Ce scenariu pregăteşte Igor Dodon ca să ducă Republica Moldova definitiv sub controlul forţelor proruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova
Igor Dodon, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova

Învins categoric în prezidenţialele din 15 noiembrie de mobilizarea fără precedent a diasporei moldoveneşti din UE, preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, este pregătit să riposteze pe măsură, aşa încât puterea să nu mai scape din mâinile forţelor proruse de la Chişinău.

După ce în primul tur al prezidenţialelor Igor Dodon a numit diaspora „electoral paralel”, pentru că votează altfel decât se votează în interiorul Republicii Moldova, iar după alegeri a declarat că există probe că diaspora a fost adusă în mod organizat la vot, pe 20 noiembrie, Igor Dodon a menţionat că diaspora altor ţări nu are drept de vot, încercând subtil să sugereze că nu ar fi o idee rea şi în cazul Moldovei. Înţelegând că asemenea afirmaţii ar stârni o revoltă în diasporă, dar şi în rândul opoziţiei, Igor Dodon a precizat că aceasta nu este o propunere şi pentru Moldova, ci doar un fapt care se întâmplă în alte state.

Totuşi, Igor Dodon a vorbit şi despre planul său care ar putea trece în Republica Moldova. Mai exact, Igor Dodon a subliniat că în Federaţia Rusă există circa 400.000 de moldoveni, prin urmare aceştia reprezintă un potenţial electoral enorm. În acest sens, Dodon a spus că odată ce va reveni în fruntea Partidului Socialiştilor, va lucra în direcţia care presupune mobilizarea electoratului din Rusia. Potrivit lui, nu este întâmplător că diaspora din UE s-a mobilizat fără precedent. Dodon consideră că s-a lucrat foarte bine cu moldovenii din UE, prin diferite proiecte. Dodon este convins că la următoarele alegeri în Federaţia Rusă ar putea ieşi 200.000 de moldoveni la vot.

„La următoarele alegeri, care vor fi ele - parlamentare sau prezidenţiale, va fi o mobilizare foarte mare şi în Federaţia Rusă. Eu cred că acolo sunt rezerve să iasă 100-200 mii de oameni”, a declarat Igor Dodon în emisiunea sa de pe Facebook.

Ulterior, în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova, Igor Dodon a accentuat că va pleda în continuare pentru implementarea votului electronic, proiect despre care vorbeşte şi opoziţia de la Chişinău ca despre o necesitate stringentă, în contextul în care la toate alegerile, la secţiile de votare din UE, mii de cetăţeni stau la cozi ore în şir pentru a putea vota.

În timp ce ideea votului electronic aparent avantajează partidele proeuropene, Igor Dodon a vorbit, în premieră, despre o altă latură a acestei iniţiative. Igor Dodon spune că prin intermediul votului electronic vor putea vota alegătorii din Transnistria, care, potrivit lui, sunt circa 200.000. Totodată, de această opţiune vor beneficia şi moldovenii din Rusia. În total, Dodon vorbeşte despre un potenţial de circa 600.000 de voturi ale unor cetăţeni proponderent cu viziuni proruse. În opinia sa, în UE, nu există mai mult de 300.000 de voturi.

În cadrul turului doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova au votat 52,8% din alegătorii cu drept de vot - 1.650.131 de voturi exprimate. O mobilizare fără precedent a avut loc în diaspora, acolo unde au votat circa 262.740 de moldoveni, dintre care 245.605 au votat pentru Maia Sandu.

Maia Sandu a obţinut 943.486 de voturi (57,75%), iar Igor Dodon 690,139 de voturi (42,25%).

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri