Comerţul şi industria, cu cele mai mari datorii la bănci. Creditarea s-a redus într-o lună cu sute de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditarea s-a redus doar într-o lună cu peste 600 mln lei
Creditarea s-a redus doar într-o lună cu peste 600 mln lei

Băncile au acordat mai puţine credite pe parcursul lunii noiembrie. Soldul acestora a înregistrat o diminuare semnificativă faţă de cel de la sfâşitul lunii octombrie. Cele mai mari datorii la bănci le au agenţii economici din comerţ şi industria alimentară.

Informaţia prezentată de Banca Naţională a Moldovei (BNM) arată că suma împrumuturilor acordate de bănci a constituit, la sfârşitul lunii noiembrie, 38,731 miliarde de lei, marcând o scădere de 626,77 milioane de lei faţă de valoarea soldului înregistrat la sfârşitul lunii octombrie. Şi numărul creditelor s-a redus considerabil. Astfel, numărul împrumuturilor înregistrat la sfâşitul lunii noiembrie a fost de 8 369, mai puţine cu 1 090 decât la finele lunii precedente.

Comerţul şi industria, cu cele mai mari datorii la bănci

Cel mai mare sold al creditelor acordate a fost atestat în cazul agenţilor economici din domeniul comerţului (11,969 miliarde de lei), fiind urmat de suma împrumuturilor contractate de cei care activează în industria alimentară (3,548 miliarde de lei) şi soldul creditelor din agricultură (3,195 miliarde de lei). Creditele în industrie au însumat 2,87 miliarde de lei, agenţii economici din domeniul transporturilor şi telecomunicaţiilor s-au împumutat de la bănci cu o sumă care a atins la sfâşitul lunii noiembrie nivelul de 2,09 miliarde de lei, soldul creditelor oferite în domeniul construcţiilor a constituit 1,4 miliarde de lei, iar cel înregistrat în cazul industriei energetice - 1,07 miliarde de lei.

Creditele ipotecare, atractive pentru moldoveni

Moldovenii continuă să contracteze de la bănci credite de consum, soldul acestora rămânând unul foarte mare, de 3,06 miliarde de lei. În acelaşi timp, băncile au acordat împrumuturi pentru construcţia sau procurarea imobilului în sumă de 2,34 miliarde de lei. Autorităţile publice locale au contractat credite în sumă de peste 218 milioane de lei.

Datele BNM mai arată că cele mai mari sume au fost împrumutate de la bănci în lei, soldul acestora fiind de 22,3 miliarde de lei, soldul creditelor în euro a constituit 9,58 miliarde de lei, iar în dolari – 6,74 miliarde de lei.

Economia slabă şi deciziile BNM afectează creditarea

Expertul Sergiu Gaibu, din cadrul IDIS „Viitorul”, anticipa anterior că deciziile BNM privind politica monetară şi activitatea economică slabă va afecta creditarea. „Un procent mare de afaceri care s-au creditat vor întâmpina dificultăţi majore în achitarea creditelor. Ratele respective fac nerentabile majoritatea proiectelor investiţionale”, afirma Sergiu Gaibu.

Referitor la majorarea ratei de bază, expertul economic susţinea că una din consecinţele acestor decizii este deteriorarea portofoliului de credite şi va urma un al doilea „val de curăţare” a acestuia care va genera pierderi financiare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite