Comuniştii şi democraţii clatină fotoliul lui Filat. Cum vor vota neafiliaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin spune că Guvernul Filat s-a compromis prin scandaluri de corupţie. FOTO Tudor Iovu
Vladimir Voronin spune că Guvernul Filat s-a compromis prin scandaluri de corupţie. FOTO Tudor Iovu

Cabinetul Filat ar putea pica marţi, dacă moţiunea de cenzură depusă ieri de PCRM va fi susţinută de toţi comuniştii şi democraţii, aşa cum au declarat, şi de cel puţin doi neafialiaţi. Analiştii evită să facă previziuni şi spun că lucrurile au degenerat şi sunt atât de imprevizibile încât nu este exclusă nici împăcarea, nici anticipatele

Cei 34 de deputaţi comunişti îşi motivează demersul prin faptul că Executivul s-a compromis prin scandaluri de corupţie. „Guvernul a pierdut dreptul moral de a realiza politica internă şi externă a statului... Executivul urmează a fi demis prin exprimarea votului de neîncredere de către Parlament“, se arată în textul moţiunii de cenzură înaintate de PCRM.

„Acum câteva zile am făcut publică poziţia partidului referitoare la situaţia din ţară. Au fost propuse două soluţii: demisia Guvernului, apoi alegeri anticipate, sau revoluţie. Scopul nostru final este să scăpăm de această huntă care se numeşte Alianţa şi să aducem o guvernare civilizată pentru prosperarea ţării“, a explicat Vladimir Voronin, liderul formaţiunii.

PCRM+PD+?

Pentru a demite Cabinetul de miniştri, fracţiunea PCRM ar mai avea nevoie de susţinerea altor 17 deputaţi. Voronin lasă la „discreţia şi sovistea“ democraţilor să voteze sau nu moţiunea de cenzură. „Poziţia PD rămâne neschimbată. E momentul de test pentru Vlad Filat şi PLDM. Liberal-democraţii au spus că vor propune în mod repetat candidatura lui Filat la funcţia de premier. Dacă se întâmplă acest lucru, ei îşi confirmă strategia, adică ducerea ţării la anticipate“, a declarat Marian Lupu, lăsând să se înţeleagă că PD îi va susţine pe comunişti.

Nu toţi colegii lui Lupu sunt însă la fel de siguri. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, oferit înainte ca PCRM să înainteze moţiunea, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a ezitat să exprime o poziţie clară, menţionând însă că el nu va semna un astfel de demers. Diacov crede că Alianţa mai poate fi salvată, prin negocieri.   

Liberalii vor dialog 

Şi liberalii insistă pe discuţii cu actualii colegi de guvernare. „Nu au fost epuizate încă toate posibilităţile de a reveni la o stare de normalitate şi de echilibru. PL nu va susţine moţiunea de cenzură şi pledează în continuare pe reluarea dialogului“, a declarat Ion Hadârcă, liderul fracţiunii PL.   

La rândul său, Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM, susţine că deputaţii PCRM nici nu au cum să-i retragă Guvernului încrederea. „Nu poate Voronin, Reşetnicov şi Mândru să-şi retragă încrederea acordată Executivului, pentru că nici nu au acordat-o. Este un nonsens. Nu vom anticipa evenimentele: cine şi cum va vota. Multe lucruri se vor developa în şedinţa de marţi, atunci când va fi decisă modalitatea de vot: apel nominal, vot secret sau deschis“, a expus poziţia PLDM Valeriu Streleţ.

Ce vor face neafiliaţii 

Socialiştii conduşi de Igor Dodon insistă pe ideea unui cabinet de tehnocraţi. „Ţara poate fi scoasă din impas doar de un guvern tehnocrat. Dacă nu vom ajunge la această înţelegere, atunci să-şi dea toţi demisia“, a menţionat Zinaida Greceanîi, prim-ministru pe vremea guvernării PCRM.

Un alt transfug comunist, neafiliatul Sergiu Sârbu, afirmă că nu va face jocul PCRM. „Nu exclud că aş putea vota moţiunea de cenzură, dar nu prin prisma argumentelor expuse de semnatari, ci din proprie convingere. Decizia o voi lua în urma dezbaterilor. Să vedem cum va apărea Filat în faţa deputaţilor. Până acum venea cu aroganţă şi dispreţ“, a explicat parlamentarul.   

Neafiliatul Vadim Mişin este sigur însă că nu-şi va susţine foştii colegi. „Să votez pentru moţiunea de cenzură ar însemna alegeri anticipate, ce nu pot fi admise sub nicio formă“, a spus el. În timp ce unii deputaţi se frământă, şeful statului îi cheamă repetat pe liderii AIE să facă pace. „Nicolae Timofti crede că o eventuală demitere a actualului Executiv, la jumătate de mandat, ar putea fi urmată de declanşarea unor alegeri parlamentare anticipate, ceea ce ar prejudicia parcursul european al ţării şi ar produce instabilitate“, a reiterat poziţia preşedintelui purtătorul său de cuvânt,Vlad Ţurcanu.

Analiştii nu exclud scenariul unor alegeri anticipate. „Pentru PCRM acestea sunt şansa de a reseta partidul, prezentându-se în calitate de învingător în raport cu AIE. Iată de ce comuniştii nu vor vota nicio candidatură propusă de Nicolae Timofti după o eventuală demisie a Guvernului. Am putea avea anticipate cu toate consecinţele de rigoare“, este de părere Oazu Nantoi.

„Vor pierde alegătorii“

Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, ia în calcul şi varianta unei împăcări între liderii AIE. „Cel mai probabil partidele de la guvernare negociază, dar nu sub ochii lumii. Până la urmă, marea gâlceavă a pornit de la faptul că mai-marii ţării nu au reuşit să-şi împartă sferele de influenţă şi fluxurile de bani, nu din cauza că nu se fac reforme sau că economia nu merge bine. Tot noi, alegătorii, vom rămâne în pierdere“, crede Arcadie Barbăroşie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite