Cine sunt sportivii care vor reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Soci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performerii din lotul olimpic al Republicii Moldova au fost nevoiţi să se antreneze peste hotare, fiindcă în ţara noastră nu există pârtii speciale pentru biatlon, ski slalom şi sanie.

Pregătirile celor patru sportivi care vor reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, între 7 şi 23 februarie, au intrat în linie dreaptă. Austriacul Georg Lindner, care va concura la proba de slalom gigant, se antrenează acasă, schiorii moldoveni Alexandra Camenşcic şi Victor Pânzaru participă la Europenele de biatlon din Cehia, în timp ce sănierul român Bogdan Macovei, cotat cu cele mai mari şanse la un loc fruntaş din lotul nostru tocmai s-a întors de la Cupa Mondială de Sanie din Sigulda, Letonia.

„Am fost de multe ori întrebat de ce particip pentru Moldova. Contribuţia Moldovei e de aproximativ 20.000 de euro. Probabil, e puţin pentru alţii, dar pentru federaţia din Chişinău sunt costuri mari. Banii sunt folosiţi pentru cazare, transport, masă, sală şi antrenament, fără a achiziţiona o sanie nouă“, ne spune Bogdan.

Românul cu sanie albastră

Timp de zece zile, în lunile octombrie şi noiembrie, s-a antrenat pe pârtia olimpică de la Soci. Ştie că aşteptările moldovenilor sunt mari, însă recunoaşte că are parte şi de o concurenţă puternică.

„Competiţiile sunt, de obicei, câştigate de Germania, Rusia, Italia, Austria - ţări cu tradiţie şi tehnologie, unde sportivii au pârtii acasă. Ruşii au avut foarte multe stagii de pregătire la Soci, chiar şi o etapă de cupă mondială. Dar nu cred că vor excela, ştiind rezultatele pe care le au. Vom vedea cât de bine îşi cunosc pârtia“, susţine sănierul.

Bogdan Macovei va merge la Olimpiadă cu sania lui albastră. E un model de serie, nepersonalizat, fabricat în Letonia, cu care concurează de vreo trei ani. „ Fiecare pârtie are un profil aparte, iar săniile sunt modificate în funcţie de acest criteriu. Noi folosim acetona la curăţarea patinelor, dar nu o putem lua la Soci, din cauza măsurilor de securitate. Sper să avem acceptul organizatorilor şi să ne livreze acetona de care avem nevoie“, mai declară performerul originar din Vatra Dornei, care ieri şi-a sărbătorit ziua de naştere.

Fără piste de biatlon în ţară

Şi schioarea Alexandra Camenşcic s-a antrenat mai mult peste hotare, fiindcă în Moldova nu există un poligon de biatlon. „Pregătirea include tragerea din armă şi mersul pe schi, care ţine de rezistenţă. Un antrenament durează două ore, de câte două ori pe zi. Când mă aflu în străinătate, nivelul de pregătire este bun, dar în ţară n-avem nici jumătate din ce au sportivii din Europa. Îmi doresc din suflet să avem un traseu şi un poligon normal, fiindcă e o diferenţă mare să faci cross acasă şi să mergi la un concurs de ski“, spune sportiva noastră, care face ski de şase ani şi se antrenează, în paralel, pe pârtiile din Italia şi din Slovacia.

„Dintre cei patru sportivi din lotul nostru, Bogdan Macovei are şanse să se claseze printre primii 30 la proba în care concurează. În rest, ne va fi greu, fiindcă avem adversari foarte puternici“, ne explică Petru Bria, şeful Federaţiei de Schi şi Sanie din Moldova.

Echipament din Olanda

Preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, este mai optimist. „Sperăm să înregistrăm performanţe notabile. Bogdan Macovei are şanse să se încadreze în primii 20 la proba de sanie. Chiar şi în Top 10“, crede acesta.

Şeful CNO a mai spus că, de un an şi jumătate, sportivii din lot primesc câte o bursă de 1.500 de euro şi că vor avea asigurate toate condiţiile necesare pentru a face performanţă la Soci. „Echipamentul pentru ski alpin şi treningurile vor fi în nuanţe aprinse de albastru şi alb. Le-am primit ca sponsorizare de la Tittallon, o companie olandeză“, adaugă Nicolae Juravschi.

Potrivitul lui, cheltuielile pentru pregătirea şi deplasarea lotului naţional la Olimpiadă se ridică la circa 600.000 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite