Dodon, despre protestele din 7 aprilie 2009: O tragedie naţională a poporului moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă guvernarea de la Chişinău califică ziua de 7 aprilie drept „Ziua Libertăţii”, preşedintele Dodon consideră evenimentele din 7 aprilie 2009 ca fiind o tragedie naţională a moldovenilor, care au ajuns să fie conduşi de politicieni care au transformat ţara într-un dezastru.

„În această zi, la Chişinău, protestele organizate şi conduse inclusiv de unii dintre actualii politicieni, s-au transformat în acţiuni violente de ocupare a sediilor guvernamentale, de profanare a simbolurilor de stat ale Republicii Moldova, de distrugere a Declaraţiei de Independenţă a ţării. Au avut de suferit atât manifestanţii cât şi reprezentanţii organelor de ordine publică”, a menţionat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit şefului statului, politicienii care au preluat puterea după acele evenimente violente au transformat Moldova timp de nouă ani într-un dezastru. 

„Aceşti oameni şi-au demonstrat scopurile adevărate pe care le urmăreau: din sistemul financiar-bancar al ţării au fost furate miliarde de lei, au fost delapidate granturi şi împrumuturi, au fost periclitate relaţiile cu partenerul strategic - Rusia, fără consultare cu poporul a fost semnat Acordul de Asociere cu UE, peste un milion de cetăţeni au ajuns la limita sărăciei, sute de mii de cetăţeni, inclusiv tineri care au participat la evenimentele din 7 aprilie 2009, au fost nevoiţi să părăsească ţara”, a mai adăugat preşedintele ţării.

Amintim că în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, Partidul Comuniştilor, din care făcea parte pe atunci şi Igor Dodon, a obţinut 60 de mandate, fiind necesare 61 pentru a alege preşedintele.

A doua zi de la scrutin, pe 6 aprilie, câteva sute de tineri au ieşit în centrul Chişinăului pentru a îşi exprima dezacordul cu rezultatul alegerilor şi a le declara fraudate. Atunci tinerii au anunţat că îşi vor relua protestul pe 7 aprilie.

În acea zi s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale peste 30 de mii de tineri, care iniţial au protestat paşnic în faţa Guvernului, ulterior s-au îndreptat spre Parlament şi Preşedinţie. La un moment dat evenimentul paşnic e fost deturnat în unul violent. Din mulţime au început a fi aruncat pietre în cele două instituţii de stat, iar o bună parte din pietre au ajuns şi în direcţia forţelor de ordine care au creat un cordon în jurul clădirilor, pentru a împiedica accesul protestatarilor în interior.

În cele din urmă, a fost dat ordinul ca poliţia să renunţe să mai opună rezistenţă, fapt ce a provocat o invazie a mulţimii în Preşedinţie şi Parlament. Lucru soldat cu distrugerea instituţiilor statului. Clădirea Preşedinţiei este şi actualmente nefuncţională din cauza faptului că nu au fost găsite resurse pentru reparaţie.

Din cauza că PCRM nu a putut alege preşedintele ţării, fiind necesar încă un vot, „votul de aur”, au fost declanşate alegeri parlamentare anticipate. În rezultatul cărora, pe 29 iulie 2009, la guvernare au ajuns forţele proeuropene, PLDM, PDM, PL şi AMN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite