Cele mai bune locuri de pescuit în Moldova
0
Cele mai bune locuri de pescuit în Moldova sunt cunoscute doar de cei care practică această activitate regulat. Probabil, unii dintre ei cunosc locuri concrete care nu îi lasă cu mâinile goale atunci când se întorc acasă de la pescuit.
Despre cele mai bune locuri de pescuit în Moldova se discută atât iarna, cât şi vara. Fie că este vorba despre un lac sau despre un râu, pescuitul rămâne îndeletnicirea preferată pentru cei cu multă răbdare şi tact.
Cele mai bune locuri de pescuit în Moldova. Râul Nistru
„Aflându-mă la socri la nici 500 m de Nistru (aproape de delta acestuia, la graniţa Republicii Moldova cu Ucraina) am mers la pescuit... Ce a urmat m-a convins că, întra-devăr, pescuitul la peşte mare cu lanseta trebuie încercat. Cel mai mare peşte în acele zone este somnul, lucru întărit de o captură de 106 kg acum câteva luni”. Această experienţă aparţine unui cetăţean român, aflat în vizită în Republica Moldova, impresionat de ce a pescuit în râul Nistru, experienţă împărătşită pe un forum specializat.
Potrivit Legii cu privire la fondul piscicol, pescuit şi piscicultură, râul Nistru este unul din locurile în care se permite pescuitul. Cu toate acestea, există mai multe porţiuni unde acest lucru este interzis. Astfel, este interzis pescuitul pe tot parcursul anului: la 500 m în amonte şi în aval de podurile de peste fluviul Nistru şi râul Prut; în sectoarele de la satul Naslavcea pe o distanţă de 10 km în aval şi de la barajul lacului de acumulare Dubăsari pînă la podul Chişinău-Poltava; pe sectorul în amonte de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la km 380 etc.
În anul 2012, râul Nistru s-a îmbogăţit cu 20 de tone de peşte, după ce Ministerul Mediului a adus peste 51 de mii de peşti, prin lacul de acumulare Dubăsari. Era vorba despre patru specii, inclusiv crap şi novac. Autorităţile sperau ca aceste specii să se înmulţească.
Cele mai bune locuri de pescuit în Moldova. Râul Prut
Sezonul de pescuit pe râul Prut se deschide deobicei vara. Atunci, se practică pescuitul sportiv-recreativ şi de amator. Dacă undiţele sunt pregătite, atunci pescarii trebuie doar să se asigure că au toate ştampilele puse pe permisul de pescuit. În anii trecutiţi, acesta putea fi obţinut contra sumei de 300 de lei. Pescarii pensionari plăteau jumătate din preţ.
Cele mai frecvente specii de peşte întâlnite în Prut sunt cele răpitoare, cum ar fi ştiuca, şalăul sau somnul. Pe 10 ianuarie 2012, un unghenean a prins în Prut un somn gigant, cu o lungime de 2,4 metri şi o greutate de 72 de kilograme.
Cele mai bune locuri de pescuit în Moldova. Lacurile private
Ferma piscicolă Pripiceni-Răzeşi oferă servicii în Moldova pentru cei mai adevăraţi bărbaţi, amatori ai pescuitului. Pe teritoriul gospodăriei, care se specializează pe producerea şi reproducerea crapului, amurului mare şi şalăului, s-a construit un complex de rezervoare pentru un carp-fishing exclusiv – pescuitul sportiv, care se desfăşoară după principiul „ai prins – ai lăsat”, scrie allmoldova.com. Aici se găsesc peşti sănătoşi şi mari, special pentru pescuitul profesional. Ei sunt hrăniţi cu cea mai bună hrană, creată din produse ecologice. Greutatea unui peşte poate ajunge până la 16 kilograme. Pe lângă crap, aici mai pot fi prinşi somni sau ştiuci.
Cele mai bune locuri de pescuit în Moldova. Lacurile din jurul Chişinăului
Amatori ai pescuitului există şi în capitală, iar acest lucru nu înseamnă că nu îşi pot practica „meseria”. În jurul municipiului Chişinău există câteva lacuri articificiale în care pescuitul poate fi practicat. Chiar dacă rezultatul nu pare a fi de cele mai multe ori unul bun, printre peştii prinşi găsindu-se specii mici, pentru amatori contează timpul petrecut în afara rutinii cotidiene.
Printre aceste locuri se numără lacurile de la Dănceni, Răzeni (Ialoveni), Cimişeni şi Bălţata (Criuleni), Romăneşti (Străşeni) sau Pădureanca (Străşeni) etc.