Diferenţa dintre a salva vieţi peste Ocean şi în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul anesteziolog Grigore Toma activează de mai mulţi ani într-un spital din SUA
Doctorul anesteziolog Grigore Toma activează de mai mulţi ani într-un spital din SUA

Cu studii de elită, Grigore Toma a fugit de regimul lui Putin cu doar câteva sute de dolari în buzunare pentru a salva vieţi peste Ocean, iar cei care şi-au încredinţat viaţa în mâinile lui susţin că este un medic de excepţie care uimeşte de fiecare dată prin generozitate şi profesionalism.

Originar din Gura Bâcului din Anenii Noi, Grigore Toma a vrut să facă de toate în copilărie, dar „s-a molipsit” de la fratele său de dragostea pentru medicină şi arta de a salva vieţi. A ajuns pe tărâmuri la care nici nu visa în copilărie unde a reuşit să acumuleze experienţe noi şi să aplice în cel mai bun mod cunoştinţele pe care le-a asimilat în neurologie, reanimatologie şi anesteziologie în Republica Moldova, Rusia, Canada şi SUA. A absolvit cu brio Universitatea „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău la care a şi predat, după care a plecat pentru a studia în capitala Rusiei unde a rămas să muncească timp de zece ani. Totuşi, viaţa i-a oferit o turnură neaşteptată şi oportunitate unică în clipa când a ales să treacă Oceanul şi acum Grigore Toma spune că poate să facă o diferenţă clară între sistemele medicale din Est şi din Vest. Diferenţa dintre munca de medic la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Republica Moldova şi cea de la spitalul din Virginia, SUA, este ca şi cum ai face diferenţa dintre cer şi pământ, spune doctorul.

Oficiali ruşi îşi încredinţau speranţele în talentul lui Grigore Toma

După ore de predare la „Nicole Testemiţanu” şi nopţi nedormite la Spitalul Clinic de Psihiatrie, doctorul Grigore Toma ajunge să înveţe cele mai bune practici la Moscova de la profesorul Andrei Lubnin şi timp de un deceniu de activitate în Rusia ajunge să fie apreciat şi căutat pentru capacităţile sale în domeniu de numeroşi oficiali ruşi de rang înalt. Medicul de la Gura Bâcului se simţea împlinit că arta de a salva vieţi era la un alt nivel după tot ce văzuse acasă, însă a venit decizia de a „prinde aripi”. Grigore Toma susţine că a avut un motiv solid de a părăsi Rusia şi de a căuta împlinirea în altă parte.

Regimul lui Putin l-a fugărit din Rusia

„Venise Vladimir Putin la putere şi în scurt timp în Rusia totul a devenit diferit faţă de cum a fost pe vremea lui Boris Elţin. Nu ştiu, simţeai un fel de sufocare de la constrângerile legate de cenzură, libertatea de exprimare sau libertatea de a exista. Simţeai o sete nebună de libertate, de a nu fi strâns la perete când vrei să fii aşa cum eşti. Nu puteai să activezi într-un astfel de mediu. Cel puţin, cei care vedeau altfel lucrurile, care voiau să facă performanţă prin modernizare au înţeles că doar un spaţiu civilizaţional de altă natură le poate oferi şansa de a fi fericiţi. Evadarea era o soluţie”, susţine doctorul Grigore Toma.

În Canada, cu câteva sute de dolari

Prin urmare, medicul a luat câteva sute de dolari în buzunare şi a trecut Oceanul unde a ajuns în Canada, iar de acolo i-a trebuit puţin ca să treacă în „ţara tuturor posibilităţilor”. „Medicina din Rusia este superioară celei din Republica Moldova, însă în Occident vorbim despre o superioritate netă. A trebuit să muncesc pentru a mă întreţine. Totuşi, experienţa din Est a fost cea care m-a propulsat la noi altitudini. Am reuşit să le arăt noi nişe în ceea ce ţine de neuromonitoring în Canada, cum ar fi monitorizarea creierului în procesul de oxigenare sau să salvez viaţa unui om după ce am văzut ce a făcut profesorul Lubnin la Moscova. Eram la „Universitaty of Pennsilvanya” din Philadelphia unde pentru un pacient aflat într-o stare foarte gravă, care avea un traumatism cerebral, se afla în comă şi era conectat la ventilator. Trebuia să acţionăm rapid şi asistenta anunţa repetat că starea pacientului se înrăutăţeşte, atunci am aplicat metoda pe care am văzut-o la renumitul medic Lubnin şi am folosit un ac pentru a-l aplica în al doilea spaţiu intercostal. Aşa l-am salvat într-un moment fără prea multe speranţe şi aceste metode se practică şi în SUA, dar mai puţin în cazul medicilor rezidenţi. Ca medic anesteziolog în SUA am descoperit o altă lume”, relatează doctorul.

Medic în SUA versus medic în Republica Moldova

Referitor la deosebirile dintre munca pe care o făcea acasă şi cea din SUA, Grigore Toma spune că există o linie clară care face să te simţi cu mult mai bine şi mai comod în activitatea de peste Ocean. Potrivit doctorului, în SUA se munceşte 60 de ore pe săptămână, iar rezidenţii munceau anterior şi 80 de ore pe săptămână, trebuie să fii mereu gata „pentru a depune eforturi titanice de a salva vieţi şi să fii pregătit pentru te afla în situaţii de tensiune maximă, când ştii că singura speranţă privind ceea ce e mai scump pentru fiecare pacient - viaţa - este în mâinile tale”. „Trebuie să faci faţă acestui stres, să fii într-o formă fizică bună, însă această muncă este apreciată la justa valoare. Un anesteziolog în SUA are venituri anuale medii de 300 mii de dolari, de aceea eu am confortul psihologic că sunt asigurat material, pot să îmi fac cu plăcere munca, am acces la toate utilajele pentru a oferi un diagnostic corect şi la toate preparatele pentru a acorda ajutorul necesar în concordanţă cu evoluţiile în medicină. Cum poate un medic de la noi cu 200 de dolari lunar să îşi perfecţioneze cunoştinţele pentru a deveni un medic mai bun în condiţiile în care are un copil de hrănit. Cercetările în medicină evoluează foarte rapid. Ceea ce ştiai că e veridic cu mulţi ani în urmă, este altfel acum în medicină. Fiecare medic trebuie să studieze permanent pentru a urca la alt nivel. Eu am manuale cu mii de pagini în format digital, informaţie care se actualizează permanent şi pe care o citesc permanent, oriunde m-aş afla. Mă doare că medicii de la noi nu au condiţiile pentru a deveni mai buni şi pentru acorda cu ajutorul aparatajului necesar serviciile cuvenite pentru o viaţă sănătoasă”, susţine medicul moldovean din SUA.

„Mita” în SUA

Grigore Toma se arată uimit când este întrebat de mită, subliniind că despre acest „păcat” nici măcar nu se pomeneşte în SUA. „Sunt pacienţi care pot scrie „Mulţumesc” pe vreo felicitare sau cineva care să ofere dulciuri tuturor medicilor, însă, de obicei, este o surpriză, dar de bani nici nu poate fi vorba. Eu cred că medicilor de la noi le lipseşte acele condiţii pentru a studia, investiţiile, salariile mici, utilajele performante şi cantitatea, diversitatea de medicamente necesară, dar ce e mai important, pregătirea necesară. Noi răspundem la sute de întrebări în timp-record pentru a demonstra de ce suntem capabili, iar aici se dă mită pentru a trece cu bine de examene. Oricum, medicii sunt cei mai prost plătiţi la noi, iar de aici încep toate relele. De ce procurorilor li se măreşte leafa, iar medicilor nu?”, se întreabă doctorul.

Anesteziologul Grigore Toma susţine că în noiembrie este aşteptat la un interviu la una din universităţile de top din SUA, care se află în Georgia şi care îi va oferi oportunitatea să îşi perfecţioneze aptitudinile în neurologie. La cei 50 de ani ai săi pe care i-a împlinit recent, doctorul vorbeşte de realizările sale ca despre lauri culeşi cu mult efort şi dragoste pentru a face magie prin fapte bune.

Alina Adam, beneficiară a serviciilor doctorului Grigore Toma

„Este un doctor modest. De fiecare dată când vine acasă trece pe la foştii colegi. A fost la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi a întrebat de ce este nevoie, iar a doua zi totul era asigurat. Toate catedrele de la Medicină sunt asigurate cu manuale noi de către el. Vocaţia pe care o are medicul se combină cu o bunătate foarte rară. Este un om cu un suflet deosebit de mare şi un medic de excepţie”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite