Consilierul lui Traian Băsescu: „Iurie Leancă îşi prefaţează vizita la Bucureşti cu amestecul în politica dâmboviţeană“
0Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a catalogat declaraţiile premierului moldovean Iurie Leancă despre unire drept o implicare în politica internă din România, sugerându-i să se abţină de la comentarii.
„Domnul prim-ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă îşi prefaţează vizita la Bucureşti cu amestecul în politica dâmboviţeană. Păcat. Era diplomat, părea să aibă viitor şi nu se remarcase încă spunând cine-i bun şi cine-i rău la Bucureşti. Ajutat de către toate instituţiile statului român, actualul prim-ministru a pierdut ocazia să tacă, dacă nu înţelege cu adevărat ce se întâmplă la Bucureşti şi în regiune. Păcat! O abţinere ar fi fost mai potrivită, mai ales la o lună după un eveniment la care se referă. Gestul, chiar dacă îi este util în campania sa electorală, poate lesne fi interpretat drept lipsă de caracter“, a scris Iulian Chifu pe o reţea de socializare.
„România ca stat, presedintele României sau premierul nu au făcut niciodată caracterizări cine-i bun, rău, corupt, deştept la Chişinău. Din contra, am apreciat efortul tuturor politicienilor din Republica Moldova pentru realizările de la Vilnius. Cu menţiuni speciale pentru deţinătorii funcţiilor în stat: preşedintele Nicolae TImofti, premierul Iurie Leancă, preşedintele Parlamentului Igor Corman. Aprecierile pentru voinţa politică manifestată nu au fost retrase niciodată!“, a adăugat consilierul într-un comentariu ulterior.
Reacţia lui Iulian Chifu vine după ce premierul Iurie Leancă a declarat, la un post TV, că declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu despre unire creează probleme Republicii Moldova. „Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declaraţia premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o ţară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranităţii, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcţional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spaţiu al prosperităţii, al stabilităţii, cu un sistem funcţional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău“, a afirmat şeful Executivului de la Chişinău, care pleacă luni la Bucureşti, pentru a se întâlni cu omologul său român Victor Ponta.
La rândul său, Traian Băsecu a replicat că nu regretă cele spuse: „Nu îmi este ruşine de ce am spus şi nu mă deranjează nici dacă vreun politician spune: vai, cum am putut spune aşa ceva, că îi întărim pe comuniştii de la Chişinău. Comunişti sunt toţi aceia care joacă între Moscova şi Bruxelles (...). Dar nu este un proiect care să se poată face mâine sau poimâine. Acum nu este un moment în care lucrurile să se poată întâmpla", a spus Traian Băsescu. El a menţionat că, dacă în România 70% din populaţie vrea unirea, în Republica Moldova procentul este mult sub 50%.