Sandu, după rezoluția adoptată de PE: Confirmarea că Rep. Moldova e așteptată în marea familie europeană

0
Publicat:

Potrivit Maiei Sandu, prin rezoluția Parlamentului European prin care se solicită că Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023, țării ,,i s-a confirmat, încă o dată, că este așteptată în marea familie europeană”. 

Maia Sandu a venit cu o reacție după rezoluția Parlamentului European. FOTO: Arhivă
Maia Sandu a venit cu o reacție după rezoluția Parlamentului European. FOTO: Arhivă

,,Astăzi, Republicii Moldova i s-a confirmat, încă o dată, că este așteptată în marea familie europeană. Într-o rezoluție adoptată cu puțin timp în urmă, Parlamentul European a solicitat începerea negocierilor de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023 și a menționat importanța țării noastre pentru o Europă unită și puternică.Locul Moldovei este în Uniunea Europeană - acest lucru este cerut de cetățenii noștri, pentru acest obiectiv muncesc instituțiile noastre și avem tot sprijinul statelor europene să devenim membru al UE. Le mulțumim prietenilor noștri europeni care au încredere în noi și apreciază contribuția noastră pentru asigurarea stabilității și păcii în regiune”, a menționat șefa statului vecin.

,,Moldova europeană este calea aleasă de cetățenii noștri”

De asemenea, Maia Sandu a precizat că instituțiile statului vor îndeplini recomandările Comisiei Europene, așa încât țara să fie gata să înceapă negocierile de aderare, amintind despre convocarea în mai a Adunării Naționale ,,Moldova Europeană” la Chișinău. 

,,Moldova europeană este calea aleasă de cetățenii noștri. Vom spune acest lucru răspicat, cu o singură voce, pe 21 mai la Adunarea cetățenilor”, a conchis președinta Sandu.

Miercuri, europarlamentarii au anunțat, într-o rezoluție adoptată, că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar reprezenta „o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”, solicitând ca negocierile în acest sens să înceapă la sfârșitul lui 2023. 

„Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse și șantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum și încercărilor susținute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al țării. Parlamentul salută spiritul de conducere al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al autorităților țării în abordarea acestor provocări serioase”, se arată în textul rezoluției.

Sancționarea celor implicați în tentativele de destabilizare ale țării vecine

În rezoluție se mai solicită statelor membre ale Uniunii Europene să sancționeze „imediat” pe cei implicați în încercările de destabilizare a Republicii Moldova. 

„Eurodeputații solicită Uniunii Europene să-i sancționeze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, după caz, afacerile și organizațiile lor politice, precum și extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați”, mai scrie în comunicatul de presă. 

De asemenea, se precizează că Parlamentul European dorește ca UE să extindă domeniul de aplicare al regimului său de sancțiuni „pentru a include acte de corupție pasibile de pedeapsă care subminează securitatea, stabilitatea, instituțiile constituționale și democrate ale unei țări”.

PE condamnă șantajul energetic al Rusiei în Republica Moldova

Totodată, rezoluția condamnă șantajul energetic continuu al Rusiei din Republica Moldova, exprimându-și sprijinul pentru eforturile Chișinăului de a-și spori securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului și achiziționarea de energie pe piața europeană, precum și dezvoltarea infrastructurii de interconectivitate. La fel, deputații europeni cer UE să sprijine în continuare țara vecină în vederea obținerii independenței energetice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite