Cine este hackerul suedez căutat de FBI şi prins la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hackerul suedez Alex Yucel, în vârstă de 24 de ani, unul dintre autorii virusului Blackshades, se află acum în arest la domiciliu, în Republica Moldova.

Acesta aşteaptă decizia Curţii de Apel Chişinău privind extrădarea sa în SUA, unde urmează să fie judecat pentru crime cibernetice care au dus la producerea de daune în proporţii deosebit de mari. Potrivit oamenilor legii, Yucel s-a stabilit de mai multă vreme în Chişinău şi a coordonat de aici operaţiunile pentru programul său informatic, Blackshades.

„Cercetăm împreună cu colegii de la Poliţia de frontieră să vedem de când Alex Yucel a venit în Moldova. El şi-a cumpărat un apartament în sectorul Ciocana al Capitalei, unde locuieşte împreună cu prietena lui, cu care intenţiona să se căsătorească“, a declarat Natalia Golovco, şefa biroului de presă al Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

O licenţă de hacker, 650 de euro

În urma percheziţiilor desfăşurate la domiciliul lui Yucel şi în maşina acestuia, oamenii legii au ridicat mai multe echipamente de stocare a datelor. Hackerul utiliza serviciile de hosting ale unei firme moldoveneşti şi, prin intermediul softului Blackshades, spărgea parolele de pe diferite conturi electronice şi controla de la distanţă calculatoarele mai multor necunoscuţi. Astfel, putea vedea tot ce au respectivii în PC-urile personale şi chiar putea activa camerele web, pentru a urmări cum arată încăperile în care se aflau calculatoarele virusate. Utilizatorii care doreau să cumpere programul Blackshades pentru a urmări diverse victime, trebuiau să plătească în jur de 650 de euro pentru o licenţă, în contul lui Yucel.

Armă informatică în conflictul din Siria

Potrivit site-ului CitizenLab.org, în urmă cu doi ani, virusul dezvoltat de Alex Yucel a fost utilizat în timpul conflictului armat din Siria. Astfel, activiştii sirieni au cumpărat programul Blackshades, cu care au infectat calculatoarele liderului consiliului opoziţiei siriene, Burhan Ghalioun. Softul a generat link-uri video false, care instalau ulterior o aplicaţie ce fura toate parolele introduse de către membrii opoziţiei din Siria, pe Facebook, Skype şi YouTube. Totodată, acelaşi soft transforma calculatoarele victimelor în instrumente de spionaj audio şi video, prin microfoanele şi camerele web deja instalate pe aceste PC-uri.

Pentru distrugerea reţelei Blackshades, agenţii FBI au cercetat peste 1.900 de domenii web utilizate de către hackeri pentru controlul la distanţă al calculatoarelor şi au făcut peste 100 de arestări în 19 ţări din lume, printre care şi Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite