Cuplurile infertile, lăsate să conceapă copii pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru o fertilizare in vitro moldovenii trebuie sa achite 2.000 de euro, dar cele mai multe şanse sunt la a treia încercare. FOTO Adevărul
Pentru o fertilizare in vitro moldovenii trebuie sa achite 2.000 de euro, dar cele mai multe şanse sunt la a treia încercare. FOTO Adevărul

Cazurile de infertilitate au atins în ţara noastră un nivel alarmant. Cu toate acestea, cei care nu pot avea copii pe cale naturală sunt lăsaţi în voia sorţii, în timp ce în alte state sunt compensate de stat fertilizările in vitro sau alte tratamente contra sterilităţii.

Elena (30 de ani) a aflat acum trei ani că suferă de o maladie ce nu-i permite să ducă sarcina la bun sfârşit. Numerosele tratamente pe care le-a făcut nu au dat rezultate. Până la urmă, doctorii i-au dat verdicul, cel mai dureros posibil pentru orice femeie -infertilitatea, iar singura şansă de a deveni vreodată mamă era să se apeleze la o mamă-surogat. Legea din Republica Moldova nu reglementează însă acest lucru.

„Cheltuiesc sume colosale de bani într-o clinică din Rusia, pentru investigaţii, medicamente, pentru necesităţile viitoarei mămici şi numeroasele deplasări în Rusia. Trăiesc o viaţă dublă, trebuie să mă aflu în acelaşi timp şi aici, şi acolo, iar statul habar nu are de drama pe care o trăiesc numeroase femei care nu pot avea copii“, ne-a mărturisit Elena.

Două cupluri din zece suferă de infertilitate

Medicii spun că în ultimii douăzeci ani numărul cuplurilor care suferă de infertilitate este în continuă creştere, femeile şi bărbaţii fiind afectaţi în egală măsură. „Ultimul studiu făcut pe întreg teritoriul Republicii Moldova relevă faptul că peste 20% din cupluri suferă de infertilitate. Situaţia s-a agravat foarte tare. Dacă în 1986 s-au născut 100.000 de copii, în 2011 numărul a scăzut la 40.000“, afirmă Valentin Friptu, specialistul în obstetrică şi ginecologie. Potrivit medicului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cataloghează drept gravă situaţia dacă într-o ţară procentul cuplurilor infertile este mai mare de 20.

Motivele care duc la infertilitate sunt diferite, explică specialistul. „Unul dintre aceste ar fi că fetele îşi încep prea devreme viaţa sexuală. Din această cauză, apar procese inflamatorii şi bolile sexual- transmisibile. Acest lucru afectează enorm sănătatea organelor reproductive. Colegii mei care fac controale prin şcoli spun că fetele din clasa a 9-a deja au avut experienţa unui act sexual“, susţine medicul.

   O procedură de fertilizare in vitro costă la noi peste 2.000 de euro. Mai multe şanse există abia din a treia încercare.  Valentin Friptu, medic ginecolog

Pe fundalul sărăciei acute şi a lipsei de susţinere din partea statului, problema infertilităţii devine pentru Republica Moldova una existenţială. Dacă vom continua în acest tempou în următorii ani numărul copiilor născuţi nu va depăşi 20.000, este de părere Valentin Friptu. „În pofida acestor date alarmante, cuplurile sterile de la noi sunt lăsate să-şi rezolve problema pe cont propriu, pe când în România şi Ucraina tratamentul contra sterilităţii este asigurat în cadrul programului de stat. În Germania şi Austria statul asigură cuplurilor trei încercări de fertilizare in vitro. La noi nu este acoperită nici măcar una“, mai spune specialistul în ginecologie.

Mama-surogat, o şansă pe care am ratat-o

Medicul afirmă că Republica Moldova se află în pragul unui declin demografic, iar acest lucru ar fi trebuit să-i pună în gardă şi pe deputaţii care au votat în iunie anul trecut împotriva legalizării maternităţii de substituţie. „În fiecare an la circa 100 de femei le este înlăturat uterul. Ele nu mai au altă soluţie decât să angajeze o femeie de peste hotare care să le nască un prunc. Ştiu foarte multe femei care, din disperare, apelează la mame purtătoare din străinătate şi apoi aduc copii înapoi în ţară pe diferite căi“, dezvăluie medicul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite