Economia Republicii Moldova iese cu greu din criză
0Multe sectoare ale economiei mai au doi-trei ani pentru a recupera scăderea, susţine vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei. Construcţiile şi transporturile sunt domeniile care îşi revin cel mai lent.
În primul trimestru al anului 2011, economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere de 7-8%, estimează Ministerul Economiei şi Comerţului. Mai mult, în unele sectoare ale economiei s-au atestat creşteri neaşteptat de bune.
Uităm de recesiune abia în 2013-2014
„Nu există domeniu în care să nu se fi înregistrat o creştere", a anunţat optimist Valeriu Lazăr, ministrul Economiei şi Comerţului, în cadrul unei mese rotunde care s-a desfăşurat ieri. Ministrul a afirmat că „datorită creşterii economice din primul trimestru, economia Moldovei, sub aspect sectorial, va ieşi totalmente din criză în anii 2013-2014, ceea ce este un rezultat bun".
Optimismul lui Valeriu Lazăr se bazează pe evoluţiile neaşteptat de bune ale exporturilor de mărfuri, care au sporit cu 58,2%. „Creşterea respectivă a fost nu doar una valorică, ci şi cantitativă", a precizat ministrul. Astfel, la unele mărfuri vânzările s-au majorat de trei ori.
Valeriu Lazăr apreciază drept evoluţie pozitivă şi creşterea cu 44% a importurilor în primul trimestru al anului 2011. „90% din mărfurile importate au fost produse ce nu pot fi substituite de producătorii moldoveni. De exemplu, circa 43% din importuri sunt resurse energetice, pe care noi nu le avem pe loc. La fel şi o serie de materii prime sau echipamente, necesare pentru a produce alte mărfuri", a spus vicepremierul.
Potrivit lui Lazăr, o tendinţă pozitivă se atestă şi în transporturi şi construcţii, sectoare ce au intrat primele în criză şi care ies şi cel mai greu din „părăpastia" în care au căzut în toamna anului 2008.
Cât despre riscuri, acestea, deşi există, sunt de natură subiectivă şi nu vor putea influenţa decisiv evoluţiile din economie. Astfel, se atestă schimbări radicale în structura mărfurilor vândute peste hotare şi un eventual blocaj al exporturilor pe piaţa rusească nu mai poate avea efecte majore asupra economiei Republicii Moldova. „În ultima perioadă a crescut semnificativ exportul de mărfuri industriale, iar producătorii locali nu se tem de eventualele embargouri, ci mai degrabă de procedurile vamale anevoiase sau de drumurile proaste", a mai declarat Valeriu Lazăr.
Oficialul a mai spus că va fi nevoie de circa zece ani de reforme şi de eforturi pentru a schimba actualul model de dezvoltare economică a ţării, moştenit de la fosta guvernare.
Productivitate scăzută
Economia Moldovei are o productivitate extrem de scăzută, ceea ce face ca mărfurile noastre să fie necompetitive pe alte pieţe. Astfel, un munictor din Polonia produce în medie de trei ori mai mult decât unul din ţara noastră, arată unele studii.