Conservatorii ortodocşi ruşi vor influenţă şi în Moldova? Planul pus la cale de controversatul cetăţean rus Alexei Komov
0
În unele state din fostul spaţiu sovietic sunt tot mai populare programele de educaţie alternativă bazate pe valori creştine, iar următoarea lor destinaţie pare să fie Moldova. Şeful filialei ruse a Congresului Mondial al Familiilor (CMF), Alexei Komov, a declarat recent într-un interviu că intenţionează să extindă un program conservator de educaţie pentru copii, pe care îl gestionează, şi în Moldova, scrie Sinopsis.info.ro.
Potrivit portalului sinopsis.info.ro, citat de Adevărul, curicula programului „Conversaţii clasice”, o versiune rusă a programului iniţial al WCF din SUA, a fost lansată acum doi ani şi are deja peste 1.000 de elevi în mai mult de 100 de oraşe din Rusia, Ucraina şi Belarus.
Moldova ar fi următorea destinaţie, a declarat Komov, pe care reporterul BIRN l-a întâlnit recent la Chişinău, în timpul Congresului Mondial al Familiilor care s-a desfăşurat acolo, scrie sursa citată.
Un personaj destul de controversat, Alexei Komov este cunoscut pentru legăturile sale cu oligarhul rus ultra-ortodox Konstantin Malofeev, care se învârte în cercurile de putere de la Kremlin. Acesta se află pe lista de sancţiuni a SUA şi Uniunii Europene pentru suspiciuni de finanţare a insurgenţei proruseşti din estul Ucrainei.
Congresul Mondial al Familiilor, condus de Brian Brown, este o organizaţie ultra-conservatore din Statele Unite, care militează nu numai pentru valorile „familiei tradiţionale”, dar şi împotriva drepturilor minorităţilor sexuale sau a dreptului la avort. CMF funcţionează, în mare parte, ca o reţea internaţională relativ decentralizată şi relativ orizontală (în sensul absenţei unor structuri formale ierarhice care ar controla şi gestiona activitatea pe verticală) de organizaţii conservatoare religioase. Ea nu are un birou central, un sediu principal ci funcţionează ca o platformă de interacţiune între diferite organizaţii de diverse confesiuni care sînt situate pe diverse continente.
Igor Dodon şi Alexei Komov, pe Muntele Athos (22 martie 2018)

Alexei Komov este reprezentantul CMF pentru fosta Uniune Sovietică, mai precis în ţări care se află în centrul luptei pentru influenţă dintre Rusia şi Occident, Moldova numărându-se printre ele.
Komov a mai declarat în cadrul interviului că a discutat deja despre programul de educaţie „Conversaţii clasice” cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi cu liderii Bisericii Ortodoxe, printre care Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel.
„Am anunţat pe social media că vin la acest Congres Mondial al Familiilor în Moldova şi, dacă cineva este interesat, bineînţeles, ne putem întâlni. Şi au fost câţiva oameni, în special adolescenţi din Moldova, care erau foarte interesaţi”, a spus Komov pentru BIRN.
Komov este cunoscut ca un puternic critic al liberalismului şi promotor al aşa-numitelor valori tradiţionale ale familiei, care descriu Rusia ca „apărător al adevăratei credinţe” împotriva valorilor decadente ale Occidentului liberal. El a studiat în Statele Unite şi Marea Britanie, iar acum urmează un doctorat la Facultatea de Sociologie a Universităţii de Stat Lomonosov de la Moscova, instituţie cunoscută ca un incubator al ideologiei de dreapta.
Aparent nemulţumit de modul în care copiii ruşi fac şcoală în instituţiile de stat, Komov a decis să importe „Conversaţiile clasice”, un model de învăţământ de acasă (homeschooling), creat în anii 90 de Leigh Bortins în Carolina de Nord (SUA). Acesta se bazează pe ideea educaţiei de acasă, într-o familie şi o comunitate creştină, şi într-o manieră clasică, bazată teorii ale educaţiei specifice Greciei antice şi Evului Mediu (pentru detalii, vezi conceptul educaţional Trivium, care a fost specific Europei occidentale de la căderea Romei pînă la Iluminism).
Alexei Komov, alături de soţia sa Irina Şamolina, au tradus curicula „Conversaţiilor clasice” şi au adaptat-o la o perspectivă rusă ortodoxă, încercând să o facă relevantă la cultura şi realităţile
În aceste condiţii, nu este surprinzător că Alexei Komov e un critic al educaţiei care se face acum în şcolile publice din Rusia. „Ei (copiii din sistemul educaţional de stat- n.r.) nu pot vorbi limbi străine, nu au o înţelegere de bază a principalelor subiecte şi petrec 11 ani la şcoală izolaţi de societate, numai cu copii de aceeaşi vârstă”, a afirmat Komov pentru BIRN.
„Există multe alte probleme, iar nivelul academic este în scădere, astfel încât tinerii absolvă cu note bune, dar nu cunosc faptele de bază cum ar fi – spre exemplu – cine au fost Roosevelt, Churchill, Lenin… (Şcoala clasică -n.r.) nu este cel mai bun mediu pentru a transmite valorile reale, dacă s-ar dori acest lucru”.
În schimb, Komov spune că programul său de educaţie oferă „socializare pozitivă pentru copii” prin intermediul „comunităţilor (creştine – n.r)” care se reunesc în fiecare săptămână. Totodată, copiii ce urmează acest program ar fi, în medie, mai bine educaţi „din punct de vedere academic şi moral” decât majoritatea elevilor de la şcolile de stat, şi nu au probleme în a lua examenele din instituţiile publice.
Komov, care anterior a fost senior director al Fundaţiei Ortodoxe a Sfântului Vasile a lui Malofeeev, a negat că programul său ar avea o agendă politică. „Nu are nimic de a face cu politica Kremlinului”, a precizat el.
„Avem peste 85 de reprezentanţi şi membri din ţări diferite…iar Rusia este doar una dintre ele”.
Totodată, Komov a negat că Malofeeev are vreo legătură cu Congresul Mondial al Familiilor, în ciuda apariţiei sale ca unul dintre principalii vorbitori la un eveniment CMF de la Moscova, în septembrie 2014.
Potrivit unor relatări neconfirmate ale mass-media din Moldova, Malofeev s-ar fi întâlnit anterior cu Igor Dodon – care a găzduit evenimentul CMF de la Chişinău – în timpul unui pelerinaj făcut de către preşedintele Moldovei la mănăstirile ortodoxe de la Muntele Athos.
Acolo, cei doi ar fi discutat despre organizarea Congresului Mondial al Familiilor la Chişinău, înainte de alegerile parlamentare din Moldova, care trebuiau să aibă loc până la sfârşitul lunii noiembrie 2018, dar au fost amânate ulterior pentru februarie 2019. Dodon a sperat ca socialiştii săi să valorifice astfel evenimentul, la nivelul prezenţei publice, în sondaje.
Dodon nu a confirmat şi nici nu a negat că a avut această întâlnire la Muntele Athos.
Întrebat despre acest lucru, Komov a părut bulversat. „Da, probabil”, a răspuns el, fiind întrebat dacă întâlnirea a avut loc.
Apoi a adăugat: „Dar cred că a fost cu mult timp în urmă, dacă o fi fost. Nu ştiu despre această întâlnire. Nu ştiu. Sau ar fi putut fi. Konstantin Malofeev este un om de afaceri ortodox. El are un ritm de viaţă activ, astfel încât se întâlneşte cu mulţi oameni. S-ar fi putut întâmpla, nu ştiu”, a încheiat Komov.