Blocaje la sistemele de transfer rapid de bani din Rusia şi statele CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După prăbuşirea sistemului de transferuri rapide Migom, administrat de European Trust Bank din Moscova, mai multe bănci din statele CSI pun la îndoială fiabilitatea şi altor sisteme de acest fel din Rusia.

Potrivit agenţiei RBK, pierderile directe ale băncilor din spaţiul CSI se ridică deja la 50 de milioane de ruble (un milion de euro). Uzpromstroybank, una dintre cele mai mari instituţii financiare din Uzbekistan, chiar a trimis în adresa a nouă cele mai mari sisteme de transfer de bani din Rusia o scrisoare deschisă cerând garanţii bancare sau deschiderea unor depozite de asigurare a plăţilor.

În condiţiile în care anual din Rusia sunt transferate circa 23 de miliarde de dolari, suma garanţiilor ar putea urca la câteva sute de milioane de dolari.

Agenţia rusă RBK susţine şi bănci din Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan şi Kîrgîzstan şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu sistemele de transfer rapid ruseşti.

„Situaţia este agravată de retragerea în lanţ a licenţelor mai multe instituţii financiare din Rusia, iar băncile partenere sunt nevoite să-şi analizeze cu atenţie relaţia lor cu sistemele de plăţi“, a declarat reprezentantul sistemului Zolotaya Korona, citat de RBK.

BNM monitorizează situaţia

Şi Banca Naţională a Moldovei a anunţat că monitorizează permanent activitatea băncilor licenţiate în cadrul sistemelor de remitere de bani şi susţine că nu au parvenit plângeri din partea clienţilor băncilor participante la sistemul Migom.

„În prezent, patru dintre cele zece bănci licenţiate din Republica Moldova care activează în cadrul sistemului de remitere de bani Migom au luat decizia de a înceta activitatea în cadrul sistemului. Celelalte şase au sistat temporar acest serviciu de transfer, fapt despre care au fost informaţi şi clienţii băncilor respective“, se spune într-un comunicat al BNM.

În acelaşi timp, în contextul situaţiei create în activitatea sistemului Migom, Banca Naţională a solicitat băncilor să întreprindă măsurile necesare „pentru evitarea expunerii la riscuri şi protejării utilizatorilor serviciilor de remitere de bani“.
Potrivit unor surse din sistemul bancar, în ultimele zile ar fi apărut probleme şi în activitatea sistemului PrivatMoney din Ucraina.

Lider pe piaţa transferurilor de bani din Rusia în statele CSI este sistemul Zolotaya Korona, cu o cotă de circa 50-60%. Acesta este urmat de Contact, Western Union, Unistream şi Lider.

Circa 68% din valoarea transferurilor de bani de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare provin din Rusia.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite