Consecinţele caniculei: „Starea persoanelor cu maladii cardiovasculare se agravează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile toride de vară pot cauza grave probleme de sănătate, iar medicii avertizează că expunerea la soare între orele 11:00-18:00 trebuie evitată. În condiţiile în care meteorologii au anunţat Cod Portocaliu de caniculă, specialiştii în sănătate vin cu o serie de recomandări pentru populaţie.

A doua săptămână din luna iulie vine cu temperaturi ridicate şi cu maxime care vor ajunge la 38 de grade Celsius. Corpul uman percepe însă aceste temperaturi ca fiind mai înalte, iar disconfortul creat de căldură este mai mare, explică medicii. Cele mai mari temperaturi se vor înregistra miercuri şi joi când termometrele vor indica între 35 şi 38 de grade Celsius, informează Serviciul Hidrometeorologic de Stat. În weekend, se aşteaptă ploi cu descărcări electrice, iar temperaturile vor scădea până la 27 de grade.

Nu se recomandă alcoolul şi  mâncarea grasă

Pe timp de caniculă este indicat să purtăm pălării de soare şi haine lejere din fibre naturale de culori deschise. Nu se recomandă consumul de alcool întrucât acesta duce la deshidratarea organismului. La fel, nu se recomandă băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr. Fiind diuretice, acestea deshidratează organismul. Pe parcursul zilei este indicat să fie făcute duşuri călduţe. În încăpere, nu trebuie folosite ventilatoarele dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Republica Moldova, cuprinsă de arşiţă. Cum ne protejăm de vremea caniculară

Se recomandă consumul de fructe şi legume proaspete pentru că ele conţin o mare cantitate de apă şi evitarea consumului de alimente cu conţinut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite, afumate, semifabricatele şi fast-food. Specialiştii în sănătate recomandă o atenţie sporită pentru persoanele în etate, copii, persoane cu dizabilităţi. Aceştia trebuie să consume în mod regulat lichide. Copiii nu trebuie lăsaţi fără supraveghere în automobile sau în încăperi prost ventilate. În perioada caniculară trebuie evitate plimbările. Nu se recomandă scăldatul în apă rece. Alimentarea copiilor va include legume, fructe, sucuri naturale şi decocturi din plante.

Starea persoanele cu maladii cardiovasculare se agravează

Deşi Serviciul de Urgenţă „903” nu deţine date concrete despre solicitările pacienţilor privind cazurile de insolaţie, reprezentanţii acestuia spun că în perioada verii cel mai mult au de suferit oamenii cu maladii cardiovasculare sau probleme respiratorii. „Aceste persoane sunt mai predispuse la insolaţii şi la stări de rău din cauza căldurii. Până acum, nu am înregistrat un număr deosebit de chemări. Pe data de 7  iulie au fost recepţionate 1.161 apeluri telefonice, dintre care 779 persoane au avut nevoie de intervenţia echipelor medicale de urgenţă. În timpul examinărilor prealabile, 117 pacienţi au acuzat afecţiuni cardiologice, 105 - patologii neurologice, 5 au făcut accidente vasculare cerebrale. Este un volum de urgenţe relativ constant”, a declarat Romeo Şcerbina, purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă.

Puncte de reabilitare în ţară

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale instalează puncte de reabilitare pentru persoanele care se află în stradă în orele de vârf. Corturi cu apă vor fi amplasate în oraşele Chişinău, Bălţi, Cahul şi Comrat. În capitală va fi amenajat câte un cort în fiecare dintre cele cinci sectoare. Punctele de reabilitare vor fi deschise pe parcursul zilelor cu temperaturi ridicate, în intervalul orelor 12.00 – 18.00. Oamenii se pot adresa pentru a bea apă şi a se proteja de soare. În caz de necesitate, salvatorii vor acorda primul ajutor calificat. 

Ministerul Sănătăţii recomandă pe timp de caniculă să fie evitată, pe cât posibil, expunerea excesivă la soare, în special între orele 11.00 şi 18.00. La fel, specialiştii în sănătate recomandă să consumăm cel puţin 2 litri de lichide – sucuri, apă plată, iar dacă dispunem de aer condiţionat, să reglăm climatizorul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Este foarte util ca în perioadele caniculare, persoanele cu afecţiuni cronice cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul de familie în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite