De ce vor cetățenii Republicii Moldova ca țara lor să adere la NATO | ANALIZĂ
0Un sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD”, arată că 34,6% dintre moldoveni doresc ca țara să adere la NATO, cu aproximativ 8% mai mulți față de un sondaj realizat în luna februarie.
Cercetarea sociologică arată și că mai mult de jumătate din moldoveni, adică un procent de 52,21%, sunt de părere că războiul din Ucraina trebuie oprit cât mai curând posibil, chiar și cu prețul cedării anumitor teritorii către Rusia.
Ce spun experții
Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru „Adevărul” că în ultimii 30 de ani, de la căderea comunismului, s-au resimțit schimbări în Republica Moldova, acestea fiind mai vizibile și de la preluarea președinției de către Maia Sandu, un șef de stat pro-occidental.
„În ultimii 30 de ani s-au schimbat generațiile și la ei, adică sunt născuți după căderea sistemului sovietic, și ușor, ușor s-au produs schimbări. Din acest punct de vedere s-a întărit ideea de orientare către Vest. Războiul din Ucraina i-a pus pe mulți în situația de a se gândi și la alte variante decât cea a independenței, mulți își doreau un anumit tip de independență față de Europa de Vest și Rusia. Moldova se orientează, cel puțin de două decenii, mai ales cu președinția Maiei Sandu, mai mult spre Occident”, a declarant specialistul.
Sociologul a subliniat că schimbarea de opinie vine și în contextul în care „lumea Estului nu mai este atât de strălucitoare”.
Contactat de „Adevărul”, generalul Virgil Bălăceanu susține că dorința moldovenilor de a adera la NATO vine în urma unei conștientizări că aceasta este „singura forță în măsură să descurajeze o eventuală agresiune”.
„Este o schimbare dramatică a situației de securitate în zonă, este un conflict în derulare, este un război în Europa. Se demonstrează că singura forță care este în măsură să descurajeze o eventuală agresiune a oricărui stat nu poate fi decât NATO. Prin forța sa, NATO reprezintă o forță de descurajare împotriva oricărui agresor. De aici și schimbarea de optică în Republica Moldova. S-a demonstrat că neutralitatea nu oferă nicio garanție cu privire la securitatea statului respectiv și reprezintă o vulnerabilitate a acestuia”, a explicat generalul în rezervă.
Referitor la procentul de 52,6% de moldoveni care se opun aderării Republicii Moldova la NATO, colonelul Ion Petrescu a explicat pentru „Adevărul” că acest procent este „efectul mentalității sovietice, conform căruia inamicul nr. 1 a fost și rămâne, în percepția majorității intervievaților, NATO”.