Autorităţile vor 7 miliarde de lei ca să reducă numărul de decese şi îmbolnăviri cardiovasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii va prezenta astăzi Guvernului Programul Naţional de Combatere a maladiilor cardiovasculare pentru anii 2014 – 2020.

Documentul conţine mai multe măsuri care ar urma să reducă numărul de îmbolnăviri. Deocamdată, în Republica Moldova numărul persoanelor afectate de maladii cardiovasculare este aproape dublu în comparaţie cu media globală. Implementarea programului va costa autorităţile aproape peste 7 miliarde de lei, relevă E-Sanatate.md.

Maladiile cardiovasculare provoacă anual decesul a peste 20 de mii de moldoveni, iar numărul celor care sunt afectaţi este în creştere. Dacă în anul 2011 erau înregistraţi aproape 472.000 de bolnavi, atunci în 2012 numărul acestora a depăşit cifra de 500.000 de persoane. Povara principală o constituie cardiopatia ischemică, cu forme acute şi cronice, adică sindrom coronarian acut, infarct miocardic, tulburări de ritm, angor pectoral, insuficienţă cardiacă. Numărul bolnavilor cu angiopatii periferice obliterante care necesită a fi revascularizaţi pe cale intervenţională a depăşit 2.400 cazuri.

De asemenea, numărul copiilor care se nasc cu malformaţii cardiace congenitale este mare şi ajunge la aproximativ 500-700 copii, jumătate dintre care decedează în primul an de viaţă, restul – rămânând infirmi.

Totodată, numărul persoanelor care suferă de o dizabilitate din cauza unei maladii cardiovasculare ajunge la 20 la sută din numărul total de persoane cu dizabilităţi. Aceasta cifră ar fi cu mult mai mică, dacă bolnavii ar beneficia de metode invazive de chirurgie cardiovasculară. Aceasta ar permite ca aproape 55 la sută (aproximativ 1.500 de bolnavi) anual să fie excluşi din rândul persoanelor cu dizabilitate.

În consecinţă, Ministerul Sănătăţii îşi propune să reducă numărul de îmbolnăviri, dar şi de dizabilitate din cauza maladiilor cardiovasculare. Astfel, până în 2020 ar urma să fie create unităţi de terapie intensivă coronariană, în spitalele regionale, care sunt şi ele un plan de viitor. La fel, ar urma să fie deschis un centru de control al anticoagulării orale şi să fie elaborat şi pus în aplicare un subprogram de revascularizare prin angioplastie transcutanată în infarctul miocardic acut.

Autoritatea nu a renunţat la ideea iniţierii unui parteneriat public-privat, acesta fiind unul din obievele ministerului pentru următorii ani.

Acesta este al doilea program naţional de combatere a maladiilor cardiovasculare. Costul total al acestuia ajunge la 7 miliarde de lei. Jumătate din sumă ar urma să fie acoperită de CNAM, care constituie bugetul total al instituţiei pentru un singur an, iar restul – din resurse externe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite