Parlamentul European reafirmă angajamentul față de aderarea Republicii Moldova la UE

0
Publicat:

Europarlamentarii au declarat, într-o rezoluție adoptată miercuri, că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta „o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”. De asemenea, aceștia solicită ca negocierile de aderare să înceapă la sfârșitul acestui an.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

„Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse și șantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum și încercărilor susținute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al țării. Parlamentul salută spiritul de conducere al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al autorităților țării în abordarea acestor provocări serioase”, se arată în textul rezoluției, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Eurodeputații au reafirmat și sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, în urma solicitării acesteia în 2022, recunoscând și progresele guvernului în ceea ce privește reformele și nivelul de aliniere la acquis-ul UE. De asemenea, aceștia solicită ca negocierile de aderare să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplinește cele nouă etape identificate de Comisia Europeană necesare pentru deschiderea negocierilor.

„Între timp, Parlamentul solicită guvernului Republicii Moldova să continue cu fermitate agenda sa de reformă privind democrația și statul de drept, să avanseze în direcția punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE și a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, să combată criminalitatea organizată și gravă la nivel internațional și transnațional și să continue eforturile de creștere a securității energetice a țării”, se arată în rezoluție.

Sancționarea destabilizatorilor 

În rezoluție se solicită UE și statelor membre să sancționeze „imediat” pe cei implicați în încercările de destabilizare a Republicii Moldova. 

„Eurodeputații solicită Uniunii Europene să-i sancționeze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, după caz, afacerile și organizațiile lor politice, precum și extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați”.

De asemenea, se precizează că Parlamentul European dorește ca UE să extindă domeniul de aplicare al regimului său de sancțiuni „pentru a include acte de corupție pasibile de pedeapsă care subminează securitatea, stabilitatea, instituțiile constituționale și democrate ale unei țări”.

Susținere pentru obținerea independenței energetice

Totodată, rezoluția condamnă șantajul energetic continuu al Rusiei din Republica Moldova și își exprimă sprijinul pentru eforturile Chișinăului de a-și spori securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului și achiziționarea de energie pe piața europeană, precum și dezvoltarea infrastructurii de interconectivitate. De asemenea, deputații europeni solicită UE să sprijine în continuare Republica Moldova în vederea obținerii independenței energetice.

Republica MoldovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite