Dodon: Vom merge pe abordarea că nimeni din exterior nu ne poate interzice să schimbăm sistemul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon se arată convins că recomandările Comisiei de la Veneţia pe marginea proiectului de lege ce prevede trecerea la sistemul electoral mixt nu pot conţine prevederi ce ar recomanda Republicii Moldova să renunţe la proiectul respectiv. Şeful statului susţine că această decizie aparţine exclusiv suveranilor ţării şi se va ţine cont doar de doleanţele cetăţenilor.

„Avizul nu poate fi negativ, dacă aţi văzut acest proiect de aviz. Este scris foarte clar că ţine de dreptul suveran al statului de a lua o decizie în acest sens şi se dau mai multe propuneri de recomandări. Vom vedea ce propuneri pot fi luate în calcul şi ce propuneri nu pot fi luate în calcul. Însă nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, unui stat suveran, ce să facem. Dacă noi vom considera din punct de vedere politic că este corect şi cetăţenii aşteaptă acest lucru, să aprobăm un proiect de lege, acesta sau altul, noi vom merge cu această abordare”, a declarat Igor Dodon joi, 8 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dodon se contrazice în declaraţii, deoarece anterior, pe 5 mai, el spunea că aşteaptă un aviz pozitiv sau negativ din partea Comisiei de la Veneţia, iar adoptarea în lectura a doua a proiectului de lege privind votul mixt „depinde de Comisia de la Veneţia (...) dacă va fi aviz negativ, va rămâne sistemul actual”, afirma atunci şeful statului.

Agenţia de presă Reuters a scris marţi, 6 iunie, că ar fi intrat în posesia unui document, în care se arată că experţii Comisiei de la Veneţia consideră că schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova în actualul context politic este inoportună.

Potrivit Reuters, experţii au concluzionat că trecerea la sistemul de alegeri mixt (50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii uninominale şi 51 pe liste de partid) presupune mai multe îngrijorări. Printre acestea se enumără riscul de a forma un Parlament vulnerabil, influenţat de interese de business, iar Comisia Electorală Centrală ar putea fi influenţată politic pe durata implementării reformei respective.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite