După 1 mai, Moldova ar putea procura gaz de pe piaţă. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Vicepremierul Andrei Spînu recunoaşte că, începând cu data de 1 mai, concernul rus Gazprom ar putea să nu mai livreze gaze naturale Republicii Moldova. S-ar putea întâmpla întrucât Republica Moldova nu reuşeşte să realizeze un audit al datoriilor Moldovagaz până la 1 mai, aşa cum era convenit în protocolul semnat cu Gazprom.

Totuşi, Spînu spune că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale, iar soluţia va fi procurarea gazului de pe piaţă, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că reprezentanţii Gazprom au fost informaţi că Republica Moldova nu reuşeşte să contracteze o companie străină care să auditeze datoriile Moldovagaz până la data de 1 mai. Ceea ce înseamnă o nerespectare din partea Chişinăului a prevederilor din protocolul semnat cu partea rusă. Andrei Spînu spune că dacă Gazprom va decide să sisteze livrarea gazului, autorităţile au pregătit deja scenarii alternative.  

„După 1 mai avem opţiunea să cumpărăm gaze de pe piaţă. Şi vom face acest lucru. Ţara nu va rămâne fără gaz, avem toate planurile pregătite. Dacă Gazprom va decide să nu mai livreze gaz ţării noastre, vom avea alternative. Opţiunea este să cumpărăm gaz de pe piaţă, aşa cum am făcut în octombrie. Partea bună este că în luna mai consumul de gaz este mult mai mic faţă de perioada de iarnă, ne vom descurca. Am văzut o situaţie dramatică pe piaţa gazelor atunci când a început războiul, dar vedem că încet-încet preţurile coboară. În perioada de vară, de obicei preţul la burse este mult mai mic faţă de perioada de iarnă. La mijlocul lunii aprilie vom şti mai exact care va fi preţul de achiziţie din luna mai”, a spus Andrei Spînu în cadrul unei ediţii speciale de la postul public de televiziune.

De asemenea, Andrei Spînu confirmă informaţia făcută publică de preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia, preţul de achiziţie a gazului în luna aprilie va depăşi suma de 1.000 de dolari pentru mia de metri cubi. Totuşi, vicepremierul Spînu spune că preţul mare de achiziţie nu se va reflecta în tarif.

„Conform formulei din contractul cu Gazprom, preţul din luna următoare se stabileşte ca o medie a preţurilor din luna precedentă. Respectiv, preţul din martie va influenţa preţul de achiziţie din aprilie. De la începutul războiului din ţara vecină au fost zile în care preţul la gaz a fost 3800 de dolari. Acum preţul a mai început să scadă, vom avea claritate în zilele următoare. Cel puţin pentru luna aprilie nu se prevăd majorări ale tarifului”,  a mai spus Andrei Spînu.

În prezent, consumatorii casnici achită 15,18 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, luna martie fiind ultima lună în care Guvernul mai asigură compensarea parţială a tarifului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite