Două persoane arestate în dosarul şefului Fiscului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii cer 30 de zile de arest pentru Nicolae Vicol. Foto: Dumitru Goncear
Procurorii cer 30 de zile de arest pentru Nicolae Vicol. Foto: Dumitru Goncear

Un om de afaceri şi un fost ofiţer CCCEC sunt bănuiţi că ar fi interceptat ilegal convorbirile telefonice ale unei angajate de la Fisc.

 Magistraţii de la Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei l-au trimis în arest preventiv pentru 20 de zile pe omul de afaceri Vasile Gudima, suspectat de corupere pasivă şi interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice. Avocatul acestuia, Constantin Tănase, susţine că arestul este nejustificat şi califică învinuirile drept o comandă politică.

Şi fostului ofiţer anticorupţie Veaceslav Sârbu va sta în arest 20 de zile, însă la domiciliu, colegul său fiind cercetat în stare de libertate. Cei doi sunt bănuiţi că ar fi interceptat convorbirile unei angajate a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, înregistrările fiind descoperite în biroul directorului instituţiei.

Reţinut vineri pentru 72 de ore, şeful Fiscului, Nicolae Vicol, va afla astăzi dacă va mai rămâne după gratii. Ieri, avocata sa a cerut recuzarea judecătorului Ion Morozan, pe motiv că acesta s-ar afla în conflict de interese deoarece fiul său este angajat al Centrului Naţional Anticorupţie.

Ana Ursachi afirmă că acuzaţiile care i se aduc clientului său - corupere pasivă, neglijenţă, abuz în serviciu şi violarea vieţii private, sunt absurde. „Cineva i-a adus lui Nicolae Vicol un flash cu nişte înregistrări care demonstrau că subalterna sa a comis încălcări în activitatea profesională. Nu era vorba de o discuţie privată“, a explicat avocata.

Soţia lui Nicolae Vicol susţine că acesta este victima unei răfuieli. „Fiscul a demarat o luptă cu marii evazionişti şi firmele-fantomă. Soţul meu fost atenţionat să întrerupă aceste acţiuni. N-a făcut-o şi acestea sunt consecinţele“, a spus Tamara Vicol.

Răfuială politică?

Membrii Partidului Liberal-Democrat consideră că descinderile de la Fisc au legătură cu tensiunile din coaliţia de guvernare. „A fost o demonstraţie de muşchi, o încercare de a ne intimida, de a ne face să renunţăm la resetarea AIE“, a comentat vicepreşedintele PLDM, deputatul Valeriu Streleţ.

Şi ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, crede că structurile de stat sunt folosite în luptele politice. „Nu cred că cineva ar presupune că descinderile CNA sunt întâmplătoare în ziua în care Parlamentul şi-a reluat activitatea şi are pe ordinea de zi mai multe chestiuni importante. Percheziţiile puteau fi organizate mult mai înainte, dosarul fiind pornit încă în septembrie“, a menţionat oficialul.

Pe de altă parte, Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei Urmărire Penală din cadrul CNA, neagă acuzaţiile. „Celor care spun asta le-aş sugera să-şi pună întrebarea care este legătură dintre înregistrările depistate la şeful Fiscului cu situaţia politică din ţară. În cadrul dosarului am descoperit că au fost implicaţi şi colaboratori de-ai noştri, ceea ce este o ruşine pentru CNA. În privinţa lor au fost aplicate aceleaşi măsuri, fapt ce denotă că nu este o comandă politică“, se apără ofiţerul.

Preşedintele Nicolae Timofti a făcut apel către instituţiile de drept să acţioneze în limitele legii, avertizând cu sancţiuni în caz contrar.

În baza acordului de constituire a AIE, funcţia de director al Centrului Anticorupţie i-a revenit Partidului Democrat, iar conducerea Fiscului – Partidului Liberal-Democrat.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite