Proiectul vicepremierului Lazăr prinde contur datorită preşedintelui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa ministrului moldovean al Economiei Valeriu Lazăr privind instalarea pe linia electrică de 400 kV Vulcăneşti-Isaccea a unor convertore back to back, ce va permite reluarea importurilor de energie electrică din România în Republica Moldova, este intens promovată la Bruxeles de preşedintele român Traian Băsescu

Şeful statului român a declarat, joi, că se va întâlni, la începutul lunii februarie, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, pentru a discuta despre resursele financiare care pot fi alocate pentru accelerarea interconectării energetice România - Moldova.

"Legat de Republica Moldova, am rugat pe preşedintele Consiliului European - voi avea la începutul lunii februarie discuţii şi cu preşedintele Comisiei Europene, pe această temă - să analizăm posibilitatea găsirii unor resurse financiare europene, având în vedere că suntem în ultimul şi penultimul an al exerciţiului bugetar, deci 2014 şi 2015, se încheie exerciţiul bugetar 2007- 2013 şi, în cazul în care sunt resurse financiare necheltuite, să fie alocaţi accelerării procesului de interconectare energetică a Republicii Moldova, la România. Am vizat, în mod deosebit, linia Isaccea-Vulcăneşti, de 400 kilovolţi, unde ar trebui mărită capacitatea punctului de transformare de la Isaccea şi lucrări care să se facă şi pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a se putea garanta utilizarea la Chişinău a energiei eventual furnizate pe această variantă. De asemenea, avem posibilitatea, în cazul în care vor fi resurse financiare, să creăm alte două linii de aprovizionare cu energie electrică, de 400 de kV pe direcţia Iaşi - Străşeni şi Suceava - Bălţi, dar prioritatea mi se pare Isaccea-Vulcăneşti, unde ar trebui investite circa 65 de milioane de euro în staţia de transformare la Isaccea şi, probabil, circa 10 milioane de euro, pe teritoriul Republicii Moldova", a spust Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă.

În luna noiembrie 2013, vicepremierul Valeriu Lazăr anunţat că instalarea pe linia electrică de 400 kV Vulcăneşti-Isaccea a unor convertoare back to back, ar permite reluarea importurilor de energie electrică din România, pentru că acolo este mai ieftină.

"La 31 martie 2014 expiră contractul încheiat cu Centrala de la Cuciurgan şi cu firma DTEK Power Trade din Ucraina privind furnizarea energie electrice şi de la acea dată am putea să începem achiziţiile din România. Or, acolo curentul este mai ieftin cu cel puţin 15-20%“, a declarat Valeriu Lazăr.

În prezent Republica Moldova cumpără peste 75% din necesarul de curent electric de la Centrala de la Cuciurgan şi de la compania ucraineană DTEK Power Trade.

În anii 1998-2001 Republica Moldova a importat cantităţi importante de energie şi a rămas cu o datorie de peste 30 milioane de dolari faţă de furnizorii români.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite