din suspiciuni rezonabile fără să spună că acela ar avea legături cu Șor”, a afirmat reprezentantul Comunității WatchDog.md.
Mai mult, Andrei Rusu avertizează că prezența persoanelor apropiate lui Ilan Șor și Kremlinului în anturajul lui Ion Ceban ar putea afecta rezultatul partidului acestuia la alegeri.
,,Deși Ceban a încercat să arate că luptă cu incompetența și corupția din Primăria Chișinău, în realitate a demonstrat că-n anturajul său sunt persoane afiliate Kremlinului. Iar asta i-ar putea dăuna la viitoarele alegeri unde-și poziționează partidul drept unul pro-european”, a conchis acesta.
Liderul MAN
Ion Ceban conduce Mișcarea Alternativa Națională (MAN), formațiune fondată acum doi ani și membră a Blocului Alternativa, alături de Ion Chicu, președintele PDCM, Alexandr Stoianoglo, perdantul alegerilor prezidențiale moldovenești, și Mark Tkaciuk, fost deputat comunist.
Formațiunea MAN ar fi beneficiat de susținere din partea consilierilor politici trimiși de FSB și acuzați de spionaj în Republica Moldova, schema fiind făcută publică de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău. Ion Ceban a negat cele relatate de SIS.
,,Solicităm excluderea Partidului ”Mișcarea Alternativa Națională” din așa-zisele investigații și tot felul de presupuneri anunțate anterior și de fostul premier și vicepremier care au fost atacați în instanță pentru declarații nefondate și calomnioase. Amintim, MAN nu are tangențe cu informațiile tirajate intenționat și concertat în presă, iar despre acest lucru am informat toate instituțiile internaționale”, a scris primarul pe internet.
Trecut pro-rus
Liderul MAN, care se declară acum pro-european, s-ar fi aflat la Moscova în ziua în care Rusia a invadat Ucraina. De-a lungul timpului, el a fost membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar în 2014, la scurt timp după ce Kremlinul a anexat ilegal Crimeea, a susținut referendumul ilegal din Găgăuzia care promova aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Kazahstan – Belarus.
Tot în același an, Ion Ceban, alături de mai mulți socialiști, a protestat la Bruxelles contra semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
„Doar în cadrul Uniunii Vamale ţara mai are şansa să-şi păstreze statalitatea şi să apuce calea unei dezvoltări progresive”, a spus atunci Ion Ceban.