Cine sunt cei şapte pretendenţi la şefia Procuraturii Generale a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Procurorilor a publicat lista cu cei şapte candidaţi care şi-au înaintat dosarele la concursul pentru funcţia de procuror general. Printre ei se numără Eduard Bulat, unul dintre adjuncţii procurorului general, precum şi ex-procurorul Anatolie Istrate, avocatul lui Gheorghe Petic, transmite IPN.

Pe lista candidaţilor care au depus cereri de participare, se numără şi ex-adjunctul procurorului general, procurorul Igor Popa. Un alt candidat este Roman Eremciuc, adjunctul procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, şef al Oficiului Centru.

Printre candidaţi sunt şi Maxim Gropa, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, dar şi Vsevolod Ivanov, procuror în Procuratura municipiul Chişinău, Oficiul Râşcani. De asemenea, la şefia Procuraturii Generale aspiră Ruslan Popov, procuror-şef al Secţiei analiză criminologică, avizare şi propuneri de legiferare din cadrul Direcţiei politici, reforme şi protecţia intereselor societăţii a PG.

În prezent este lansată procedura de verificare a candidaţilor potrivit rigorilor legii. Conform Regulamentului CSP, în termen de până la 20 de zile lucrătoare Consiliul Superior al Procurorilor va anunţa lista candidaţilor care au depus dosarele complete şi îndeplinesc condiţia de participare la concurs.

Funcţia de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Eduard Harunjen, la 11 iulie. Cu două zile mai devreme, Parlamentul a constatat neîntrunirea condiţiilor de numire a acestuia în funcţie.

Pe 9 septembrie, ziua în care CSP a anunţat concursul pentru selectarea procurorului general, premierul Maia Sandu a calificat decizia ca fiind o sfidare a aşteptărilor tuturor cetăţenilor. Şi aceasta pentru că, potrivit premierului, decizia a fost luată cu ignorarea tuturor iniţiativelor şi a demersurilor de a schimba modalitatea de alegere a procurorului general. „Au lansat acest concurs, chiar dacă există atât un proiect de lege, votat în prima lectură de Parlament, prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general, cât şi mai multe demersuri referitoare la reforma profundă a Procuraturii. Se pare că CSP aşa şi nu a înţeles că perioada în care puteau numi în calitate de procurori personaje corupte de genul Harunjen, Popa sau Beţişor a trecut. Acest Consiliu a arătat de nenumărate ori că se crede mai presus de orice lege şi mai presus de interesul naţional”, mai declarat atunci Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite