Chişinăul cere oficial retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Declaraţia adoptată de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Parlamentul de la Chişinău a aprobat cu 61 de voturi Declaraţia privind retragerea trupelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Deputaţii socialişti au contestat, menţionând că decizia în cauză va afecta relaţiile cu Federaţia Rusă şi cu regiunea transnistreană, fiind „o provocare geopolitică”. Ei au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului, în semn de protest.

Declaraţia a fost semnată de deputaţii PDM, PPEM, PLDM şi PL şi menţionează poziţia Parlamentului vizavi de staţionarea continuă a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană. Întărirea prezenţei trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova constituie o încălcare a prevederilor constituţionale, în special ce ţin de independenţa, suveranitatea şi neutralitatea statului, dar şi o încălcare a dreptului internaţional, se spune în Declaraţie. Parlamentul consideră că menţinerea trupelor şi a unui volum mare de muniţii şi arme militare reprezintă o ameninţare constantă la adresa stabilităţii regionale. Ca urmare, invită mediatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să iniţieze discuţii politice privind transformarea actualului mecanism de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

Legislativul face apel către Federaţia Rusă să finalizeze procesul de retragere a muniţiilor şi armamentului militar de pe teritoriul Moldovei în conformitate cu principiile dreptului internaţional. De asemenea, cere Guvernului şi preşedintelui ţării să promoveze prin orice mijloace adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU de retragere a forţelor militare ilegale de pe teritoriul Republicii Moldova.

Socialiştii au părăsit sala, comuniştii au lipsit cu desăvârşire

Comuniştii au lipsit de la şedinţa legislativă, iar socialiştii au părăsit sala în semn de protest, înainte de adoptarea declaraţiei prin care se cere retragerea trupelor ruse din Transnistria.

„Acest proiect este o provocare împotriva încercărilor de a remedia situaţia şi relaţiile cu Transnistria, întreprinse de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Este absolut inoportun şi considerăm că acest proiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi. În cazul în care veţi insista, fracţiunea PSRM în semn de protest va părăsi sala”, a declarat socialistul Vlad Bătrîncea.

Liderul PDM, Marian Lupu, a explicat că această declaraţie nu reprezintă în niciun caz o incitare sau o provocare pentru Rusia.

„Astăzi se împlinesc 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană şi, de altfel, a fost pus baza juridică pentru încetarea acţiunilor armate şi sângeroase. Respectiv, este un apel, o declaraţie, o luare de atitudine politică. Atrag atenţia, nu este lege...”, a precizat Marian Lupu.

Curtea Constituţională de la Chişinău s-a pronunţat din luna mai pe această problemă, declarând neconstituţională prezenţa trupelor ruse în Transnistria.

Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari ruşi din Transnistria, însă în ciuda angajamentelor luate în faţa comunităţii internaţionale, Moscova a menţinut în zonă un contingent de soldaţi şi armament. Rusia a trimis aşa-numite forţe de menţinere a păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după conflictul izbucnit între Tiraspol şi Chişinău în anii '90.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite