Discuţii pentru un nou Guvern la Chişinău. Grupul Leancă, împotriva unui premier apolitic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă pledează pentru un premier din rândurile partidelor. FOTO: captură privesc.eu
Iurie Leancă pledează pentru un premier din rândurile partidelor. FOTO: captură privesc.eu

Reprezentanţii PLDM şi deputaţii neafiliaţi din grupul Leancă au avut astăzi primele discuţii referitoare la posibilitatea desfăşurării unor viitoare negocieri pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou Guvern. Liderii celor două formaţiuni au declarat că în general au poziţii similare, mai puţin, însă, în ceea ce priveşte ideea unui Guvern tehnocrat.

În urma discuţiilor, Iurie Leancă a declarat că grupul său este de acord cu propunerile PLDM de începere a negocierilor de la varianta zero şi cu depolitizarea instituţiilor responsabile de asigurarea supremaţiei legii şi de lupta împotriva corupţiei, însă a declarat că nu este de acord cu ideea unui premier apolitic.  

”Pornim de la ideea că este extrem de important ca viitorul prim-ministru să fie un politician cu mandat din partea fracţiunii parlamentare, cu încredere din partea majorităţii parlamentare, dar am spus că în acest moment prima şi cea mai importantă provocare este să ne axăm pe crearea acestei majorităţi (...) Din punctul nostru de vedere un premier apolitic nu va reuşi să lucreze într-o manieră mult mai eficientă, să aibă permanent sprijin politic, să se axeze nu doar pe actul guvernului, ci pe actul guvernării per ansamblu, adică ceea ce înseamnă instituţii regulatorii, ceea ce înseamnă reforma justiţiei. Nu poţi pune un tehnocrat în fruntea Guvernului şi el să se ocupe doar de anumite lucruri, iar ceilalţi politicieni să se ocupe de justiţie sau de reforma instituţiilor de reglementare. Şi ne-au spus-o şi partenerii europeni că un Guvern de acest gen este fără putere şi nu este un instrument eficient pentru a realiza succese”, a declarat liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă.

La acest subiect, preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a reiterat faptul că formaţiunea sa pledează pentru un premier tehnocrat şi a declarat că speră că acest lucru să fie rediscutat pentru a putea aduce noi argumente în favoarea acestei idei.

”Susţinem ferm în continuare că viitorul prim-ministru nu trebuie să aibă afiliere de partid şi trebuie să fie liber în acţiunile sale şi să-şi creeze o echipă guvernamentală, fie şi din candidaţi delegaţi de partide, dar să aibă libertatea de a spune ultimul cuvânt referitor la aceşti candidaţi (...) Sper să reuşim să discutăm mai profund acest subiect, să aducem argumente, să explicăm că Republica Moldova are nevoie de un argument forte astăzi, de un nou început în aşa mod ca viitorul prim-ministru să fie din start o nouă speranţă pentru cetăţenii Republicii Moldova şi să nu să se asocieze cu nici unul din partidele care au fost la guvernare până în prezent”, a precizat Streleţ.

Acesta a menţionat că speră că după consultările cu Partidul Democrat să se reuşească ca la următoarea rundă să se aşeze la masa de negocieri toate partidele împreună, subliniind că acest lucru depinde foarte mult de poziţia pe care o va adopta PD.

Întâlnirea dintre reprezentanţii Partidului Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Democrat din Moldova se desfăşoară în acest moment la sediul Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite