Combaterea corupţiei va avea efect în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mita
se dovedeşte a fi un fenomen greu de eradicat în Republica Moldova. FOTO
Adevărul Moldova
Mita se dovedeşte a fi un fenomen greu de eradicat în Republica Moldova. FOTO Adevărul Moldova

Corupţia rămâne cel mai mare flagel al societăţii din Republica Moldova, în pofida faptului că se implementează o amplă strategie de combatere a fenomenului în ultimii cinci ani. Pentru ca societatea să resimtă efectele acestei strategii, legiuitorii o vor prelungi cu încă 2 ani, astfel ca în anul 2018 societatea să resimtă efectele luptei cu corupţia.

Comisia Securitate Naţională din Parlamentul Republicii Moldova a organizat audieri publice cu privire la implementarea Strategiei naţionale anticorupţie în perioada ianuarie 2014 – martie 2015. Stretegia a fost adoptată în luna iulie 2011 şi urma să fie implementată în trei paşi până în anul 2015 – anul acesta trebuind să se încheie aplicarea ei.

Problemele CNA

Cristina Ţărnă, directorul adjunct al CNA a prezentat impedimentele întâmpinate în procesul de implementare a strategiei anticorupţie. Prima problemă a fost tergiversarea a votării acestui document, fiind vorba despre o întârziere de 7 luni. „Deşi, teoretic, strategia a fost implementată pentru perioada 2011-2015, în mod real strategia s-a implementat doar pentru o perioadă de 3 ani şi jumătate”, a declarat Cristina Ţărnă.

Adoptarea strategiei în luna iulie 2011 înseamnă că CNA a pierdut mai mult de jumătate de an. Alte două planuri de implementare a strategiei au fost adoptate cu anumite întârzieri. Planul pentru 2012-2013 a fost adoptat în luna februarie, iar planul pentru 2014-2015 a fost adoptat în luna mai a anului 2014.

CNA nu are buget special pentru strategie

O altă piedică în realizarea strategiei anticorupţie, din punctul de vedere al CNA este lipsa unui buget special, iar acest lucru nu a permis CNA să planifice acţiuni mult mai radicale. „Din punct de vedere al unui secretariat, noi nu avem rol de lider. Undeva s-a produs un coflict de interese, iar în condiţiile în care corupţia în Republica Moldova are un caracter sistemic, endemic, de multe ori ajunge la nivel de management. De aceea, este absurd ca CNA să meargă la instituţii şi să ceară propunerea unor măsuri pentru combaterea corupţiei”, a susţinut Cristina Ţărnă.

De ce societatea nu resimte efectele anticorupţiei

Restanţele CNA la implementarea planului de acţiuni constituie un procent de 11%. În aceste condiţii, întrebarea pe care o pune societatea civilă este de ce nu sunt resimţite efectele combaterii corupţiei. Răspunsul ar fi că acţiunile nu au avut impact din cauza inerţiei autorităţilor publice. „Impactul oricărei acţiuni legislative se măsoară prin schimbarea care se produce în societate. Realitatea pentru cetăţean nu se schimbă atât de repede cum se schimbă legislaţia”, a afirmat Cristina Ţărnă. Un exemplu în acest sens este ridicarea imunităţii judecătorilor. Abia după trei ani de la adoptarea legii care a ridicat imunitatea s-a ajuns ca primii judecători să fie condamnaţi. Se preconizează că impactul strategiei în cauză va fi resimţit în anul 2018.

Potrivit CNA, mai există încă doi factori care întârzie percepţia societăţii cu privire la combaterea corupţiei: constrângerile financiare pe care le întâmpină instuţiile care se ocupă de lupta cu corupţia şi neluarea deciziilor administrative în interiorul instituţiilor. CNA propune ca parlamentul să mai aloce încă 2 ani pentru adoptarea şi implementarea unei noi strategii.

Deputatul Eugen Carpov, membru al Partidului Popular European, consideră că strategia a fost implementată doar în proporţie de 55%.

Restanţele CNI

Centrului Naţional de Integritate are nevoie de o eficientizarea activităţii sale, a declarat Anatol Donciu, preşedintele CNI. Pentru aceasta este nevoie de ajustarea cadrului legislativ în ceea ce priveşte declaraţiile pe venit, a proprietăţilor şi a conflictelor de interes. Deşi proiecte au fost lansate public încă în 2013, acest pachet de legi nu a fost adoptat nici până azi. Acesta este compartimentul la care, potrivit lui Anatol Donciu, CNI are restanţe.

Corupţia sperie populaţia

În anul 2014, Barometrul Opiniei Publice, poziţiona corupţia pe locul patru printre cele mai mari provocări. Potrivit unui sondaj realizat recent de Institutul Republican Internaţional societatea este îngrijorată în primul rând de fenomenul corupţiei.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite