Cifra care demonstrează cât de dependentă este Moldova faţă de Rusia
0Circa 1,1 miliarde de dolari, adică 68% din transferurile băneşti din străinătate în ţara noastră, în anul 2013 au provenit din Federaţia Rusă, anunţă Banca Naţională a Moldovei.
În anul 2013 volumul total al transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit circa 1,61 miliarde de dolari, cu 7,7% mai mult comparativ cu anul 2012. Circa 89,0% din ele au fost efectuate prin sisteme de transfer internaţional de bani fără deschiderea conturilor bancare, iar restul – prin virament în conturi.
Fiecare al şaptelea dolar din zece vine din Rusia
Potrivit BNM din punctul de vedere al provenienţei geografice, transferurile de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice au avut următoarea distribuţie: transferurile din Rusia au constituit 68% (în creştere cu 2,4 puncte procentuale în comparaţie cu anul 2012), ajungând astfel la circa 1,1 miliarde de dolari.
Cifra denotă dependenţa excesivă pe care o are Republica Moldova faţă de piaţa rusească. Pentru comparaţie remitenţele din Italia au avut o cotă de 9,3% (în creştere cu 0.2 puncte procentuale), din Israel – 6,3% (în creştere cu 0.9 puncte procentuale), din SUA – 4.8% (în decreştere cu 0.1 puncte procentuale), din Franţa – 1,3% (aceeaşi pondere ca şi în anul 2012). Banca centrală menţionează că transferurile din aceste cinci ţări reprezintă 89,7% din total.
Banca Naţională a Moldovei atrage atenţia asupra faptului că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetăţenilor Republicii Moldova ce lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale, precum: pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, diverse contribuţii primite de persoane fizice de peste hotare. Statisticile nu includ transferurile efectuate prin intermediul băncilor din raioanele din partea stîngă a Nistrului, ceea ce face dificilă compararea statisticii BNM cu statistica altor ţări.
Peste 700.000 de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de experţii locali. Potrivit Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în Rusia actualmente sunt angajaţi cu contract oficial de muncă peste 50.000 de moldoveni, iar alţi 49.000 activează în bază de patente.
Serviciul Federal de Migraţiune din Rusia a anunţat recent că circa 21,500 de cetăţeni ai Republicii Moldova au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar alţi 288.000 au fost incluşi în grupul de risc.