Căruţa negocierilor pentru crearea unui nou Guvern la Chişinău s-a urnit din loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carul negocierilor pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare la Chişinău pentru învestirea unui guvern proeuropean s-a pornit din loc, însă nu a mers mult. Primele întâlniri separate dintre PLDM cu PL, PD şi „grupul Leancă” au avut loc la invitaţia PLDM, după ce acesta a decis că vrea să reia negocierile cu foştii aliaţi. Părţile au însă opinii diferite ce vizavi de maniera negocierilor şi modul de guvernare al Republicii Moldova.

La discuţiile de ieri, Partidul Liberal Democrat din Moldova a propus trei principii de desfăşurare a negocierilor pe care le-au identificat luni în cadrul şedinţei Consiliului Politic Naţional. Este vorba despre eliberarea de sub control politic a instituţiilor independente, de desemnarea unui premier neafiliat politic şi de începerea negocierilor de la varianta zero.

Premier apolitic, o condiţie dificlă

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, şi deputatul neafiliat Iurie Leancă au declarat că în general sunt de acord cu negocierile de la zero şi depolitizarea instituţiilor de stat, însă s-au declarat împotriva unui premier apolitic, fiecare venind cu argumentele sale.

„Un guvern cu prim-ministru apolitic şi cu miniştri politic este un Guvern politic şi Guvernul promovează politici, după cum v-am mai spus. Şi atunci dacă vine o candidatură din partea PLDM, este politic sau nu?! La fel e şi cu oricare alte partide (...) Eu ţin cont de practica europeană şi de ceea ce înseamnă democraţia. Democraţia sprijină partidele politice, iar partidele politice îşi asumă actul guvernării şi sunt votate de către alegător”, a declarat Mihai Ghimpu menţionând că urmează să mai revină la acest subiect.

La rândul său, Leancă a menţionat că un premier apolitic nu va reuşi să lucreze într-o manieră mult mai eficientă, să aibă permanent sprijin politic, să se axeze nu doar pe actul guvernului, ci pe actul guvernării per ansamblu, adică instituţiile regulatorii sau reforma justiţiei. „Nu poţi pune un tehnocrat în fruntea Guvernului şi el să se ocupe doar de anumite lucruri, iar ceilalţi politicieni să se ocupe de justiţie sau de reforma instituţiilor de reglementare. Aşa ceva nu există. Ne-au spus-o şi partenerii europeni că un Guvern de acest gen este fără putere şi nu este un instrument eficient pentru a realiza succese”, a afirmat deputatul neafiliat.

Democraţii vor discuţii în format larg

În cazul întâlnirii liberal-democraţilor cu PD lucrurile au stat cel mai rău. Cei din urmă au refuzat să aibă discuţii de fond pe subiectele propuse de PLDM insistând ca grupul Leancă, PL, PD şi PLDM să se aşeze toţi la aceeaşi masă de negocieri unde să se abordeze orice subiect.

„Poziţia PD se bazează pe două aspecte mari şi importante. Întâi de toate noi am propus ca dialogul pe fond să se producă fără condiţii, fără precondiţii, exact aşa cum au fost şi sugestiile unor colegi de-ai noştri din familiile politice europene. Doi: în acest context am transmis un mesaj colegilor de la PLDM că începând cu ziua de mâine (miercuri – n.r.) să ne aşezăm la discuţii la nivelul tuturor partidelor proeuropene”, a spus liderul PD, Marian Lupu.

Streleţ, dezamăgit

La rândul său, după această întâlnire Valeriu Streleţ s-a arătat dezamăgit că nu a reuşit să atingă prea multe obiective de clarificare a situaţiei curente cu reprezentanţii PD. „Obiectivul nostru a fost să încercăm să obţinem fie un răspuns, fie un termen în care poate fi obţinut acest răspuns, în primul rând pe scopul de a scoate din dependenţă politică şi partinică instituţiile statului care prin statutul lor trebuie să fie independente. Nu am primit nici un răspuns - nici pe subiectul legat de concepţia unui premier neafiliat politic şi pe un Guvern care urmează să fie creat cu participarea acestui prim-ministru, nici un răspuns referitor la abordarea principiului variantei zero în crearea unei noi guvernări”, a precizat Streleţ.

Preşedintele interimar al PLDM a declarat astfel că urmează să informeze organele de conducere ale partidului şi să convină asupra unei ore la care să se întâlnească cu toate celelalte partide într-un format lărgit pentru a-şi reitera din nou obiectivele stabilite.

Ce spun analiştii despre decizia PLDM

Decizia luată luni de către PLDM de a începe dialogul cu fostele partide partenere de coaliţie este văzută de către analistul politic Anatol Ţăranu ca fiind una corectă şi care avantajează formaţiunea. Acesta crede că decizia îi lipseşte pe oponenţii PLDM de argumentul că partidul ar acţiona consecvent împotriva formării unei majorităţi parlamentare proeuropene şi a unui Guvern proeuropean. „Iată că PLDM-ul, reiterând condiţiile pe care le-a înaintat anterior, dar acuma revenind la masa de negocieri îi lipşeşte pe cei de la PD de acest argument. În acelaşi timp, poziţia PLDM-ului rămâne intactă în ceea ce priveşte condiţiile pe care le-a înaintat şi aceste condiţii de fapt vin să susţină ideea că PLDM-ul pledează pentru destructurarea reală a sistemului oligarhic din Republica Moldova, lucru care, să-i spunem aşa, nu poate să nu fie întâlnit cu simpatie de către opinia publică”, a declarat Anatol Ţăranu.

Analistul a menţionat că, acum, PD este pus într-o situaţie mai complicată decât era până acum, fiindcă acum nu mai poate să spună că PLDM blochează procesul negocierilor şi trebuie să găsească alte argumente pentru a nu accepta condiţiile PLDM. Ţăranu a afirmat că prin această decizie PLDM-ul a scos mai tare în evidenţă faptul că PD-ul stă la straja sistemului oligarhic din Republica Moldova şi că nu doreşte că acest sistem oligarhic să fie răsturnat.

PLDM trebuie să insiste pe condiţiile sale

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroşie susţine la rândul său că, prin declaraţiile din ultimul timp, Marian Lupu a încercat să prezinte decizia PLDM de a participa la negocieri drept una luată sub presiunea exercitată din exterior şi crede că PLDM trebuie să insiste pe condiţiile pe care le-a înaintat.

„Condiţiile pe care le înaintează PLDM sunt încercări de soluţionare a problemelor cu care se confruntă ţara în prezent, în mare parte şi din cauza PD. Cred că ar fi important ca şi PD, şi PL, care se manifestă ca un satelit al democraţilor, să-şi revadă în mod real poziţiile şi să se gândească bine la condiţiile pe care le prezintă PLDM. Ultimele evoluţii din Ministerul Educaţiei, spre exemplu, arată că venirea Partidului Liberal la guvernare este catastrofală pentru reformele din unele domenii”, crede Barbăroşie.

Arcadie Barbăroşie a menţionat că acţiunile pe care le va întreprinde PLDM în continuarea vor arăta consecvenţa şi fermitate cu care formaţiunea îşi va menţine poziţiile în ai fi respectate principiile de negocieri înaintate. „PLDM a lucrat până acum cu mâinile legate şi acum o să vedem în ce măsură domnul Streleţ şi-a dezlegat mâinile şi în ce măsură partidul său încearcă să se detaşeze de interesele pe care le promova fostul şef, Vlad Filat”, concluzionează directorul IPP.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite