Chişinăul trebuie să se mişte repede în domeniul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte cât mai rapid Legea cu privire la gazele naturale şi cea privind energia electrică, pentru a putea dispune de sprijin financiar din partea Uniunii Europene în sectorul energetic.

Potrivit Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, ţara noastră s-a angajat  să  transpună în legislaţia naţională mai multe directive şi reglementări care să favorizeze dezvoltarea sectorului energetic şi să atragă finanţare europeană pentru dezvoltarea sectorului. Republica Moldova a rămas însă restanţieră la acest capitol, iar cele două legi, cu privire la gazele naturale şi energie electrică încă nu au fost adoptate în Parlament, ceea ce  îngheaţă, practic, sprijinul material european, se arată într-o analiză semnată de Iulian Groza, moderator de politici pentru integrare europeană de la Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE).

Republica Moldova trebuie să se grăbească

Autorul analizei arată că o parte din prevederile europene au fost armonizate cu legislaţia Republicii Moldova, total sau parţial până la 1 septembrie 2014, atunci când ţara a început să aplice provizoriu prevederile Acordului de Asociere. Totodată, termenii  limită  pentru  transpunerea  celorlalte directive  şi regulamentel UE rămase, expiră  în mare  parte  la  începutul  anului  2017, subliniază Iulian Groza.  

Potrivit experţilor, preocuparea  cheie  a  Republicii  Moldova  ar  trebui  să  fie realizarea angajamentelor  restante care ţin de sectorul gazelor naturale şi energiei electrice, pentru care termenul limită a expirat deja. Astfel, pe de o parte Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să urgenteze adoptarea celor două proiecte de legi cadru cu privire la gazele naturale şi energia electrică,  iar pe de altă  parte  Guvernul  trebuie  să grăbească  aprobarea legislaţiei secundare pentru implementarea acestora.

Echipament energetic învechit

Infrastructura  energetică a Republicii Moldova se confruntă cu două mari provocări. În primul rând, potrivit Strategiei Energetice, aproximativ  70-75% din echipamentul  energetic este depăşit, ceea ce duce la înregistrarea  pierderilor de energie la transportul de gaze naturale şi energie electrică, precum şi pierderi de energie termică. Soluţia acestei probleme ar  fi consolidarea interconexiunilor  de gaze naturale şi energie electrică cu piaţa Uniunii Europene, prin intermediul României, dar şi introducerea în amestecul de consum al energiei a până la 20% din energie din surse regenerabile către anul 2020, se arată în analiza IPRE.

Astfel, este strict necesar să fie finalizate proiectele de interconectare energetică cu Uniunea Europeană în baza studiilor de fezabilitate aprobate deja şi reluarea discuţiilor cu partenerii de dezvoltare în special cu România, Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru reconfirmarea şi reluarea suportului financiar necesar.

Ce conţine Legea cu privire la gazele naturale

Autorităţile moldoveneşti au elaborat, cu sprijinul Secretariatului Comunităţii Energetice, în anul 2014, un nou proiect de lege privind gazele naturale, care transpune directivele Uniunii Europene. Cu o întârziere de un an, Guvernul Republicii Moldova a reuşit să aprobe proiectul, însă legea nu a fost adoptată de Parlament, astfel depăşindu-se termenul limită de implementare a acesteia.

Noul  proiect  de lege transpune integral toate definiţiile, obiectivele şi principiile generale, prevăzute în acquis-ul Uniunii Europene privind gazele naturale. Proiectul de lege defineşte în mod clar procesul de organizare şi funcţionare a sectorului gazelor naturale, principiile de acces la piaţă, criteriile şi procedurile aplicabile privind acordarea licenţelor pentru activităţile de transport, distribuţie, furnizare şi depozitare în sectorul gazelor naturale.

Prevederile Legii energiei electrice

Tot cu suportul Uniunii Europene a fost elaborată o nouă Lege cu privire la energia electrică. Proiectul a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova, dar şi în acest caz, Parlamentul întârzie adoptarea acesteia. Proiectul de lege cu privire la energia electrică are ca scop transpunerea deplină a normelor de producere, furnizare,  transport  şi  distribuţie  a  energiei  electrice,  protecţia consumatorilor casnici  şi  non-casnici, asigurând  o piaţă competitivă,  precum şi a normelor transparente  conexe la organizarea  şi funcţionarea sectorului energiei electrice.

Republica Moldova trebuie să-şi respecte angajamentele faţă de UE

„În perioada anilor 2012-2015, Moldova a depus eforturi importante pentru crearea premiselor de diversificare a surselor de aprovizionare cu surse alternative de gaze naturale şi energie electrică. Printre acestea se numără construcţia gazoductului de interconectare Iaşi-Ungheni, dar pentru a beneficia de capacitatea maximă a acestuia, este importantă finalizarea celei de-a doua faze a proiectului până în 2018”, spune Iulian Groza. Totodată, este foarte important de valorificat suportului promis de Uniunea Europeană şi instituţiile financiare europene. Însă, provocarea de bază este, că acest sprijin financiar în prezent este practic îngheţat şi ar putea fi reluat doar în cazul în care ţara noastră îşi implementează angajamentele stabilitae în Acordul de Asociere.

Dependenţa energetică totală

Potrivit autorilor studiului, Moldova este dependentă de importurile de energie în proporţie de 96%, în special din Rusia (gaze naturale) şi Ucraina, precum şi livrările din regiunea transnistreană (energie electrică). Infrastructura energetică de asemenea, reprezintă o provocare importantă, constatând că aproximativ 75% din echipamentul energetic din ţară este învechit. Aceasta contribuie la înregistrarea pierderilor de energie. Moldova nu dispune de depozite subterane de stocare a gazelor naturale şi depinde în mare măsură de livrările de gaze naturale din Rusia. În prezent, producţia internă de gaze naturale şi importurile alternative acoperă mai puţin de 1%, precizează experţii IPRE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite