Ce spune expertul economic Alexandru Fala despre deprecierea leului moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
schimb valutar IPN

Tendinţa de depreciere a leului în raport cu principalele valute este o continuare a tendinţelor de pe parcursul anului trecut. În condiţiile în care, anul curent, se aşteaptă o inflaţie foarte mică, fapt ce înseamnă o creştere foarte mică a preţurilor, această depreciere este cumva binevenită. Şi chiar dacă va persista o anumită depreciere a leului, acest lucru nu va afecta semnificativ nivelul preţurilor.

Contactat de IPN, Alexandru Fala, economist de la Centrul Expert-Grup, explică faptul că unul din principalele riscuri ale deprecierii leului ţine de faptul că induce o scumpire a bunurilor. Respectiv, bunurile importate devin mai scumpe, fiind vândute şi pe interior mai scump. În opinia sa, în momentul în care ne aşteptăm la o accelerare foarte lentă a inflaţiei, această depreciere nu afectează puternic, nu creează riscuri serioase şi poate chiar este favorabilă.

Alexandru Fala a menţionat că deprecierea leului moldovenesc nu este determinată de nişte factori interni. În Republica Moldova, cursul oficial este, de fapt, rata leului faţă de dolar, iar cursul faţă de celelalte valute se determină deja în funcţie de această rată oficială şi cotaţiile internaţionale faţă de dolar. Pentru a afla cursul oficial al leului faţă de euro, întâi se ia cursul leului faţă de dolar şi se ia de pe pieţele internaţionale cursul dolarului faţă de euro sau invers. În funcţie de aceste două variabile, se face cursul leului faţă de euro şi nu doar, dar şi faţă de celelalte valute.

Economistul spune că actuala depreciere a leului faţă de valute avantajează cetăţenii care primesc bani din străinătate. Şi aceasta pentru că iau mai mulţi lei atunci când convertesc banii primiţi.

Categoriile afectate sunt cei care trebuie să facă plăţi în euro. De exemplu, fac economii în lei, dar vor să-şi procure o maşină sau un apartament în euro. În acest caz, există riscul ca persoanele respective să nu mai poată cumpăra suma de euro ţintită din banii adunaţi, ci să mai fie nevoie să pună bani deoparte sau să împrumute. 

De asemenea, deprecierea afectează importatorii, care trebuie să achite o sumă mai mare pentru bunurile procurate din afară.

Alexandru Fala a menţionat că, în general, pentru Moldova chiar ar fi binevenită o anumită depreciere. Întrucât preţurile la noi cresc mai repede ca în alte state şi de multe este şi o apreciere a leului faţă de alte valute, acest lucru face ca bunurile moldoveneşti să fie mai scumpe ca bunurile din alte state. Şi acest lucru nu este tocmai benefic pentru producătorii naţionali. Cursul real este un indicator al competitivităţii produselor noastre. Şi această depreciere ajută ca produsele moldoveneşti să fie mai ieftine pe exterior.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite