Carnegie Europe: pe 12 februarie R. Moldova şi-a împuşcat un picior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Leanca 2 nu a fost votat pe 12 februarie
Guvernul Leanca 2 nu a fost votat pe 12 februarie

Nu e nimic mai rău decât să te împuşti în picior. Asta a făcut Republica Moldovape 12 februarie, prin coincidenţă este aceeaşi zi când liderii Franţei, Germaniei Rusiei şi Ucrainei au negociat la Minsk încetarea focului în estul Ucrainei, se arată într-o analiză realizată de către centrul Carnegie Europe.

Potrivit Carnegie Europe, gâlceavă neîntreruptă în rândul partidelor pro-europene reprezintă un avantaj pentru partidele pro-ruse din Moldova, tocmai în perioada în care Republica Moldova trebuie să implementeze Acordul de Asociere semnat cu UE la 27 iunie, 2014. 

Centrului de analiză relatează că Legislativul R. Moldova nu a votat cabinetul propus de către actualul prim-ministru în exerciţiu Iurie Leancă, după două luni de la alegerile parlamentare. Din noiembrie 2014, principalele partide politice nu au făcut altceva decât să se certe cu privire la componenţa Guvernului, dar şi pe marginea altor probleme, scrie carnegieeurope.eu.

Leancă, cel care a şi-a prezentat miniştri Parlamentului, nu a reuşit să obţină voturile de la comunişti şi de la foştii aliaţi, Partidul Liberal.

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere economică şi politică la UE în pofida presiunii imense depuse de către Rusia, care a ameninţat să taie aprovizionarea cu gaze naturale şi impunerea restricţiilor de intrare în Rusia pentru migranţii muncitori din Republica Moldova. 

Leancă a declarat că votul parlamentarilor „ridică întrebări cu privire la funcţionalitatea” Acordului de Asociere. Problema R. Moldova este capacitatea partidelor pro-europene să rămână unite, să îmbrăţişeze reformele şi să radieze corupţia care afectează sfera politică a statului. 

Cu un conflict îngheţat susţinut de Rusia în regiunea separatistă Transnistria, Republica Moldova nu mai are luxul de a bloca reformele. Cu toate acestea, aste este ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, spre nemulţumirea Europei. Această frustrare este împărtăşită de societatea civilă moldovenească, ale cărei eforturi de a stopa corupţia în sistemul justiţiei, bancar şi media s-au spulberat. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite