Comitetul de Rezistenţă Naţională organizează duminică un protest în PMAN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul de Rezistenţă Naţională al mişcării populare deschisă pentru „toţi doritorii de a opune rezistenţă dictaturii”, organizează pe 1 iulie, duminică, un protest de amploare, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„Anunţăm crearea unei mişcări de rezistenţă naţională a cetăţenilor şi vrem să-i îndemnăm pe toţi cetăţenii oneşti, pe toţi cei care cred în democraţie să se alăture acestei mişcări de rezistenţă”, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. „Evident, situaţia prin care trecem acum este extrem de dificilă şi trebuie să ne pregătim de timpuri grele, trebuie să ne implicăm într-o luptă care va dura, trebuie să fim conştienţi de acest lucru şi trebuie să fim cât mai mulţi. Apelul nostru de astăzi este pentru toţi cetăţenii: şi pentru cei care au mers la vot în Chişinău, şi cei care l-au votat pe Andrei Năstase, şi pentru cei care nu au mers la vot, dar cred că votul cetăţeanului este important”, a spus Maia Sandu.

Lidera PAS a menţionat că acţiuni de protest împotriva dictaturii vor fi organizate în fiecare săptămână. Vineri, 29 iunie, la ora 14.00, va fi organizată o acţiune de protest la sediul Comisiei Electorale, care se va întruni în şedinţă pentru a lua act de hotărârea de invalidare a alegerilor. „După decizia abuzivă a Curţii Supreme de Justiţie de anulare, de invalidare a rezultatelor alegerilor din Chişinău, venim cu următoarele revendicări către autorităţi: validarea alegerilor la Chişinău, anularea sistemului mixt, demisia şi urmărirea penală a preşedintelui CSJ şi a celorlalţi judecători responsabil de deciziile abuzive de anulare a alegerilor şi anume: Luiza Gafton, Victor Burduh, Vlad Clima, Ecaterina Palanciuc, Ala Malîi, Valentin Lastaveţchi, Rodica Berdilo. Pentru că lupta cu dictatura nu va fi nici uşoară, nici scurtă, îndemnăm toţi oamenii oneşti, cinstiţi, să adere la această mişcarea de rezistenţă a cetăţenilor acum”, a spus Maia Sandu.

Primarul ales Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, a spus că oamenii sunt îndemnaţi să se lăture mişcării de rezistenţă, pentru că „ceea ce a făcut justiţia controlată plenar de mafie şi de Plahotniuc este un atentat la tot ceea ce înseamnă Republica Moldova, la suveranitatea ei, la independenţa ei, este de fapt o uzurpare a puterii în stat, un act oficializat, or uzurparea puterii în stat este cea mai gravă infracţiune împotriva poporului Republicii Moldova”.

„Îndemnul nostru este să facem această mişcare cât se poate de repede, repet, peste tot în ţara noastră, astfel încât duminică să ne mobilizăm cât mai multă lume în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la ora 14.00. ... Cu toţii trebuie să înţelegem că de numărul celor care vor fi în Piaţă va depinde atitudinea ulterioară a poliţiştilor, care sunt aduşi acolo ca să apere astăzi guvernarea oligarhică. De prezenţa noastră depinde dacă la Chişinău se va produce ceea ce s-a produs în alte ţări civilizate”, a declarat Andrei Năstase.  

Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, a menţionat că acele revendicări înaintate de către grupul de iniţiativă al mişcării de rezistenţă este un minim necesar. „Astăzi trebuie să vorbim despre o revoluţie a moralităţii în Republica Moldova, pentru că ea există şi noi o să o promovăm şi, vă rog, să susţinem aceste revindecări”, a îndemnat liderul PLDM.

Deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp, a spus că, la aproape 30 de ani de la renaşterea naţională şi la 27 de ani de la Independenţă, Republica Moldova se află în ce mai complicată situaţie politică pe care a avut-o vreodată. Tot pentru ce au luptat cei care au iniţiat acea mişcare de renaştere naţională la sfârşitul anilor `80 – pentru liberate, pentru dreptul la vot, dreptul de e a trăi liber – este compromis. „Unica soluţie este să ne mobilizăm, toată lumea, pentru a putea reseta acest stat, pentru a putea da o nouă şansă”, a mai spus deputatul.

Istoricul Octavian Ţîcu a spus că, alături de alţi reprezentanţi ai societăţii civile, oferă sprijin acestei platforme în transformarea politică a Republicii Moldova. „Din momentul invalidării votului nostru de către Curtea Supremă de Justiţie, nu mai este vorba de PAS, de Platformă sau de Maia Sandu şi Andrei Năstase, ci este o opţiune de a fi de partea democraţiei sau de a fi de partea dictaturii şi această opţiune este a fiecărui cetăţean în parte”, a menţionat Octavian Ţîcu.

„Am venit aici să susţin acest protest, pentru că sunt membru al societăţii civile, pentru că pe mine mă doare cum este condusă această ţară, pentru că ceea ce se întâmplă în această ţară nu mai este acceptabil. Nu mai este acceptabil de mult timp, dar acum a ajuns cuţitul la os. Noi nu mai putem răbda ceea ce s-a întâmplat. De aceea, haideţi să ieşim duminică cu toţii la acest protest, a declarat Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, susţine că a decis să se solidarizeze cu acest apel important pentru societate pentru că, dacă nu o facem, toţi vor înţelege că acceptăm şi tolerăm ceea ce s-a întâmplat. Şi s-a întâmplat o mare nedreptate. Alegerile reprezintă pilonul de bază al democraţiei reprezentative. Fără alegeri şi fără recunoaşterea unui scrutin perfect valabil nu există stat şi nu există legitimitate”, a menţionat Igor Munteanu.

Decizia de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului general de Chişinău, emisă de către Judecătoria municipiului Chişinău, sectorul Centru, în data de 19 iunie, a devenit irevocabilă prin încheierea Curţii Supreme de Justiţie din 25 iunie. Drept motiv al invalidării scrutinului este invocat faptul că atât Andrei Năstase, cât şi contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, acţiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidaţi, prin intermediul live-urilor pe reţelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menţionat cu cine anume să voteze, instanţa a decis că aceste acţiuni au avut un impact semnificativ asupra opţiunii alegătorului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite